Національна інвентаризація лісів України: німецько-український агрополітичний діалог

26 липня 2017 року

 Яка площа лісів в Україні? Який запас деревини і який щорічний її приріст в лісових екосистемах України? Відповіді на ці й інші конкретні та надзвичайно важливі питання для забезпечення раціонального природокористування і реалізації державної політики у галузі лісового господарства може надати національна інвентаризація лісів. Більшість Європейських країн це усвідомили ще у середині ХХ ст. та поступово запроваджували та удосконалювали систему лісової інвентаризації. Так інвентаризація лісів розпочала свій розвиток у Фінляндії у 20-их роках минулого століття, у Франції та Чехії її почали запроваджувати у 50-их роках, у Швейцарії – у 70-их, а Німеччина розпочала вибіркову інвентаризацію лісів з 1984 року.

Що таке інвентаризація у класичному визначенні пояснювати, навряд чи потрібно. Розуміння активів виробництва є елементарною потребою, проте для лісового господарства України це залишається нереалізованим завданням. Державний облік лісів надає інформацію про стан лісового фонду за інформацією самих же лісокористувачів, а національна інвентаризація лісів є інструментом перевірки, контролю та принципово глибшого аналізу якісного, кількісного і просторового стану лісів. Потрібно зауважити, що державний облік лісів мав відбутися ще у 2015 році, але цього так і не сталося. Це означає, що наше незнання стану лісів на національному рівні зростає.

 
Варто простою мовою вказати на важливість інвентаризації лісів:
1. Наявність достовірної інформації про площу, запаси деревини та її приросту – первинне господарське завдання.
2. Знання щорічного приросту деревини в лісах України дозволяє обґрунтувати обсяги заготівлі деревини, що є вкрай важливим для охорони навколишнього середовища та розвитку економіки.
3. Аналіз змін в лісовому фонді – це зворотній зв'язок після реалізації конкретних програм розвитку лісового господарства.
4. Інвентаризація лісів як незалежний інструмент для аналізу лісового фонду – важлива складова для мінімізації ризиків пов’язаних з прийняттям управлінських рішень. 
 
Коротка історія розвитку інвентаризації лісів в Україні починається з 2006 року, у рамках реалізації українсько-шведського проекту. У 2007 році в структурі Виробничого об’єднання «Укрдержліспроект» створено Центр національної інвентаризації лісів. З 2008 до 2015 року відбувалася вибірково-статистична інвентаризація в Сумській та Івано-Франківській областях, проте у 2016 році Центр національної інвентаризації лісів ліквідовано в зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування. Тепер, кожного разу, коли мова йде про реформування лісового господарства в Україні, міжнародні та вітчизняні інституції піднімають питання про інвентаризацію лісів як невід’ємний інструмент для контролю ефективності реалізації лісової політики. 
 
За сприяння Німецько-українського агрополітичного діалогу днями в Києві відбувся круглий стіл «Федеральна інвентаризація лісів у Німеччині – можливості для інвентаризації лісів в Україні». 
 
Ключовими на цьому зібранні були доповідь Віталія Сторожука (ВО «Укрдержліспроект») про досвід, ресурси та суспільний інтерес щодо лісових інвентаризацій в Україні, виступ доктора Хайно Поллей (Тюнен Інститут екосистем лісів, Німеччина) про інвентаризацію федеральних лісів в Німеччині, а також доповідь доктора Матіаса Деес (Університет Фрайбурга, Німеччина) про досвід використання дистанційного збору даних для інвентаризації лісів у Німеччині. У обговоренні доповідей брали участь вчені Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного лісотехнічного університету України, Українського ордена «Знак Пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького та інших установ і організацій. НУБіП України був представлений групою вчених у складі Петра Лакиди, Сергія Зібцева, Юрія Марчука, Павла Кравця, Олександра Гірса, Віктора Миронюка та співробітників Боярської ЛДС. Розвиток інвентаризації лісів в Україні потребує поєднання зусиль наукових установ і виробничих підприємств. Проте нині дискусія триває не про розвиток, а про можливості відновлення.
 
Продовження круглого столу відбулося в ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України за участі студентів, аспірантів, докторантів і співробітників університету. 
 
Доктори Хайно Поллей (Тюнен Інститут екосистем лісів) та Матіас Деес (Університет Фрайбурга) зробили презентацію про досвід проведення інвентаризації лісів у Німеччині та відповіли на поставлені запитання. Користуючись нагодою, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида ознайомив німецьку делегацію з історією і сучасним розвитком університету. Ця зустріч з німецькими вченими не перша, оскільки вчені НУБіП України вже працювали разом ними у спільному науковому проекті декілька років тому. 
 
  
За результатами круглого столу ще раз поставлено вагомий наголос на стратегічній важливості запровадження національної інвентаризації лісів в Україні, але чи знайдеться політична воля в осіб, які приймають рішення, для відновлення роботи центру інвентаризації лісів, покаже час.
 
Андрій Білоус,
професор кафедри лісової таксації та лісовпорядкування
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook