Випускниця польського вишу Юлія Ткаченко: для навчання обираю Україну

25 липня 2017 року

 Сьогодні європейські виші проводять, м’яко кажучи, агресивну політику стосовно української вищої освіти, намагаються залучити до числа своїх студентів якомога більше молодих українців. Але ж чи так престижно отримувати дипломи маловідомих європейських вишів, коли випускників українських ТОП-університетів з бажанням беруть на роботу європейські працедавці? Той, хто це розуміє, обирає для навчання Україну.


Серед цьогорічних вступників в магістратуру НУБіП є і відмінниця навчання, володарка двох дипломів – з відзнакою українського коледжу і польського ВНЗ. Як сталося, що Юлія Ткаченко для набуття повної вищої освіти віддала перевагу нашому університету, і про історію її, поки що, коротенького студентського життя розповідає вона сама.
 
Коли мені виповнилось 15 років і закінчила 9-й клас, батьки дали змогу самостійно приймати рішення: або продовжувати навчання в школі, або спробувати вступити до коледжу. Мене тоді зацікавив Чигиринський технікум (зараз це Чигиринський економіко-правовий коледж), зокрема факультет правознавства: не бачила себе бухгалтером або економістом, не приваблювали й технічні науки. Сказати, що в школі мені дуже подобалось право, - ні, але коли почала глибше вивчати цю науку в коледжі, зрозуміла: саме в цьому напрямку хочу працювати в майбутньому.
 
На другому курсі навчання в коледжі започаткували програму подвійного диплому: студенти мали змогу навчатись в Польщі та вивчати право Європейського Союзу. На той час я мріяла бути адвокатом, хотіла розбиратися у міжнародних відносинах і, здавалося, що ця можливість стане гарною опорою в моїх життєвих планах. І ми з батьками вирішили: чому б не спробувати? 
 
Так я, навчаючись у Чигирині, паралельно стала студенткою-заочницею Вищої школи єврорегіональної економіки імені Альчіде де Гаспері, виїздила для складання сесії до Польщі. Навчання там відкрило для мене багато нових можливостей та дало практичний і пізнавальний досвід. Але вже тоді я знала: все, чому навчусь, і про що дізнаюсь в Європі, - неодмінно привезу в Україну і саме на Батьківщині намагатимусь реалізувати отримані знання в подальшому. У Польщі є хороші можливості працевлаштуватись та будувати кар’єру, але я вірю, що разом, спільними зусиллями ми зможемо вивести Україну на європейський рівень. Бо кому ж це робити, як не молоді?
 
Отримавши два дипломи – українського і польського вишів, настав час втілювати першу частину цього плану у життя. Та для повної вищої освіти я обрала юридичний факультет Національний університет біоресурсів і природокористування України. Й іншого місця навчання в сім’ї не розглядалося: саме звідси я маю розпочати велику кар’єру юриста. 
 
Валентин Обрамбальський
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook