Студенти і викладачі НУБіП взяли участь у воркшопі «Радіоактивність та ядерна енергетика», що проходив у Нідерландах

13 липня 2017 року

 З 2 по 10 липня 20 студентів факультетів захисту рослин, біотехнологій та екології і юридичного разом з доцентами Вітою Строкаль і авторкою цих рядків перебували у Вагенінгенському університеті (Нідерланди). Цей візит відбувся у рамках другого тижня спільного воркшопу «Радіоактивність та ядерна енергетика», що вже 9-й рік поспіль проходить на базі двох університетів.

На сьогодні, Вагенінгенський університет займає перше місце у рейтингу вишів Європи за напрямом агрономії та захисту навколишнього середовища та є провідним з питань системного аналізу та екологічної політики у світі. Для студентів НУБіП було дуже цікаво та корисно ознайомитись з елементами навчального процесу цього університету.
 
Програма перебування була дуже насиченою та включала відвідування лекцій за програмою курсу, практичні заняття в лабораторії, лекційні та практичні заняття з міжкультурного спілкування, групову роботу над проектом та кілька соціальних заходів.
 
 
На лекціях вчені та професори Дік Керс, Вім Туркенбург, Патрісія Бекхейс та Яп Харт розповіли про перспективи ядерної енергетики, наслідки аварії в Фукусімі (Японія), технологічні аспекти ядерної енергетики, види реакторів, можливості для утилізації відпрацьованого палива та вплив радіації на організм людини. Всі лекції супроводжувались жвавими дискусіями зі студентами.
 
 
Практична частина проходила в RIKITL – головному науковому центрі та лабораторії, що контролюють якість продуктів харчування і забруднення радіонуклідами по всій країні. Студенти навчилися відбирати зразки води та трави і готувати проби для подальшого визначення в них радіонуклідів. Крім того, провели вимірювання зразків продукції харчування – молока, грибів та борошна. Найбільш складною та цікавою частиною практики стало вимірювання зразків з невідомим типом випромінювання (альфа, бета та гамма) різними приладами та визначення їхнього складу.
 
 
Заняття з міжкультурного спілкування мали на меті навчити студентів кількох націй (українці, голландці та німці) правильному спілкуванню з представниками інших культур. За відгуками студентів, ця  інформація допомогла краще зрозуміти одне одного та швидше адаптуватись до інтернаціонального середовища, що є дуже важливим в умовах глобалізації світу.
 
Робота у невеликих групах, що є дуже типовим методом навчання в Вагенінгені, для студентів НУБіП була новим видом діяльності. Проте наші студенти швидко включились.
 
У останній день воркшопу кожна група презентувала свої проекти.  Їхні теми були досить різними: від вимірювання радіації та її впливу на екосистеми до громадської думки і системи правових відносин щодо ядерної енергетики. Проект визнаний найкращим (до нього були залучені студенти з НУБіП Тетяна Ханачівська та Віталій Богаєвський) стосувався громадської думки стосовно ядерної енергетики. Слід зазначити, що переважна кількість проектів була високого рівня як для бакалаврів.
 
 
Логічним завершенням двотижневого курсу стала фінальна вечеря та нагородження всіх учасників сертифікатами. Щодо соціальних заходів, метою яких було покращити комунікативні здібності студентів, то у програмі візиту вони були представлені Potluck Dinner та фото-грою. У першому випадку студенти з Нідерландів та України спільно готували страви своїх національних кухонь та пригощали всіх на спільній вечері. Завданням другого заходу було створити історію на певну тему з фотографій своєї групи та показати її, нову ж таки, на фінальній вечері.
 
 
 
 
Наталія Білєра,
доцент кафедри радіобіології та радіоекології
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook