8 липня 2017 року на 81 році пішов з життя д.вет.н., професор, Лауреат Державної премії України, академік Академії наук Вищої освіти України Литвин Володимир Петрович

8 липня 2017, 16:48

8 липня 2017 року на 81 році пішов з життя доктор ветеринарних наук, професор кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи, НУБіП України, Лауреат Державної премії України, академік Академії наук Вищої освіти України ЛИТВИН ВОЛОДИМИР ПЕТРОВИЧ

8 липня 2017 року на 81 році життя помер доктор ветеринарних наук, професор кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи, НУБіП України, Лауреат Державної премії України, академік Академії наук Вищої освіти України ЛИТВИН ВОЛОДИМИР ПЕТРОВИЧ.
В. П. Литвин народився 24 квітня 1937 року в смт. Обухів, Обухівського району, Київської області. Закінчивши Українську академію сільськогосподарських наук, за спеціальністю – «Ветеринарія» у 1961 році, все подальше своє життя пов’язав з рідним університетом:
–    1961 – 1964 рр. – головний ветеринарний лікар навчального господарства «Митниця», Київська область.
–    1967 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Природна резистентність і імунобіологічна реактивність телят абердин-ангуської, чорно-рябої порід та їх помісей», під керівництвом відомого мікробіолога країни, Заслуженого діяча науки і техніки професора В.В. Нікольського (кафедра мікробіології УАСГН).
–    З квітня 1967 року проводив плідну педагогічну і виховну діяльність на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України, пройшовши шлях від асистента (1967), доцента (1972), доктора ветеринарних наук (1987), професора (1988), завідувача кафедри епізоотології (1985).
–    Як завідувач кафедри (1985-2003 p.p.) – значну увагу приділяв її становленню, науковому зростанню співробітників, методичній, навчальній, науковій і виховній роботі, активно сприяв інтеграції науки з виробництвом.
–    В 1987 році – успішно захистив докторську дисертацію на тему: «Неспецифічна профілактика і терапія колібактеріозу, сальмонельозу і парагрипу-3 телят етонієм і бактерином-SL» і став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.
В подальшому Володимир Петрович активно займався вирішенням проблем збереження молодняку сільськогосподарських тварин і птахів, пошуком, розробкою та впровадженням в практику нових ветеринарних препаратів.
Спільно із науковцями HAH України розробив і запровадив в виробництво 24 біологічних і антимікробних препарати, на 19 із яких, отримав Настанови та дозвіл на застосування від ГУВ МСГ СРСР та державного Департаменту ветеринарної медицини України. Серед них пробіотики: бактерин-SL, споролакт, моноспорин-ПК, біфідумбактерин ветеринарний; антимікробні і дезінфекційні засоби: етоній, тіоній, додецоній, енвет-1, квініфур, ветазоль, водозоль, санапін, ветадерм, протефлазід, флавосмолон, восурель, хвойна хлорофіло-каротинова паста і мазь «Віта»; вітамінні препарати: акваграм та гермогран; чотири асоційовані вакцини проти ешерихіозу, сальмонельозу та анаеробної ентеротоксемії (впроваджені разом з професором Риженком В.П.).
За результатами наукових досліджень професор Литвин В.П. отримав 10 авторських свідоцтв, 9 патентів та опублікував понад 350 наукових і методичних праць, в т.ч. 12 підручників, посібників і монографій.
Наукові досягнення професора Литвина В.П. неодноразово демонструвались на ВДНГ СРСР і України, були відзначені 4 медалями та знаком «Винахідник СРСР».
Дев'ять аспірантів професора: Томко Ю.М., 1993; Каришев С.В., 1994; Поліщук В.В., 1995; Павленко М.С., 1996; Першина С.І., 1996; Садовський В.Я., 1997; Литвиненко В.М., 1998; Музика В.П., 2003 та Гомзиков О.М., 2009, – успішно захистили кандидатські та Палуніна В.В. (Росія) – докторську дисертацію (2007).
За вагомі здобутки у галузі ветеринарної медицини та вищої освіти України Володимир Петрович Литвин відзначений:
–    1987 Лауреат державної премії України;
–    2003 Орден Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого 3-го ступеня;
–    2003 Лауреат державної премії Української академії аграрних наук;
–    2003 Почесна Грамота Верховної Ради України;
–    2005 Почесна грамота Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України.

Пішов із життя відомий вчений, авторитетний організатор, досвідчений педагог, професіонал у галузі епізоотології та організації ветеринарної справи. Вічна пам'ять про професора Литвина Володимира Петровича житиме у серцях його рідних, колег та учнів. Висловлюємо щирі глибокі співчуття рідним і близьким покійного.
Колектив кафедри

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook