ПРОВЕДЕНО МІЖНАРОДНИЙ ВОРКШОП «ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА РАДІОЕКОЛОГІЯ ТА РАДІОБІОЛОГІЯ»

28 червня 2017, 14:55
УкрНДІ сільськогосподарської радіології, кафедра радіобіології та радіоекології

 18-28 червня 2017 року на базі нашого університету проходив навчальний курс для магістрів та аспірантів «Експериментальна радіоекологія та радіобіологія», який організовує Інститут сільськогосподарської радіології (НУБіП України), кафедра радіобіології та радіоекології та Норвезький університет наук про життя (Норвегія) в рамках спільного проекту «Об’єднана українсько-норвезька програма освіти в галузі радіоактивності навколишнього середовища».

Участь у курсі взяли молоді вчені з України, Норвегії, Швеції, Кенії, Гани та Іспанії, які пройшли ретельний відбір та мали унікальну можливість отримати практичні навички роботи в зоні відчуження ЧАЕС та прослухати лекції провідних вчених у галузі радіоекології.
Левову частку лекцій та практичних робіт підготували співробітники нашого університету, а серед залучених спеціалістів були також співробітники Норвезького університету наук про життя (м. Аш), Інституту гідробіології НАНУ (м. Київ), Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» (м. Чорнобиль).
Стартував курс з триденного інтенсивного курсу лекцій, які прочитали як співробітники УкрНДІ СГР (Валерій Кашпаров, Святослав Левчук, Валентин Процак, Валерія Морозова, Дмитро Голяка) та кафедри радіобіології та радіоекології НУБіП України (Ігор Гудков, Микола Лазарєв, Олена Паренюк, Катерина Шаванова), так і запрошені лектори: професорка з Норвегії, Бріт Салбу, читала лекцію онлайн, адже в день своєї лекції мала вилітати в Париж для участі в роботі міжнародної комісії, а Уле Лінд прочитав свою лекцію вже в м. Чорнобиль, не зважаючи на відміну рейсу та дорожні пригоди.
Лекції були присвячені практичним аспектам радіоекології та радіобіології, зокрема, загальному огляду наслідків аварії на ЧАЕС на компоненти екосистем, радіонуклідному забрудненню території України та, окремо, зони відчуження ЧАЕС, методиці відбору проб, статистичним методам в радіоекології, лісовій та сільськогосподарській радіоекології, біологічним ефектам іонізуючої радіації, методам та сучасному програмному забезпеченню тощо.
Мабуть найяскравіші враження від курсу залишив чотириденний польовий практикум у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, що відбувся одразу після лекційної частини. Учасники курсу мали змогу не лише екскурсійно ознайомитися з об’єктами зони відчуження Чорнобильської АЕС (м. Прип’ять, Дуга-1, лабораторії ДСП «Екоцентр»), але й покращити навички відбору проби ґрунту, води, повітря, біоти (рослини, риба), спланувати експеримент на забруднених територіях. У роботі на території ПТЛРВ «Рудий ліс» учасників підтримував місцевий житель лис Семен, з яким ми залюбки ділилися бутербродами та печивом.
Третя заключна частина курсу була присвячена роботі в групах з експертами на базі УкрНДІ СГР. Учасники курсу мали розробити наукові рекомендації та запропонувати власне бачення для вирішення практичної радіоекологічної задачі – впливу осушення ставка-охолоджувача ЧАЕС на навколишні екосистеми та оцінка небезпеки підвищення доз іонізуючого випромінювання на населення.
Результати напруженої групової роботи учасники курсу представили і обговорили з експертами в останній день курсу.
А єдиний вихідний день учасники курсу вирішили провести на екскурсії Києвом, що залишило в них незабутні враження. Також вони відвідали ботанічний сад НУБіП України та ознайомилися з історією та сучасністю університету.
 Запрошуємо всіх, хто має зацікавленість у вивченні екологічних проблем ядерної енергетики та подолання наслідків аварій на Чорнобильській та Фукусімській АЕС, приєднуватися до наступних заходів радіоекологічної спільноти НУБіП України!
 

Катерина Шаванова, Олена Паренюк


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook