Студенти-деревообробники поглиблюють отримані теоретичні знання під час навчальних практик

4 липня 2017 року

   Під час проходження навчальної практики (26 червня – 1 липняз дисципліни«Технологія клеєних матеріалів» студенти 2-го курсу (звичайний та скорочений терміни навчання) відвідали підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТзОВ «Укршпон», яке спеціалізується на виробництві струганого шпону – одному з перспективних напрямків розвитку лісового сектора економіки України.
   Після проведення інструктажу з техніки безпеки студенти разом з головним технологом Олегом Васильовичем та керівниками практики направилися до біржи сировини. Тут практиканти мали змогу ознайомитися з особливостями зберігання сировини методом дощування та підготовчими операціями технологічного процесу, а саме розкряжуванням та окорюванням.

 

   Наступною операцією був поздовжній розкрій кряжів на ванчеси, який здійснюється залежно від форми перетину, діаметра колоди, з якої випилюється кряж, наявності тріщин і сучків, внутрішніх напружень у кряжі, а також бажаного виду одержуваної текстури шпону. Далі ванчеси обв’язують спеціальною металевою стрічкою і направляють до операції гідротермічної обробки з метою підвищення еластичності деревини в басейні з водою, нагрітою до певної температури.

 

   Далі по ходу технологічного процесу – операція стругання шпону. На сьогоднішній день на підприємстві встановлено вже три потоки і монтується четвертий. Студенти змогли оцінити особливості, відмінності та переваги обертового та зворотно-поступального (вертикального) способу стругання. Одразу виникло питання – який із верстатів є продуктивнішим.

 

 Наступними є операції сушіння, сортування, форматне обрізування, пакування та транспортування на склад готової продукції.

 

 

   Після завершення оглядової екскурсії підприємством студенти могли задати питання, а їх було багато. Зокрема, їх цікавили масштаби даного виробництва, ринки збуту продукції, обсяги відходів і напрями їх використання.

   У той же період в рамках навчальних практик із дисциплін «Технологія лісопиляльно-деревообробних виробництв» та «Технологія виробів з деревини» студенти кафедри технології деревообробки відвідали ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Тут студенти ознайомилися із трьома основними деревообробними виробництвами – виготовлення пиломатеріалів, сушильним господарством та дільницею виготовлення столярних виробів. У першому цеху практиканти мали змогу побачити та оцінити переваги двох поколінь лісопиляльного устаткування – лісопильної рами та стрічкопилкових верстатів.

 

   Далі по маршруту екскурсії підприємством – сушильна дільниця. Тут поряд із сучасною конвекційною камерою Luka (конструкція збірна з алюмінієвих металоконструкцій із несправжнім перекриттям)функціонують три стаціонарні камери власного виробництва.

 

   У столярному цеху студенти мали змогу ознайомитися з конструкцією, специфікою налагоджування і принципами роботи базового деревообробного обладнання.

 

 

     Також виявили для себе деякі технологічні особливості виготовлення столярних виробів.

 

   Проходження навчальної практики на підприємстві забезпечує зростання студента-деревообробника до висококваліфікованого технолога та затребуваного фахівця галузі.

 

О. Горбачова
асистент кафедри технології деревообробки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook