Студенти факультету ветеринарної медицини відвідали Центр ветеринарної діагностики

23 червня 2017 року

22 червня 2017 року за планом навчальної практики з «Ветеринарної мікробіології» студенти 2 курсу факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування відвідали сучасний Центр ветеринарної діагностики.
Студенти і викладачі кафедри, зокрема професори Оксана Валентинівна Яблонська і зав. кафедри Мазур Тетяна Василівна, змогли пересвідчитися, що усі висвітлені на лекційних та лабораторних заняттях методи лабораторної діагностики використовуються при комплексному ветеринарному діагностуванні у центрі ветеринарної діагностики.


Співробітники лабораторій, не припиняючи роботи, продемонстрували нам усі методи, які використовуються ними на практиці, а це гістологічні, бактеріологічні, молекулярно-генетичні. З дотриманням вимог GLP бактеріологи використовують уже готові одноразові пластикові чашки із живильними середовищами, куди висівають дослідний матеріал. Опісля його не лише досліджують бактеріологічними методами, а й обов'язково визначають чутливість отриманих штамів до антибіотиків.


Оскільки кожен патоген викликає патологічні зміни у певних органах та системах, то на дослідження відбирають не менше 3 см3 певного зразка, який після витримування у спеціальній системі з проведенням фіксації зразка направляють на мікротом, де автомат стежить за нарізанням зрізів точної товщини. Згодом після висушування, фарбування, бальзамування гістопрепарати розглядають під мікроскопом і таким чином виявляють «сліди» діяльності вірусів та бактерій. Фото таких результатів ЦВД регулярно викладає на своєму сайті та сторінці у фейсбуку, а ми їх побачили у презентації та у гістологічному відділі.


Нам показали обладнання та комплектуючі, які використовуються для постановки ПЛР, і розказали про методику її проведення, яку студенти вивчатимуть наступного року на заняттях з вірусології.
У лабораторіях ЦВД хочеться одразу працювати, а для цього потрібно добре вивчати мікробіологію, вірусологію, гістологію, імунологію і інші цікаві предмети та вдосконалювати своє уміння у магістратурі по лабораторній діагностиці «Мікробіологічні методи діагностики у тваринництві та ветеринарній медицині», яка ведеться на кафедрі мікробіології, вірусології та біотехнології НУБІП України.


Висловлюємо щиру подяку за чудовий екскурс у світ ветеринарної лабораторної діагностики, який нам провели Цвіліховський Денис Валерійович та начальник відділу наукових досліджень та розвитку Пастиря Анна Сергіївна, і висловлюємо надію та впевненість у подальшій співпраці.
Ролик із екскурсії можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/cvdschool/videos/327040354391473/

Професор кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології О.В. Яблонська

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook