ЗЕМЕЛЬНА ПОЛІТИКА В НІМЕЧЧИНІ: ФАХОВИЙ ДІАЛОГ

21 червня 2017 року

               В рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» протягом 12-15 червня 2017 року завідувач кафедри землевпорядного проектування, доктор економічних наук Андрій Мартин у складі групи українських експертів взяв участь у фаховій інформаційній поїздці на тему «Земельна політика в Німеччині». Українські фахівці, які безпосередньо залучені до процесу законотворчості, відвідали Берлін та федеральні землі Бранденбург та Саксонія-Ангальт.
                 Українська делегація відвідала Федеральне міністерство продовольства та сільського господарства, де спільно із експертами міністерства були обговорені особливості системи земельного права та земельного законодавства у Німеччині, питання обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що знаходяться у державній, комунальній та приватній власності, а також зв'язки та розмежування між федеральним правом та правом федеральних земель. Значний інтерес викликала процедура ухвалення законів щодо земельних відносин на рівні федеральних земель. Варто відзначити, що у Німеччині у даний час працює Робоча група Федерації та федеральних земель щодо розробки моделі політики у сфері земельних відносин, а тому були детально обговорені склад, функції, завдання та результати роботи цієї групи.
Наступні зустрічі відбулися у Міністерстві інфраструктури та планування розвитку територій та Міністерстві розвитку сільської місцевості, довкілля та сільського господарства федеральної землі Бранденбург. Українські експерти отримали змогу ознайомитися із практикою імплементації вимог ЄС щодо регіонального планування та реалізації законодавства ЄС на національному рівні, рівнями планування, а також особливостями впровадження директиви INSPIRE.
               Окремо розглядалися питання охорони ґрунтів та визначення залишкової екологічної шкоди, а також перспективи розробки загальноєвропейської директиви щодо охорони ґрунтів.
               Надзвичайно цікавими та продуктивними виявилися відвідини Магдебургу та зустрічі у Міністерстві довкілля, сільського господарства та енергетики федеральної землі Саксонія-Ангальт, а також Філії товариства BVVG, що управляє землями сільськогосподарського призначення державної власності у цій федеральній землі. Предметом розмови були питання приватизації та управління державними землями сільсько- та лісогосподарського призначення, обмеження щодо кола покупців земельних ділянок та площ, які продаються та можуть бути придбані однією (фізичною чи юридичною) особою, процедури нагляду над дотриманням узгоджених у договорах обмежень.
              У Відомстві регіону Альтмарк з питань сільського господарства, землеустрою та лісового господарства (м. Штендаль) були розглянуті питання державного та самоврядного контролю за використанням земель, проведення суцільного нового землеустрою територій.
              Відверта розмова із керуючим справами Дільничного суду м.Штендаль Каєм Тіммом, який одночасно є суддею з справ сільського господарства, стосувалася система судочинства у царині сільського господарства, судової практики у царині законодавства про обіг земельних ділянок та оренди земель.
Варто відзначити, що факультет землевпорядкування НУБіП України давно і продуктивно співпрацює із Товариством з реалізації та управління землями (BVVG), що управляє землями сільськогосподарського призначення державної власності у східній Німеччині, а студенти та викладачі факультету на регулярній основі беруть участь у міжнародних заходах, круглих столах та науково-практичних семінарах, що проводяться спільно із німецькою стороною та мають на меті популяризацію досвіду регулювання земельних відносин у Німеччині. І якщо на початку співробітництва це було лише вивчення досвіду, то зараз ми ведемо рівний діалог, обговорюємо проблемні питання застосування земельного законодавства, проблем із яким вистачає як в Україні, так і Німеччині. Відкритим для обговорення та діалогу залишається питання формування спільної політики ЄС у питаннях раціонального використання та попередження деградації сільськогосподарських земель, активізація розгляду якого планується у 2019 році.

Декан факультету землевпорядкування
Тарас Євсюков

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook