Вручення сертифікатів учасникам курсу «Моделювання впливу політичних рішень на аграрний сектор за допомогою моделі часткової рівноваги „AGMEMOD UA“»

19 червня 2017 року

      З 8 квітняпо14 червня 2017 р.на базі економічного факультету НУБіП Українифахівцями Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПДдля науково-педагогічних працівників та аспірантів прочитано спеціальний курс обсягом 60 год. з дисципліни «Моделювання впливу політичних рішень на аграрний сектор за допомогою моделі часткової рівноваги AGMEMOD». (AGMEMOD – це економетрична динамічна модель часткової рівноваги, яка аналізує вплив сценаріїв політичних рішень на аграрний сектор країн ЄС, а також і України).

Даний спецкурс підготувала та провела експерт з аграрної політики PhD Марія Богонос.
Головна мета спецкурсу - сформувати системне розуміння функціонування економетричних моделей часткової рівноваги (ЕМЧР) та їх застосування для аналізу політичних рішень. Окрім цього, учасники курсу отримали знання щодо моделювання політичних сценаріїв у таких моделях та наслідків специфікації сценаріїв для результатів моделювання.
Курс включав лекції, індивідуальну роботу, роботу групах, а також PC-демонстрації. Для підготовки та поглибленого вивчення інформації, учасникам курсу були надані навчальні матеріали, та програмне забезпечення. Одним з нових підходів вивчення матеріалу стало введення відео запису кожного заняття, що в подальшому надавало змогу оновити інформацію шляхом перегляду запису проведення попереднього заняття.

   14 червня учасникам спецкурсу, що успішно склали іспити, зокрема Благодатному Андрію, старшому лаборанту кафедри біржової діяльності і торгівлі, вручено відповідні сертифікати, деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою та експертом з аграрної політики АПД Марією Богонос.

      Інструктор курсу Марія Богонос, подякувала всім учасникам курсу, декану економічного факультету Анатолію Діброві за плідну співпрацю та допомогу в організації даного спецкурсу. Вона зазначила, що для неї це був також перший досвід розробки такого спецкурсу, який вперше був прочитаний в стінах НУБіП України.

    Корисним доповненням для учасників курсу було знайомство з розробником моделі часткової рівноваги АГМЕМОД, паном Фоппе Боума. Пан Боума розповів яким чином була розроблена дана модель, з яких програмних елементів складається та змістовно відповів на всі поставленні питання учасників курсу.

    На заключення міжнародний експерт з побудови технічної імплементації економічних моделей та розробник моделі AGMEMOD Фоппе Боума прочитав лекцію на тему: «Моделювання: особливості та виклики».

      Зокрема, він розповів чому моделювання є важливим, насамперед, для аналізу політики. Також більш детально було розглянуто програму AGMEMOD, яка застосовується для моделювання впливу політичних рішень на сільськогосподарський сектор. Під час лекції пан Боума поділився власним досвідом роботи з моделями та їх використання на державному рівні у країнах ЄС. Викладачі та науковці НУБіПу, які були присутні на заході, підтримали висновки пана Боума щодо важливості використання моделювання у наукових роботах та при аналізі впливу політичних рішень на державному рівні, а також зазначили можливі виклики під час впровадження моделювання в Україні.

Надія Резнік

д.е.н., професор, завідувач

кафедри біржової діяльності і торгівлі

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook