В університеті пройшов мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті і примирення та 72-й річниці Перемоги

5 травня 2017, 11:00
НУБіП України

Сьогодні в університеті пройшов мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті і примирення та 72-й річниці Перемоги над фашизмом у Другій світовій війні.

Його святкування в останні роки набуло, як то кажуть, нового дихання. Не стало винятком і сьогоднішнє. На університетському меморіалі пам’яті тим, хто загинув в Другій світовій війні, зібралися сотні викладачі, студентів, гостей університету, учні еколого-природничого ліцею, аби віддати шану полеглим і живим захисникам України, хто дав нам змогу розбудовувати нашу державу.

   Саме це і підкреслив ректор університету Станіслав Ніколаєнко, звертаючись до колег. Наші батьки кров’ю розплатилися за свободу України і Європи, і сьогодні їхні нащадки не повинні дозволити в угоду певним політичним силам ліквідувати це свято – 9 травня, День Перемоги. Ціна за неї заплачена надзвичайна, адже Друга світова пройшла страшним котком по Україні двічі. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 мільйони військових і підпільників, ще понад 5 мільйонів цивільних загинули через окупаційний терор та голод в тилу. Близько 5 мільйонів українців були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, і багато з них додому не повернулися. Героїзм був масовим: лише серед студентів і викладачів університету семеро було відзначено званням Героя Радянського Союзу, двоє – повним бантом кавалера ордена Слави.

Вшануймо і тих, хто загинув, захищаючи свою землю нині, на східних її рубежах. Ми ж повинні дбати, аби весь цей страшний тягар не був марним, щоб Україна стала міцною і квітучою державою. Наші випускники, підкреслив ректор, мають бути взірцем фахівця і гідно нести це високе звання.
     Все менше з нами ветеранів війни. От і сьогодні прийти на свято зміг лише один – колишній випускник Київського сільськогосподарського інституту Анатолій Дьомін. Запрошений до слова, він пригадав страшні дні 1941 року, коли разом з товаришами у складі студентського винищувального батальйону боронив Київ.

Що таке війна, не з книжок знає і голова наглядової ради НУБіП Микола Томенко, солдат афганської війни. Відомий політик і історик зазначив: для нас надзвичайно важливо, що Україна була серед переможців Другої світової. Величезні жертви і подвиг нашої держави світ визнав, коли Україна (не маючи статусу окремої держави!) увійшла до числа країн-засновниць ООН. Ми повинні пам’ятати цей подвиг! І залишатися певними: перемогли Гітлера – переможемо і Путіна.

  Історію слід оцінювати правильно, сказав голова ради ветеранів НУБіП Дмитро Войтюк. Ми повинні сказати своє вагоме слово на захист Дня Перемоги, який новітні тлумачники історії з Інституту національної пам’яті з нашої, українців, пам’яті намагаються викинути.

     Авторським віршем учасників мітингу-реквієму привітав начальник оздоровчого центру НУБіП В’ячеслав Крупка. А від молоді слова вдячності ветеранам сказав голова Студентської організації університету Ілля Вакарчук та учні еколого-природничого ліцею, які поклали квіти на меморіал.

Свій внесок у святкування зробили і викладачі кафедри культурології та їхні підопічні. І неможливо було стримати сльози, коли лунали пісні «Плакала калина», «Кленова балада», «Перемога» у їхньому виконанні.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook