«ВИРВАНІ З КОРЕНЕМ». ВИХОВНА ГОДИНА, ПРИСВЯЧЕНА 70-РІЧЧЮ ОПЕРАЦІЇ «ВІСЛА»

28 квітня 2017 року

     Цьогоріч на 28-29 квітня припадає сімдесята річниця акції "Вісла" – військово-політичної операції польської влади депортації українців з південно-східних регіонів Польщі (українських етнічних земель) – Лемківщини, Холмщини, Надсяння й Підляшшя – на її північно-західну територію. Лише за три місяці (квітень-липень) 1947 року було силоміць переселено понад 140 тисяч українців. Десятки тисяч людей за лічені дні втратили все: будинки, майно, землю, на якій жили століттями. В цей період вони зазнавали насильства, їх арештовували, розстрілювали, а за підозрою у сприянні УПА ув’язнювали у концтаборі в Явожні Краківського воєводства, створеного спеціально для «підозрілих» українців.
     На «нових» місцях переселенцям діставалися залишені, часто понівечені колишніми власниками-німцями господарства. Українців було позбавлено церкви, школи й інших можливостей розвивати власне суспільно-культурне життя. Польська влада переслідувала навіть найменші прояви побутового культивування українських національно-культурних традицій. А для того, щоб повністю унеможливити повернення українців на рідні землі, їм заборонили змінювати місце проживання.
     Напередодні 70-х роковин злочинної акції «Вісла», студенти груп Ек-21М та Б-21М пригадали ці трагічні події в історії українсько-польських відносин. З причинами проведення депортації та її процесом присутніх ознайомила викладач історії - Линник Г. В., студенти мали змогу також прочитати спогади учасників цих подій та переглянути художній фільм А. Копчі «Акція «Вісла».

Викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін
Линник Г. В.


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook