ЄБРР рекомендує Україні об'єднати біржі для притоку інвестицій

10 травня 2017 року

 

ЄБРР рекомендує Україні обєднати фондові біржі та створити центральний депозитарій для залучення більшої кількості ринкових інвестицій.
Про це в кулуарах Щорічної зустрічі і бізнес-форуму ЄБРР, яка почалася у вівторок 9 травня на Кіпрі, заявив колишній директор ЄБРР, а нині директор з розвитку місцевих ринків капіталу Банку Андре Куусвек.
За словами Куусвека, українські компанії мають хороший потенціал з точки зору інвестицій з боку глобальних інвесторів. Однак для того, щоб залучити їх на український ринок, необхідно провести реформу біржової інфраструктури.
"Перш за все, необхідно консолідувати ринкову і біржову інфраструктуру. В даний час в Україні вісім фондових бірж і два депозитарії. Я думаю, що для країни було б краще мати одну консолідовану і сильну біржу і єдиний депозитарій", - сказав Куусвек.
"Це полегшить зв'язок з європейським ринком і сприятиме притоку інвестицій", - додав він.
Довідково: Європейський банк реконструкції та розвитку має статус міжнародної фінансової організації з найвищим кредитним рейтингом (ААА). Банк було створено у 1991 році. На даний час членами Банку є 64 країни, ЄС та ЄІБ.ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 січня 2015 р. сукупний обсяг виділеного Банком фінансування в Україні становив €10,4 млрд. в межах 344 проектів.
Банк має наступні цілі й функції:
• підтримка економічного розвитку і реконструкції країн Центральної та Східної Європи з метою сприяння переходу їх до відкритої ринкової економіки і приватного підприємництва;
• підтримка країн - отримувачів допомоги в проведенні структурних економічних реформ;
• сприяння інвестиціям у виробництво, а також у сферу послуг і фінансовий сектор та пов’язану з ним інфраструктуру; стимулювання ключових і економічно обґрунтованих проектів, надання технічної допомоги для підготовки, фінансування і реалізації проектів тощо.
ЄБРР не фінансує витрати державного бюджету, а здійснює фінансування тільки інвестиційних проектів розвитку у приватному та державному секторі.
 

            Джерело: https://www.epravda.com.ua/rus/news/2017/05/9/624584/

 

Ст. викладач, кандидат економічних наук Хміль Н.В

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook