Вчена рада затвердила звіти юридичного факультету та Мукачівського аграрного коледжу

26 квітня 2017 року

     26 квітня відбулося чергове засідання вченої ради університету. І розпочалося воно із вручення нагород нашим колегам-винахідникам, студентам-переможцям і призерам всеукраїнських олімпіад та наукових конкурсів. 

 

 

 

 

 

 

     Власне засідання розпочали з короткого звіту ректора університету Станіслава Ніколаєнка про місяць, що минув. Традиційно мова йшла про навчальну, методичну, наукову роботу, господарські справи. Але особливу увагу ректор звернув на профорієнтацію. Так упродовж звітного періоду проведено двічі Дні відкритих дверей, спочатку для найталановитіших школярів Київщини, а після – для випускників технікумів та коледжів. Особливо плідною видалася міжнародна діяльність: підписано меморандуми про співпрацю з двома провідними університетами США – штатів Пенсильванія та Міссурі, започатковані програми подвійних дипломів на факультетах аграрного менеджменту та економічному в партнерстві зі Словацьким аграрним університетом в м. Нітра, проведені перемовини з Вишеградською асоціацією університетів наук про життя та Радою аграрних університетів країн Східної Європи. За цей час університет відвідали шість іноземних делегацій. Також у квітні відбувся фестиваль «Голосіївська весна», безпосередніми учасниками якого стали більше тисячі студентів і викладачів. Відвідали звітні концерти близько п’яти тисяч глядачів із числа студентської молоді. Така масовість стала можливою завдяки новій актовій залі у відновленому третьому корпусі. Впродовж останнього тижня на базі НУБіП успішно пройшли атестацію педагогічні працівники відокремлених підрозділів університету. 

 

     Із науковою доповіддю, присвяченою новітнім технологіям переробки відходів жирів у паливомастильні матеріали виступив завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Юрій Сухенко. Актуальність теми зумовлена недостатньою кількістю власних природних органічних енергоносіїв, що породило суттєву залежність України від зовнішніх енергоджерел, особливо від імпорту нафти і газу. Протягом 2015-2016 року колектив вчених університету отримав фінансування на дослідження цієї теми обсягом лише 300 тис. грн., проте досягнув ряд важливих результатів. Зокрема, визначений вихід основних компонентів в часі при перетворенні жирів у паливо, оптимізовані чинники, які визначають масовий вихід рідкого біопалива, що стало підставою для розробки техпроцесу, розроблений алгоритм проектування реакторів з турбінними змішувачами, що забезпечують високі вихід та якість палива. Також запропонована конструкція мобільного заводу з виробництва палива. Однак, за словами вченого, робота втратила практичну реалізацію і впровадження через зміни в законодавстві встановлені ставки акцизного податку на біопаливо і сировину для його виробництва загальмували розвиток ринку альтернативних палив. На його думку, наукова спільнота має вимагати скасування акцизу на біопаливо і компоненти, інакше наша країна завжди буде в енергетичній небезпеці.

 

     Наукова доповідь викликала жваве обговорення серед колег. Так, професор Анатолій Бикін дискутував з ученим щодо економічної доцільності виробництва біодизелю саме з насіння ріпаку, адже, на його думку, оптові ціни на мінеральну олію значно нижчі, ніж на насіння ріпаку, з якого її ще належить отримати. А директор Бережанського агротехнічного інституту Василь Павліський, який теж вивчає озвучену доповідачем проблематику, відзначив її актуальність, серйозні напрацювання колективу на чолі із професором Сухенком.

     Потому вчена рада заслухала звіти про виконання програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» у двох підрозділах вишу.
     Першою звітувала про якість підготовки фахівців, виховну та наукову роботу на юридичному факультеті та виконання рішення вченої ради від 26 червня 2015 р. декан Олена Яра. Особливістю факультету є те, що на ньому більше 300 студентів-заочників, які стовідсотково навчаються за кошти фізичних і юридичних осіб, та те, що з-поміж інших він має найбільшу частку студентів-контрактників – 79%. Ліцензований обсяг заповнений, тому логічними стали формування ліцензійних справ на його розширення. Ведеться активна співпраця з радою роботодавців: студенти проходять практики у Державній судовій адміністрації, Українській Гельсінській спілці з прав людини, Київському апеляційному адміністративному суді, Комітеті ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, юридичних компаніях «Касьяненко і Партнери», «Ювіто» та ін. На факультеті за трьома науковими спеціальностями здійснюється підготовка 42 аспірантів. На перших-третіх курсах сформовано англомовні групи. В середньому майже третина дисциплін від загальної кількості викладається на факультеті англійською мовою. Разом із тим, були визначені і недоліки, серед яких – зниження якісних показників навчання студентів, недостатня кількість атестованих електронних навчальних курсів, середній рівень підготовки окремих викладачів у контексті практичного навчання, низька активність окремих кафедр факультету у виконанні науково-дослідної роботи за рахунок бюджетного фінансування, незначна кількість наукових публікацій в іноземних рейтингових журналах тощо. Звідси і були сформульовані завдання для колективу факультету на найближчий період.

 

     Співдоповідач начальник навчального відділу Оксана Зазимко проінформувала про результати перевірки окремих елементів навчального процесу на факультеті. За результатами зрізу знань середній бал складає 77 із ста можливих, що є досить непоганим показником. Однак викликає занепокоєння інше – вступ в магістратуру, який відбуватиметься для бакалаврів правничих спеціальностей шляхом складання зовнішнього незалежного оцінювання. Адже із експериментальними завданнями не всі студенти змогли впоратися. Серед недоліків – і низький рівень відвідування занять. Хоча на заочній – явка студентів висока. Ситуація з наповненістю електронних навчальних курсів у цілому непогана, але кількість атестованих на окремих кафедрах ще низька. Оксана Зазимко проаналізувала також результати анонімного анкетування. Близько 20% опитаних незадоволені відношенням працівників деканату. 

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернув увагу на те, що лише дві з п’яти кафедр мають державне фінансування науково-дослідних робіт, але вони незабаром завершаться. Щодо проектної активності, то вона є. Але з усіх поданих проектів минулого року фінансування отримала тільки одна тематика. Причина – недостатня кількість публікацій у виданнях, що входять до наукометричних баз, та відсутність індексу Гірша. Саме на ці позиції радив звернути увагу колективу Володимир Отченашко. З-поміж позитивного він назвав той факт, що саме цей факультет має найбільшу кількість аспірантів-контрактників та вдвічі підвищив показник захищуваності у термін дисертаційних робіт. Щодо гурткової роботи, то тут працюють не на кількість, а якість.

     Директор ННІ лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида висловив пропозиції, які стосуються не тільки юридичного факультету, а й решти. Зокрема, слід запровадити автоматизовану систему управління, що значно спростить документообіг, та вирішити питання з посадами заступників деканів і директорів.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив, що обраного курсу на підвищення якості освітнього процесу і надалі триматимемося. А на тих, хто не виконуватиме рішень вченої ради, чекатимуть адміністративні санкції. Конкретно колективу юридичного факультету Станіслав Ніколаєнко доручив привести в порядок шостий корпус, навести лад у студентських кімнатах та зміцнити матеріально-технічну базу факультету.

     Про діяльність Мукачівського аграрного коледжу у руслі виконання програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» доповів директор Юрій Садварі. За його словами, колектив у 2016 році здійснив заплановані заходи у повному обсязі. Зокрема, до належного стану приведена матеріально технічна база – відремонтовані аудиторії, чотири з них обладнано мультимедійною технікою, закуплене необхідне для навчального процесу програмне забезпечення. Ефективніше стала використовуватися виробнича база коледжу – надходження коштів зросли на 67%. Разом із тим, колективу слід концентруватися на поліпшенні якості навчального процесу, проведенні профорієнтаційної роботи, збільшенні контингенту, заповненні ліцензованого обсягу, завершенні переоформлення земельних угідь у м. Мукачево на НУБіП України, розширенні міжнародної співпраці тощо.

     Начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько нагадав, що коледж – один із тих, хто направляє на навчання в університет найбільшу кількість своїх випускників. Серед позитивного він також назвав збільшення кількості вступників у цьому році, використання на 62% ліцензованого обсягу. Однак керівництву треба думати про відкриття бакалаврату. Саме за це висловилися студенти під час соціологічного опитування. 

 

     Куратор коледжу – декан юридичного факультету Олена Яра – додала, що колектив коледжу поповнився вісьмома кандидатами наук, а створена там міжкафедральна лабораторія факультету успішно працює. Крім того, вона відзначала господарність і порядок у навчальному закладі. 

     Тож зі зміною керівника вже за рік відчутні позитивні результати, підсумував Станіслав Ніколаєнко.

     Після обговорення вчена рада затвердила обидва звіти.

     Також були підтримані рекомендації навчально-методичної ради, які представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, рекомендована до друку навчальна літературу, монографії та наукові видання, а також затверджені зміни до правил прийому та теми дисертаційних робіт. 

     Вчена рада прийняла рішення про включення до структури гуманітарно-педагогічного факультету кафедри фізичного виховання. За результатами таємного голосування підтримано кандидатури на здобуття стипендії Верховної Ради України докторів наук Андрія Білоуса та Юрія Ромасевича.

     За пропозицією кадрової комісії, з урахуванням міжнародного досвіду вчена рада вирішила при проведенні конкурсу на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників ураховувати віковий ценз кандидатів. Зокрема, на посади директорів, деканів, завідувачів кафедр до 65 років, доцентів, професорів – до 67 років. В інших випадках можливе працевлаштування за строковим трудовим договором на навчальний рік. Науково-педагогічні працівники, які досягнули 75-річного віку, приймаються на роботу на навчальний рік на 0,25-0,5 посадового окладу.

Ольга Наконечна, Денис Рудень


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook