До роковин Чорнобильської трагедії: звернення ректора Станіслава Ніколаєнка

26 квітня 2022 року

     26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС стала найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики і змінила екологію не тільки в Європі, а й в усьому світі. 

     Внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС забруднено радіонуклідами понад 145 тисяч квадратних кілометрів території, з них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі. В Україні статус постраждалих мають більше 2,2 мільйонів осіб, з яких 255 тисяч – учасники ліквідації наслідків аварії. 
 
    26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Немислимо, але загроза ядерної катастрофи знову прийшла на українську землю – внаслідок військової агресії росії. Більше місяця Чорнобильська АЕС була в окупації, на непідконтрольній території перебуває найбільша в Європі АЕС – Запорізька. Над іншими атомними електростанціями пролітають ворожі ракети. Ми є сучасними свідками ядерного тероризму від самої країни-розробника ядерних реакторів Чорнобильскої АЕС.
 
     Аналіз наслідків Чорнобильської катастрофи говорить про те, що застосування досягнень науки і техніки є дуже тонкою, відповідальною і складною справою. І тут нічим нехтувати не можна. Тому великої поваги в Україні, в світі заслуговує діяльність наших вчених-радіобіологів – Валерія Кашпарова, Ігоря Гудкова та багатьох інших, які зробили все можливе для подолання наслідків аварії.
 
     Чорнобильська трагедія стала ще й символом безмежної мужності сотень тисяч наших земляків. Самопожертва ліквідаторів аварії – це символ жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. У цей день вшануймо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу! Найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.
 
    Серед них і працівники нашого університету, які тієї квітучої весни 1986 року відправились назустріч невідомій небезпеці –  Михайло Пилипенко, Віталій Бородай, Анатолій Іванченко, Володимир Карман, Василь Федорець, Ігор Гудков, Валерій Кашпаров, Микола Кривенок, Віктор Максін, Віталій  Гайченко, Володимир Глим’язний, Олександр Максименко, Роман Герасименко, Віталій Івахненко, Василь Петруньок, Надія Лукашенко, Володимир Козленко, Сергій Грисюк, Микола Матушевич, Анатолій Горенко, Валентин Процак, Олександр Рибка, Олександр Мартиненко та інші. Їхнє подвижництво, героїзм і звитяга назавжди будуть записані до літопису людської мужності та навічно залишаться у пам´яті українського народу. 
 
     Ми дякуємо всім героям-чорнобильцям, справжнім патріотам і схиляємо голови перед пам´яттю тих, хто загинув у цій боротьбі. Бажаємо всім здоров'я, щастя, миру нашій землі і Перемоги! 
 
З великою пошаною
 
ректор НУБіП України  Станіслав Ніколаєнко
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook