Ректорат: основне у виховній роботі – визначити роль кожного учасника навчально-виховного процесу

25 квітня 2017 року

     25 квітня. Розширене засідання ректорату сьогодні видалося вельми насиченим. На порядку денному – 12 питань, які охоплювали різні сторони життєдіяльності університету. Та перш, ніж перейти до нього, ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на цьогорічний вступ, який уже не за горами. Профорієнтація, за його словами, повинна носити постійний, а не разовий характер і проводитися у вигляді співпраці, різноманітних конкурсів, олімпіад тощо. Від результатів вступної кампанії залежатиме формування контингенту студентів, а, отже, обсяг навантаження та кількість штатних одиниць. Недопустимо, щоб лекції читалися для групи із п’яти-семи студентів. Станіслав Ніколаєнко також звернув увагу на обов’язковість аудиторного педагогічного навантаження для професорів, завідувачів кафедр.

     Власне перше питання порядку денного стосувалося виховної роботи та розвитку студентського самоврядування. Тож директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко спільно із головою Студентської організації Іллею Вакарчуком доповіли про проведені заходи у розрізі культурної, спортивної, соціальної, наукової роботи. За словами доповідачів, 32% студентів відвідали з екскурсіями музеї міста, запрацювали і активно розповсюджують інформацію сторінки Студентської організації в соціальних мережах. Продовжує свою роботу науково-методичний семінар для наставників академічних груп, ремонтуються кімнати в студентських гуртожитках, шляхом соціологічних опитувань проводиться моніторинг проблем і потреб студентів. Постійним через спільні наради і навчання є зв’язок не тільки зі студактвивом, а й з усією студентською молоддю. 

     У ході обговорення багато запитань лунало щодо проведення фестивалю «Голосіївська весна». Зокрема, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида поцікавився, чи буде проведений розгорнутий аналіз результатів конкурсу. А декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович, чи проводиться цензура сценаріїв виступів. Щодо оцінювання звітних концертів факультетів, то Ілля Вакарчук зазначив, що з метою об’єктивності враховувалася думка і професійного, й альтернативного журі. Оскільки все-таки провідною діяльністю студента є навчальна, то начальник навчального відділу Оксана Зазимко запропонувала керівнику студорганізації ввести у структуру заступника, який опікувався б саме цим напрямом. До доповідачів лунали ще й багато інших запитань. Відкритими залишилися, адресовані знову ж таки Ярославом Михайловичем і завідувачем кафедри військової підготовки Анатолієм Есауловим про створення екологічної студентської групи, яка опікувалася б довкіллям, кількість студентів, які палять цигарки, які працюють за фахом і ні. Особливо хвилювало всіх присутніх останнє. Бо на думку деканів та студентських лідерів, новації із стипендіальним забезпеченням поставили молодь перед вибором: навчатися або працювати. Звідси і погіршення якості навчання. Так декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв зазначив, якщо раніше студенти підпрацьовували, то відтепер повністю працюють, і добре, коли за фахом. 

 

     За підсумками обговорення ректор Станіслав Ніколаєнко доручив зібрати відповідальних і проаналізувати підсумки фестивалю. Щодо виховної роботи в цілому, то очільник університету зазначив: треба відходити від розуміння системи виховної роботи як сукупності заходів, і зміщувати акценти на роль декана, завідувача кафедри, викладача, наставника і самого студента у цій системі. Основне ж завдання центру – координація усіх учасників навчально-виховного процесу.

     Наступні два питання стосувалися наукової роботи. Тож перший проректор Ігор Ібатуллін проінформував про результати експертизи анотованих звітів по науково-дослідним роботам. За результатами експертного оцінювання, в окремих випадках маємо низькі показники. Хоча цьому є об’єктивні причини. Приміром, тематика науково-дослідної роботи була розрахована на п’ять років. Але у зв’язку із перепідпорядкуванням університету, заплановане на цей період змушені були реалізовувати у дворічний термін. Однак питання якісної підготовки проектів не знімається. Сьогодні замало виграти конкурс і отримати фінансування, треба ще виконати дослідження на високому рівні. У протилежному випадку, наголосив Ігор Ілліч, санкції дуже серйозні: повернення використаних бюджетних коштів. Також перший проректор проінформував про старт відбору проектів на наступний рік. Перший (університетський) етап вже розпочато. Триватиме він до 15 травня. Після – кращі тематики братимуть участь в другому етапі, де й вирішиться, чи отримають вони фінансування держави.

     Четверте питання стосувалося діяльності відокремлених підрозділів університету, а саме проведення атестації їх педагогічних працівників. Про результати доповів начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько. За його словами, вона проводилася вже третій рік поспіль у дистанційному режимі й успішно. Як зауважила Оксана Зазимко, бажано, щоб для керівників вона була очною. Ректор Станіслав Ніколаєнко вкотре порушив питання якості освіти на місцях та кількості вихованців коледжів і технікумів, які продовжують навчатися в університеті.

 

     П’яте і шосте питання були фінансового характеру. Мова йшла про заборгованість за проживання в гуртожитках і плату за навчання. Про стан ліквідації заборгованості проінформував проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. За підсумками ректорат прийняв рішення: до 5 травня мають бути погашені борги і за гуртожитки, і за навчання. Мова йшла і про вартість навчання на наступний рік. Поки що остаточних цифр немає. Декани, директори та планово-фінансовий відділ, за словами начальника Олега Броніна, ще вивчають ситуацію на ринку освітянських послуг. 

     Від справ фінансових ректорат перейшов до розгляду справ господарських. Про стан весняно-польових робіт в навчально-дослідних господарствах університету доповів начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський. Посівні площі складають 5037 га. Більше півтори тисячі гектарів, що під озимими зерновими, в гарному стані. Повністю закрито вологу та підживлено посіви, висіяно ярі культури. Польові роботи виконано з використанням сучасних агрегатів. Відповідно до графіків проходять практику на полях студенти трьох факультетів: агробіологічного, механіко-технологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології. Однак на запитання декана Миколи Долі про широке впровадження у діяльність господарств ресурсозберігаючих технологій, доповідач зазначив, що на жаль, тільки в цьому році запланований такий перехід. Також Микола Миколайович зауважив, що через погодні умови, які склалися, вкрай необхідно провести реанімацію рослин, поки ще є на це час. 

     Наступне питання стосувалося дотримання правил внутрішнього розпорядку, пожежної безпеки на травневі свята. Профільний проректор Валерій Іщенко запевнив, що всі відповідальні служби готові і перебуватимуть на постійному зв’язку. У зв’язку з цим ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив, що немає потреби у чергуванні працівників на кафедрах і факультетах. 

     Ректорат розглянув і концепцію проведення Дня університету 26 травня та XIX зльоту студентських лідерів аграрної освіти. Програму заходів представив Віталій Коваленко

     Традиційно учений секретар Оксана Барановська проінформувала про план роботи на наступний місяць. З огляду на сказане нею, травень буде насичений подіями. Крім статутних заходів, конференцій, ректорату і вченої ради, цього місяця пройде Фестиваль студентської науки, уже згадуваний зліт іменних стипендіатів та День університету, а також 31 травня на базі університету відбудеться засідання двох комітетів Верховної Ради України. Серед найближчих заходів – мітинг-реквієм до Дня пам’яті та примирення, що відбудеться 5 травня об 11 годині на Меморіальному комплексі. 

     На ректораті обговорили також питання надання дозволів на передачу в оренду, інформацію про що надав Олег Бронін, зміни до правил прийому, про які повідомив відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук, а також результати олімпіади для вступників. За словами проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші, з 217 заяв визначено 198 претендентів на участь у другому турі, який відбудеться вже цієї суботи 29 квітня. А Ігор Ібатуллін повідомив, що невдовзі відповідною комісією буде проведений аудит всіх навчальних аудиторій університету.

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив на дотриманні жорсткої виконавської дисципліни, приведенні у відповідність штатних розписів, а також постійній економії енергоресурсів.

Ольга Наконечна


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook