МУЗЕЙ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ І ПОБУТУ УКРАЇНИ РАДО ЗУСТРІВ СТУДЕНТІВ ЮРИДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

13 квітня 2017 року

12 квітня 2017 року студенти групи Прав-1402 НУБіП України разом з доцентом кафедри теорії та історії держави і права Л.С. Протосавіькою відвідали Музей народної архітектури і побуту України.

В ході екскурсії студенти дізналися, що музей задумано як архітектурно-ландшафтний комплекс, тобто музей просто неба. Його природні умови (степ, ліс, пагорби, долини, ставки) характерні для Наддніпрянщини, але разом з тим він дає змогу створити наближене до природного середовище для пам’яток архітектури усіх історико-етнографічних регіонів України. Центром музейної композиції є пагорб з колекцією вітряків — символів хліборобської України.


Ті з студентів, хто відвідав музей вперше дізналися, що його було засновано у 1969 році згідно Постанови Ради Міністрів України. Рішенням виконкому Київської міськради для Музею виділили близько 150 га землі Хотівського радгоспу. Починався і розбудовувався Музей під опікою і підпорядкуванням Українського товариства охорони пам’яток історії і культури.

Біля однієї з садиб Черкащини на членів екскурсії чекала приємна несподіванка: ми почули неперевершене виконання української народної музики, зокрема гри на цимбалах. Виявляється  гра на цимбалах  вимагає неабиякої майстерності і вміння. В  цьому переконалися деякі студенти спробувавши себе в ролі народних музикантів.

На території Музею на сьогодні встановлено біля 300 пам’яток народної архітектури. У фондах зберігається понад 70 тисяч експонатів: народний одяг, тканина, меблі, знаряддя праці, вироби гончарів, бондарів, теслярів, столярів, ковалів, народний живопис, розпис, музичні інструменти, дитяча іграшка тощо.

В музеї народної архітектури і побуту України  знаходяться експозиції «Південь України», «Слобожанщина», «Полтавщина», «Наддніпрянщина», «Полісся», «Поділля», «Карпати», «Волинь»..  Нажаль члени екскурсії ознайомилися лише з незначною їх часткою. Усі члени екскурсії отримали незабутні враження від відвідання такого чудового музею під відкритим небом.


 

Людмила Степанівна Протосавіцька,

доцент кафедри теорії та історії

держави і права НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook