Книги в подарунок зі Сполучених Штатів Америки

13 квітня 2017 року

      Нещодавно бібліотека нашого університету отримала в подарунок дві книги від Галини та Олексія Воскобійник, що відомі в США та Україні як щедрі благодійники.  Під час візиту ректора Станіслава Ніколаєнка та проректора Сергія Кваші до Університету штату Пенсильванія у Сполучених Штатах Америки ці книги були передані для нашої книгозбірні.
      Слід сказати, що в Америці родину Галини та Олексія Воскобійник знають як Хелен та Алекса Воскоб. Залишивши Україну ще за часів Радянського Союзу, вони іммігрували до США через Німеччину, а згодом і  Канаду, долаючи багато негараздів на своєму шляху. Однак завжди відчували важливість свого коріння та традицій, а тому  зберегли в родині рідну мову та самовизначення.
      Як патріот Америки й України, Алекс Воскоб виступив ініціатором першого Українського Аграрного центру в Університеті штату Пенсильванія в 1992 році. В той самий час було засновано Фондацію родини Воскоб для підтримки програм співпраці Університету та USDA Foreign Agricultural Service (FAS). Слід відмітити, що проректор нашого університету Сергій Кваша, разом п’ятьма іншими науково-педагогічними працівниками Української сільськогосподарської академії, у 1992 р. був учасником програми WIRA (Woskob International Research in Agriculture) та проходив стажування в Пеннстейті.
Книги, що передала родина Воскобів до нашої книгозбірні, якраз і розповідають про нелегкий шлях подружжя до визнання та успіху.

 

 

  Alex Woskob. Memoirs of my life = Повість моїх літ / Alex Woskob. – Kyiv : WUS Publishers, 2004. – 272 pp.

       Під час свого виступу на урочистому святкуванні 25-річчя співпраці, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив, що ця книга – не просто книга українського емігранта, це історія життя людини, яка пройшла крізь пекло голодомору, розстрільний 1937 рік, "комуністичний рай" та жахи Другої світової війни і вижила.
      Вцілому, у цих спогадах відбито долю, власне, не одного, а мільйонів українців, які не зі своєї волі залишили рідну Україну і, перебуваючи на чужині, жили, працювали й мріяли про волю свого народу, докладали всіх зусиль, щоб прискорити цей святий, омріяний день – День незалежності України.
      Автор не тільки розповідає про сумні, трагічні чи веселі події з життя українця-емігранта, він вчить думати, аналізувати і не розгублюватись у найкритичніших ситуаціях, до кінця боротися задля досягнення своєї мети й перемагати у цьому складному, не завжди зрозумілому і водночас прекрасному світі.

 

  

  

 Helen Woskob. Freedom and beyond: a Ukrainian woman’s gourney to a new life in America = Свобода та за її межами / Helen Woskob. – Lviv : Publishing House «Piramida», 2017. – 240 pp.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

         З книгами можна ознайомитись в інформаційно-бібліографічному відділі наукової бібліотеки (навч. к. № 4, к. 41).
       Загалом, реалізовуючи масштабні благодійницькі проекти, родина Воскобів здійснює важливу для майбутнього України справу: сприяє присутності й розвитку українського інтелекту у світі.

Тетяна Кіщак,
директор наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook