ПОЇЗДКА У БІООРГАНІЧНЕ ГОСПОДАРСТВО

16 березня 2017 року
Викладач  циклової комісії «природничих дисциплін» Сновида М.П. разом із студентами груп Ео-21М взяли участь у виїзному навчальному семінарі на тему: « Екологічне маркування та методика ведення органічного господарства в галузі рослинництва та землеробства і веденням тваринницького господарювання на сучасному технологічному рівні  із врахуванням європейського досвіду»
Головним завданням поїздки було донести інформацію про екологічно чисте господарство нашого району, органічні методи господарювання, показати студентам агроекологічної спеціальності можливості майбутньої їхньої професійної діяльності, практичні поради швейцарських працівників господарства, ознайомитись із сучасними технологіями переробки органічної, екологічно чистої продукції, формування екологічної культури особистості, почуття відповідальності за природу, залучення студентів до активної природоохоронної діяльності.
Найбільшої уваги студенти приділили питанню вирощування «натурпродукту» ТОВ «Жива Земля Потутори», яке виникло на базі колишнього колгоспу і охоплює приблизно 400 га землі. Керівник - випускник Київської сільгоспакадемії Іван Бойко. У 2007 р. Іван Євгенович (викладач Бережанського агротехнічного інституту) познайомився зі швейцарським фермером Райнером Заксом, який розповів йому про метод "органічного землеробства". Івана Євгеновича Бойка це зацікавило і він створив "Живу Землю Потутори". Мета - зберегти землю здоровою, застосовуючи біологічні способи обробітку ґрунту, відновити його родючість, забезпечити позитивний вплив на здоров'я людей, тварин і рослин. Сертифіковане  з 2007 року, за стандартами ЄСТОВ «Органік стандарт Україна». Господарство проводить демонстраційні семінари, дегустації власної продукції. Господарство планує  проводити навчання, майстер-класи. Займаються там вирощуванням зернових (пшениця, ячмінь, овес), зернобобових культур (вика яра, боби кормові), овочів, пряно смакових культур, збирання трав та переробка на приправи та чаї.. Термін Organic food ("екологічно чисті" або "органічні" продукти), за кордоном застосовують до продуктів, вирощених за нормативами "Загальноєвропейської угоди з органічного виробництва сільськогосподарської продукції". Щоб кінцевий продукт одержав статус органічного, треба, аби були дотримані органічні методи землеробства і тваринництва, інгредієнти і технологічний процес. Землі, відведені під органічні культури, як мінімум протягом трьох років слід обробляти без застосування хімдобрив. Насіння має бути адаптованим до місцевих умов, стійким до шкідників і бур'янів і, головне, не бути генетично модифікованим. Родючість ґрунтів підтримують за допомогою сівозміни та добрив лише мікробіологічного, рослинного або тваринного походження. Про гербіциди, пестициди, фунгіциди, інсектициди, азотовмісні та інші хімічні добрива не йдеться. Цікава деталь: багато видів агрокультурних прийомів у ТОВ "Жива Земля Потутори" виконують вручну, щоб не завдати шкоди рослинам і ґрунту. Важливим компонентом органічного землеробства є біодинамічні препарати з природних продуктів, які застосовують для підвищення чутливості рослин і ґрунтових організмів. Ними обприскують не лише ґрунт, насіння, а й листя рослин, кущів і дерев для стимуляції фотосинтезу та поліпшення якості плодів. Це не збільшує врожай, але робить рослину здоровою і стійкою проти захворювань, захищає від шкідників, продовжує термін зберігання продукції. Готуючи біопрепарати, не можна курити, вживати алкоголь, бо це, за словами фермера, впливає на космічну енергію препарату.
Навчальний візит до біодинамічного господарства ТОВ "Жива Земля Потутори” у с. Потутори збагатив студентів цікавою та корисною інформацією про доцільне та розумне використання кожної ділянки дорогоцінної землі, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.
 
Викладач природничих дисциплін,
Сновида М. П.
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook