Підвищення кваліфікації лікарів ветеринарної медицини-токсикологів

7 квітня 2017 року

З 24 березня по 7 квітня 2017 року З 27 березня 2017 року згідно плану-графіку підвищення кваліфікації НУБіП України, кафедра фармакології та токсикології спільно з Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи провели курси підвищення кваліфікації за напрямом «Завідувачі лабораторіями, зав. секторами, головні, провідні фахівці, лікарі ветеринарної медицини токсикологи та біохіміки з фізико-хімічних та біохімічних досліджень».

Навчально-тематична програма підвищення кваліфікації включала наступні розділи:

Завдання та перспективи удосконалення хіміко-токсикологічних досліджень. Нові методи визначення залишкової кількості токсикантів. Загальні принципи хіміко-токсикологічного аналізу.

Вимоги до визначення забруднювачів в продукції тваринного та рослинного походження при внутрішньодержавному виробництві, імпорті та експорті. Вимоги стандартів ISO/IEC 17025 до лабораторій, які проводять дослідження. Вимоги постанови ЕС 657/2002 року щодо правильності проведення вимірювань.


Гармонізація системи хіміко-токсикологічних та моніторингових досліджень до європейських вимог.

Методи визначення сечовини, нітратів, нітритів, кислотного та перекисного числа жиру, кухонної солі, активності уреази в біоматеріалі та кормах.

Методи визначення вологи, жиру, білку, хлористого натрію, нітриту натрію та фосфору в ковбасних виробах. Дослідження води у відповідності до рішення ЄС 98/83. Верифікація та оцінка придатності методів, інтерпретація та оформлення результатів у відповідності до ЄС вимог. Невизначенність вимірювань методів визначення фізико-хімічних показників. Принципи та розрахунки. Інтерпретація результатів та оформлення відповідно до вимог ЄС.

Мікотоксикологія. Розповсюдження грибів-продуцентів мікотоксинів. Класифікація мікотоксикозів Токсикодинаміка та біологічна дія мікотоксинів на організм тварини. Віддалені ефекти від дії мікотоксинів.

Приготування градуювальних розчинів, реактивів та розчинів. Використання та списання прекурсорів.  Внутрішньо-лабораторний контроль методів фізико-хімічних показників. Техніка безпеки при роботі з вимірювальним та допоміжним обладнанням, реактивами, прекурсорами. Миття лабораторного посуду та його підготовка перед дослідженням.

Методи дослідження кормів на вологу, каротин, сирий жир, сирий протеїн, сиру клітковину, кальцій, фосфор в кормах Верифікація та оцінка придатності методів, інтерпретація та оформлення результатів у відповідності до вимог ЄС.

Завідувач кафедри фармакології та токсикології професор Духницький Володимир Богданович в розрізі занять провів серед слухачів профорієнтаційну роботу: презентував умови вступу до НУБіП України на спеціальність «Ветеринарна медицина» та «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» у 2017 році. Було надано детальну інформацію про працевлаштування випускників і ринок праці для фахівців ветеринарної медицини та можливості міжнародного стажування студентів. Особливу увагу було приділено питанням про навчання в магістратурі та аспірантурі.

По завершенню навчання слухачі отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Г. Бойко

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook