На агробіологічному факультеті реалізують наскрізну практичну підготовку студентів

7 квітня 2017 року

     За рішенням вченої ради агробіологічного факультету, кафедрами технологічного спрямування вперше в Україні розроблено цілісну наскрізну програму практичної підготовки для всіх освітніх рівнів, яка включає: ознайомчо-агрономічні (1-2 курси), навчальні (2-3 курси), виробничі (3-4курси) та науково-дослідні (магістри) практики. Програма забезпечує неперервність практичного навчання на усіх етапах професійної підготовки, сприяє формуванню фахових компетенцій та здатностей професійного мислення.

     Відповідно до програми кафедрою рослинництва проведені на базі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» виїзні практичні заняття із четвертокурсниками агробіологічного факультету. Відомо, що значна частина курсу з рослинництва засвоюється студентами в навчальних роботах за допомогою використань снопового, гербарного матеріалу, через виконання розрахункових робіт тощо. Проте ряд важливих питань можна вважати задовільно вивченими лише в тому разі, коли після ознайомлення з ними в лабораторних умовах студент власноручно виконує їх в умовах виробництва, використовуючи для цього живі рослини з виробничих посівів, здійснюючи відповідні технологічні процеси. А такі питання технології вирощування зернових, технічних та інших культур, як оцінку стану озимих після перезимівлі, визначення заходів щодо догляду за ними, не можна взагалі практично засвоїти без використання в натурі виробничих посівів в польових умовах при наявності зелених рослин з непорушеною їх будовою, просторовим розміщенням органів на рослині та рослин у посівах з їх природним забарвленням.

 

     Студентами під керівництвом викладачів проведена візуальна оцінка озимих та підрахована густота стояння рослин, кількість пагонів та ін. На основі одержаних даних підготовлено рекомендації, які передано для практичного використання агрономічній службі господарства. В цілому стан озимих після перезимівлі добрий та задовільний.

     Студенти також взяли безпосередню участь в посіві гороху: встановленні строків та способів сівби, норм висіву. Визначили якість проведення сівби, з’ясували причини незадовільної роботи висівних пристроїв сівалки, власноруч усунули виявлені недоліки.

     Крім того, майбутні агрономи попрацювали на колекційному розсаднику, взяли участь у підготовці поля до сівби зернових ярих культур та закладки плантацій багаторічних лікарських і фітоенергетичних культур.

М.Я. Дмитришак,
доцент кафедри рослинництва
О.І. Шутий,
асистент кафедри рослинництва
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook