Перші кроки до науково-педагогічної діяльності

29 березня 2017 року

Народна мудрість гласить: шлях до науки тернистий. І той, хто вибрав цей шлях, має пам’ятати, що майбутній науковець повинен опановувати науку шляхом кропіткої праці і пошуку крупинок знань у різноманітних джерелах інформації. Але науково-педагогічний працівник повинен уміти донести накопичені знання до свідомості слухачів, зокрема студентів.
На кафедрі паразитології та тропічної ветеринарії на першому році навчання проходять теоретичну підготовку та проводять наукові дослідження четверо аспірантів: Бойко О.Б., Дащенко С.О., Дудка А.А., Стець О.В. Їх науковими керівниками є професори Сорока Н.М., Прус М.П. і доцент Галат М.В. Відповідно до чинного законодавства аспіранти набору 2016 року навчаються протягом 4 років і більшість часу першого року витрачають для теоретичної підготовки, зокрема для поглибленого пізнання обраної спеціальності. То ж і наші аспіранти, відповідно до розробленого і затвердженого навчального плану, під керівництвом професорів кафедри, досліджують за літературними даними особливості морфології, біології паразитичних тваринних організмів та їх паразито-хазяїнних відносин, імунні реакції організму хазяїв на зараження паразитами тощо, і результати своїх пошуків оформляють у вигляді презентацій, які обговорюються на заняттях. Але ми ставимо за мету при підготовці науково-педагогічних працівників вищої кваліфікації надати їм можливість спробувати донести накопичену інформацію до студентської аудиторії шляхом читання пробних лекцій.
28 березня свою першу лекцію для студентів магістратури першого року навчання з дисципліни «Глобальна паразитологія» прочитала аспірантка Бойко Ольга Богданівна. Тема лекції «Морфологічні і фізіологічні адаптації тваринних організмів до паразитичного способу існування».

До цього панувала кропітка робота з навчальною і науковою літературою, підготовка презентації, підбір рисунків для ілюстрацій і, звичайно, хвилювання. Наразі, Ольга Богданівна успішно впоралась із роллю лектора, лекція вийшла цікавою, змістовною, інформативною.

Лектор чудово володіє українською мовою і знаходить потрібні слова і вирази, щоб влучно і доступно для студента донести наукову інформацію. До речі, О.Б. Бойко вільно володіє і англійською мовою. На закінчення студенти магістратури тепло дякували Ользі Богданівні і проводжали її оплесками.

 

Прус М.П., професор кафедри паразитології та
тропічної ветеринарії


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook