Ректор університету Станіслав Ніколаєнко зустрівся з колективом факультету конструювання та дизайну

21 березня 2017 року

     Такий діалог ведеться постійно для того, аби відчувати пульс життя колективу. Факультет ще дуже молодий, а тому проблем вистачає, але напрями його роботи – надзвичайно актуальні і затребувані, розпочав розмову Станіслав Ніколаєнко. Насамперед потребує значного оновлення матеріально-технічна база, і тут без допомоги бізнесу не обійтися. Тому серед першочергових завдань – організація найближчим часом наради з виробничниками, аби знайти нові шляхи співпраці.

     Ректор коротко розповів про ситуацію в університеті, зазначивши: наш колектив відходить від ситуації стагнації і переходить до етапу творення та досягнення синергетичного ефекту. Минулорічна вступна кампанія була важка, але за її результатами до університету вступило на 227 осіб більше, ніж минулого року. Зараз першочергове завдання – потужна профорієнтаційна робота кожного члену колективу.

     Що стосується якості освіти, то магістри 1-го року навчання факультету конструювання та дизайну за результатами оцінювання залишкових знань з 100 можливих балів набрали 64 (спеціальність «Галузеве машинобудування») і 58 («Будівництво та цивільна інженерія»). Гарною є ситуація з підготовкою аспірантів.
     Дещо турбує той факт, що обсяг фінансування наукових проектів на факультеті знизився на 25%, але тут потрібно активніше просувати нові ідеї. Так, на думку керівника університету дуже цікавими і перспективними речами наразі займаються молоді науковці кафедри конструювання машин і обладнання. Зараз у розвитку освіти трендом №1 є онлайн освіта. А це наявність атестованих електронних курсів, і тут факультету потрібно активізувати роботу.
     Поліпшилася ситуація з надходженням до спецфонду, працюють госпрозрахункові підрозділи, та є ще й великий невикористаний потенціал.

 

     На сьогодні НУБіП – університет затребуваний, але перед ним стоїть багато викликів та є певні загрози. Серед ризиків Станіслав Ніколаєнко виділив зовнішні (глобалізація і конкуренція за студента з боку наших найближчих сусідів – Польщі, Угорщини, політична ситуація на сході України, економічні труднощі у державі, деградація українського села) та внутрішні (недостатня відповідальність і мотивація, низький рівень підготовки абітурієнтів, застарілість матеріально-технічної бази, слабкість маркетингової політики). Але найголовніше наше завдання – змінити свідомість студента, його мотивацію. Тому викладач повинен підходити до своєї роботи творчо і відповідально.

     Окрема розмова, яку керівник університету пообіцяв продовжити з деканом факультету Зіновієм Ружило, стосується покращення матеріально-технічної бази, проведення ремонтів і постачання нового обладнання у лабораторії тощо. Тут колективу звісно потрібна підтримка, яку університет обов’язково надасть, але повинен бути і зустрічний рух: ті ж самі дрібні ремонти можна зробити власними силами.
     Серед питань до Станіслава Ніколаєнка було таке: чому майстри виробничого навчання та завідувачі лабораторій отримали заробітну платню таку ж, як лаборанти. На що керівник університету відповів, що питання вирішиться вже на цьому тижні і різницю доплатять.

     Зіновій Ружило звернувся з проханням допомогти вирішити проблему з вступниками, які приходять на факультет після коледжів: через зміни у правилах прийому випускники аграрних коледжів не можуть вступати на другий курс навчання факультету конструювання та дизайну, хоча навчальні плани це повністю дозволяють. Станіслав Ніколаєнко зазначив: питання потрібно вирішити, але взятися за нього слід фахово і підготувати до Міносвіти обґрунтованого листа та пообіцяв підтримку.

Ірина Білоус

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook