У полі зору ректорату – дистанційне навчання і вступна кампанія

21 березня 2017 року

     21 березня відбулося засідання розширеного ректорату. Перш, ніж перейти до порядку денного, ректор Станіслав Ніколаєнко повідомив, що маємо вже перших переможців всеукраїнських олімпіад і наукових конкурсів. Але темпів не збавляємо і серйозно готуємо студентів до участі у других етапах змагань, наголосив очільник вишу.

     Перше питання порядку денного стосувалося вдосконалення організації дистанційної освіти в університеті. Про те, який стан справ із цим сьогодні, доповів начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько. За його словами, розпочато роботу щодо оновлення положень. Окремо зупинився на використанні онлайн-освіти в міжкафедральних навчальних лабораторіях університету. У деяких з них вона не використовується у зв’язку з відсутністю відповідного обладнання. За умови оснащення, заплановано збільшити використання дистанційного навчання у поточному році до 50%. Однак треба також активізуватися і викладачам, які проводять заняття для наших відокремлених підрозділів, щодо розробки і сертифікації електронних навчальних курсів, без яких дистанційне навчання неможливе. Доповідач звернувся до деканів та директорів із проханням визначити відповідальних за аудиторії, в яких проходять дистанційні заняття, з тим, щоб розпочати їхнє навчання.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що саме онлайн освіта – перший тренд розвитку освіти у світі, а тому доручив профільному відділу і проректору й надалі опікуватися цим питанням. А проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша зазначив, що це сприятиме ще й економії витрат хоча б на відрядженнях викладачів. Натомість, ці кошти, переконаний він, краще спрямувати на зміцнення того ж таки оснащення. Досвідом упровадження дистанційного навчання в НПУ імені М. Драгоманова поділився начальник відділу кадрів Микола Михайліченко. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук додав, що не варто обмежуватися дистанційним навчанням лише у відокремлених підрозділах університету. Онлайн освіта – це зручна форма навчання й для іноземних студентів. 

     Учений секретар Оксана Барановська проінформувала присутніх про зміни щодо присвоєння вчених звань. Зокрема, для отримання вчених звань доцента і професора зменшено кількість публікацій у виданнях, що входять до Scopus і WoS. Тепер їх мінімальна кількість має бути дві та одна відповідно. Також сертифікат про рівень знання іноземних мов на рівні В2 не обмежується тільки англійською мовою. Це може бути будь-яка мова країни ЄС. Ці та інші зміни відображені і в університетському порядку, який завтра буде представлений до розгляду вченій раді університету. Також Оксана Барановська представила план заходів на квітень. Розширений ректорат відбудеться 25 квітня, а наступного дня – вчена рада університету. Серед головних подій місяця – фестиваль «Голосіївська весна». 17 квітня – вихідний. Цього ж дня відбудеться концерт поета-пісняра, народного артиста України, професора кафедри культурології Вадима Крищенка. Всі охочі можуть придбати квитки у профкомі співробітників. 

     Наступне питання стосувалося проведення всеукраїнських олімпіад для вступників у нашому університеті. Як зазначив відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук, проходитиме олімпіада у два тури. Перший закінчується 17 квітня. Тож всі бажаючі ще можуть зареєструватися і надіслати письмову роботу. Необхідна інформація та завдання до виконання розміщені на офіційному сайті університету. Нагадаємо, що олімпіада дає можливість покращити сертифікати ЗНО.

     Про запровадження іменних (персональних) стипендій рад роботодавців університету повідомив проректор Сергій Кваша. З такою ініціативою виступили члени рад та безпосередньо голова ради Валерій Адамчук. Серед вимог до претендентів, про які йдеться у проекті положення, - високі навчальна успішність, досягнення в науковій, культурно-масовій діяльності, самоврядуванні, морально-патріотичні якості. До речі, така стипендія може призначатися як студентам, які навчаються за рахунок бюджету, так і контрактникам, а ще не залежить від академічної стипендії. Участь в обговоренні взяли вчений секретар Оксана Барановська, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. А директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський повідомив, що Асоціація теплиць України вже виділила 5 щомісячних стипендій, три для студентів інституту і дві для факультету інформаційних технологій. 

     Також ректорат розглянув питання про надання дозволів на передачу в оренду. Інформацію про це надав начальник планово-фінансового відділу Олег Бронін.

     На завершення Сергій Кваша зазначив, що 31 березня в університеті відбудеться День відкритих дверей. До нас завітають більше півтисячі кращих випускників Київщини. Після загальних зборів вони розійдуться за напрямами на факультети та інститути. Цього ж дня відбудеться ще один важливий захід – університет прийматиме у своїх стінах вчителів англійської мови.

Ольга Наконечна 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook