Міжкультурна комунікація об’єднує

20 березня 2017, 10:25

XXI століття – епоха мобільності й міжкультурної комунікації. У рамках міжнародних програм Erasmus+ студенти й викладачі з усіх куточків світу мають змогу навчатися й обмінюватися знаннями, досвідом й науковими здобутками один з одним, проходити стажування чи викладати в іншій країні.


Таку нагоду отримали студенти й викладачі Національного університету біоресурсів і природокористування України (2 студенти НУБіП навчаються у вищій школі сільського господарства Франції (ISA Lille, France) за спеціальністю «Екологія», а викладачі (Олександр Лабенко, Тетяна Стефановська, Людмила Кава, Оксана Іванова, Катерина Чимош) відвідали тренінгову програму міжнародної кредитної мобільності Erasmus+ у цьому ж університеті в Франції.


Усі програми міжнародної співпраці відбуваються завдяки міжкультурній орієнтації програм. Реалізація шляхів успішної комунікації представників різних країн багато в чому залежить від засвоєння «чужих кодів», від зацікавленості в адаптації до них, у необхідності подолання мовного бар’єру, тобто в умінні сприймати інформацію, що передається, й передавати власні думки, знання та інформацію. Сучасній цивілізованій людині властиво усвідомлювати взаємозв’язок, цілісність світу і необхідність міжкультурної співдружності народів. Різноманітні аспекти культури – спосіб життя, менталітет, національний характер, система цінностей, вірування – відіграють значну роль у сфері міжнародної комунікації. Тому, для міжнародних студентів Католицького університету (м. Лілль, Франція) та ISA Lille (м. Лілль, Франція) розроблено й запропоновано курс «Міжкультурна комунікація», що допомагає студентам із усіх куточків світу зрозуміти й усвідомити свою різність і водночас відшукати шляхи порозуміння один з одним, адаптуватися до життя й особливостей іншої країни, а також досягти спільної мети – здобуття якісних і глибоких знань в університеті.


Директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Лабенко, провідний фахівець міжнародного відділу Катерина Чимош і завідувач кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей Оксана Іванова відвідали лекцію британця доктора Даугласа Гранта для міжнародних студентів спеціальності «Економіка»  на тему «Міжкультурна комунікація» й стали безпосередніми учасниками обговорення міжкультурної класифікації, запропонованої професором Geert Hofstede, виконували практичні завдання й визначали Україну за класифікаційними критеріями.


Така співпраця надихнула нас на ідею ввести до навчальних планів НУБіП України курс «Міжкультурна комунікація» для міжнародних студентів та допомагати їм завдяки цьому курсу швидше адаптуватися та насолоджуватися навчальним процесом в НУБіП України, а тим самим, завдяки позитивним відгукам, збільшувати контингент міжнародних студентів у нашому виші.


По закінченню тренінгу всі учасники отримали сертифікати.

Оксана Іванова, завідувач кафедри англійської мови для
технічних та агробіологічних спеціальностей

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook