Землевпорядники відзначили своє професійне свято!

14 березня 2017 року

     Традиційно, другої суботи березня уся землевпорядна спільнота відзначає своє професійне свято. Цей день відведений у календарі подій, аби підсумувати зроблене і поділитися планами на майбутнє. Тим паче роботи багато, адже на часі завершення земельної реформи. Тому на фахівців землевпорядної служби покладена велика відповідальність – зберегти і забезпечити раціональне використання найбільшого національного багатства України, що перебуває під особливою охороною держави.
     За підтримки керівництва університету, факультет землевпорядкування провів низку заходів з відзначення професійного свята серед тих, хто присвятив своє життя професії землевпорядника і, безумовно, тих, хто ще оволодіває фахом землевпорядника. Отож, події з цієї нагоди проводились у два дні. У перший день проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію аспірантів, магістрів і студентів "Земельні ресурси України і землевпорядна наука: минуле, сьогодення і майбутнє". Участь у ній взяло понад 100 молодих науковців. Вони підготували результати своїх досліджень, а кращі 9 доповідачів – представили їх у пленарній частині засідання.

 

     Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков звернувся до усіх присутніх з привітаннями і побажав творчих дискусій. Зазначив, що землевпорядники – це ті професіонали, які відповідають за землеустрій, земельний кадастр та охорону земель, ефективне і раціональне використання земельного фонду, встановлення меж населених пунктів та земельних ділянок. Він висловив сподівання, що молодь, яка ще навчається, стане не тільки компетентними фахівцями, а ще й – мужніми, сильними, сміливими і патріотично налаштованими людьми, відданими своїй справі, яку обрали за покликом серця. 

     Модератором конференції виступив заступник декана з наукової роботи, завідувач кафедри геодезії та картографії, професор Іван Ковальчук, який наголосив на важливості цієї нелегкої професії та побажав усім успіхів і добра.

    Свої наукові доповіді представили студент третього курсу Богдан Баранцов, магістри Акуленко Тетяна, Барабаш Дмитро, Бугаєвський Ігор, Максимчук Тетяна, Лошакова Юлія, Семиліт Павло, а також аспіранти факультету Аврамчук Богдан та Мисько Катерина. Усі виступаючі були відзначені грамотами і цінними подарунками від оргкомітету конференції.

     Другого дня свою роботу продовжила науково-практична конференція до Дня землевпорядника, яку організував факультет землевпорядкування спільно з ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та Асоціацією «Земельна спілка України». У її роботі прийняли участь 86 землевпорядників з усіх куточків України від Луганської до Закарпатської області. 

    Вітальні слова учасникам конференції від ректора Університету Станіслава Ніколаєнка переказав проректор з навчальної та виховної роботи, академік Сергій Кваша.
     Сергій Миколайович відмітив дружню, невимушену атмосферу, що панувала на святі. Зауважив, що розвиток суспільства за всіх часів був пов'язаний із землею, яка і тепер залишається основним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства. Побажав успіхів у почесній справі, міцного здоров'я, добра і щастя!

     Від організаторів заходу виступили з привітаннями і побажали процвітання галузі декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков і голова Ради Асоціації «Земельна спілка України» Микола Калюжний. Вони нагадали, що Україна святкує цей день починаючи з грудня 1999 року, коли Президент України, визнаючи вагомий внесок землевпорядників у проведення реформ, підтримав ініціативу Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України та оголосив кожну другу суботу березня нашим професійним святом.

     Потому перед землевпорядною спільнотою виступив член Бюро президії Національної академії аграрних наук України, академік Леонід Новаковський. Він зазначив, що земельна реформа в Україні триває вже майже 26 років, за ці роки сформовано інститут приватної і комунальної власності, відбулися процеси роздержавлення й приватизації колективних сільськогосподарських підприємств в результаті яких близько 7 млн. громадян отримали у приватну власність майже 28 млн. га сільськогосподарських земель. Також він обмінявся своїми думками щодо перспектив подальшого розвитку земельних відносин в Україні та привітав всіх зі святом.

     Голова ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець у своїй доповіді детально розглянув питання місця і ролі громадських організацій у регулюванні земельних відносин. На його переконання, кожен землевпорядник повинен прагнути до того, аби слова «інженер-землевпорядник» завжди були синонімом компетентності, професіоналізму та високої відповідальності. На останок Анатолій Полтавець побажав усім міцного здоров’я, успіхів, плідної праці, задоволення від своєї праці, миру, достатку.

     Завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, Андрій Мартин, у своїй доповіді торкнувся питань пов'язаних із перспективами узгодження землевпорядної та містобудівної діяльності. 
     Слова вітання від підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин передав його член Сергій Біленко. Сергій Борисович детально ознайомив присутніх із нормотворчою діяльністю комітету і зупинився на перспективах подальшого розвитку земельного законодавства в Україні. 

     Продовжили пленарне засідання директор ТОВ "Земельні інформаційні системи" Павло Матвєєв, президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль, генеральний директор ДУ "Інстит охорони ґрунтів України" Ігор Яцук і голова громадської організації "Центр геопросторових даних України" Андрій Тарнапольський.
     Після перерви до обговорення долучилися Олексій Коник, Олександер Ковалів, Сергій Кубах, Сергій Гущик, Олександр Панчук, Олег Пілат, Олександр Гурін, Катерина Бакова, Леонід Шевчук та ін.

     Потому Сергій Шелковніков (компанія ШЕЛС) провів лотерею серед присутніх учасників. За її результатами три переможці отримали безкоштовний річний доступ для роботи у програмному забезпеченні ГІС-6, яке широко використовується землевпорядниками для виконання проектних, картографічних та оцінювальних робіт. За попередньою домовленістю, факультет землевпорядкування НУБіП України з 2017/2018 н.р. отримає зазначене програмне забезпечення для навчальних цілей безкоштовно. 

      На завершення відбулось нагородження. Генеральний директор ДУ "Інстит охорони ґрунтів України" Ігор Яцук вручив нагородні знаки Сергію Біленку, Йосипу Дорошу, Миколі Калюжному і Леоніду Новаковському. Почесною грамотою Асоціації «Земельна спілка України» її президент Андрій Кошиль нагородив Олега Патіюка, а голова ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець відзначив Дмитра Ярещенка. Олександра Бушка, Павла Матвєєва, Володимира Кобилянського.

     Студентська організація факультету землевпорядкування підготувала святковий концерт, активну участь у якому взяли Ярина Білоус, Катерина Довгань, Анастасія Городнича, Евеліна Іванькіна та ін.

     Вже стало традицією транслювати у прямому ефірі соціальної мережі Facebook, подібні заходи. Тож, долучитися до перегляду відеозапису можна за адресою: 

https://www.facebook.com/afzukr/videos/282307688866405/

Наталія Мединська,
заступник декана
факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook