Слово про колегу: педагог, науковець, організатор, естет

9 березня 2017, 17:41
м. Київ

   Усі роки, які я його знаю, а це близько 20, він завжди в русі. Викликає повагу Людина, яка самостійно торує свій шлях, одержує задоволення від праці, не зупиняється на досягнутому. Як підсумок на сьогоднішній день можна перелічувати різні набутки — ступінь кандидата наук, звання доцента, провідного лектора, заступника завідувача кафедри — випускової, а отже, базової для університету, десятки успішних наукових розробок в царині надзвичайно важливої проблеми — підготовки майбутнього інженера до технологічно-сервісної діяльності.
   Понад 200 захищених бакалаврів, спеціалістів, магістрів, слухачів факультетів післядипломної освіти та педагогічного. Причому, якщо проаналізувати якісний склад випускників, — це, передусім, серйозні менеджери і керівники всіх рівнів — директори господарств, державні службовці, викладачі ВНЗ, науковці — люди далеко не випадкові в професії, які мають всі підстави розвивати і розвиватися в агропромисловому середовищі і відповідних галузях знань.    Руслан отримав щасливе студентство в школі непересічного педагога і вченого Дмитра Григоровича Войтюка, він цінує одержані уроки і намагається продовжувати їх післядію і у власній праці, і у викладацькому сумлінні. Він непересічний науковець, має понад 100 наукових праць, визнаний серед вчених, тому що його роботи жваво цитуються, про що свідчить індекс Хірша (h-index=7). Далеко не кожний «титулований» вчений має такий (визнаний у світі!) наукометричний показник.
   Мені випало бачити Руслана в різноманітних обставинах життя: у подорожах, на конференціях, в офіційному і неофіційному спілкуванні. Найпам’ятнішою і найтривалішою стала наша співпраця у впровадженні і послідуючому відпрацюванню рейтингової системи. Мені, як автору і розробнику цієї унікальної методики, доводилось разом з Русланом проводити тренінги, семінари, спільні практики не лише в нашому університеті, але й у багатьох інших ВНЗ України різних рівнів акредитації. Зокрема, у 2016 році ректор Університету Менеджменту Освіти (УМО) НАПН України академік В.Олійник (за погодженням з ректором НУБіП С. Ніколаєнком) запросив нас для імплементації рейтингової системи у ввіреному йому університеті. Протягом року, разом з керівництвом УМО нам вдалося успішно «запусити» методику і отримати Подяки.
   У праці вкупі з неформальними взаєминами пізнаєш людину найліпше. Розумію його стан, ціную вміння дружити, сприймати гумор і водночас прийти на допомогу в скрутний час, як це не раз робив Р.В. Шатров. Коли в людини є друзі ще зі шкільних і студентських літ, з початків трудової біографії, коли до неї тягнеться студентство — це показово. Це і професійна характеристика викладача, і психологічний портрет водночас.
   Безумовно, талант педагога і вченого-дослідника не міг залишатись не поміченим. У 2015 році на Загальних звітно-виборній Конференції він став дійсним членом (академіком) Академії наук Вищої освіти України. Це одна з найпрестижніших академій України, відома далеко за її межами. Відразу активно включився у її діяльність, виконує надзвичайно відповідальну, але творчу роботу - успішно адмініструє сайт Академії.
   Приємні події приходять, як правило, несподівано. Особливо, коли за планами, їх утіленням, переборенням малих і великих проблем ніколи зупинити мить. Такий ритм життя повною мірою характеризує Руслана Володимировича Шатрова. І ось нещодавно його діяльність була по достоїнству оцінена: він отримав одну з найвищих, престижних у академічному середовищі, Нагороду Ярослава Мудрого за значні успіхи і досягнення у науковій і педагогічній діяльності та диплом за наукову роботу «Дослідження робочих органів фрези з вертикальною віссю для обробітку грунту в садах інтенсивного типу». Це друга, - за науковою цінністю, - премія журі конкурсу АН ВО України у номінації «Монографія».
   При всій зайнятості, спресованого і розпланованого розпорядку життя Руслан — яскравий чоловік, завжди з голочки вдягнений, поголений, з акуратною зачіскою і приємним запахом чоловічих парфумів. Така зовнішня охайність свідчить про внутрішню зібраність, вона надзвичайно важлива, як приклад для студентів і як наочний метод етично-естетичного виховання. Він оволодів інтернет-технологіями, він прекрасний син, який віддав всі сили (коли це було потрібно), рятуючи свого батька, у нього сім’я і люблячий син-студент, у нього порядок у домі й завжди спокійна, доброзичлива атмосфера. Це все вкупі і є той стан, який обумовлює успіх. Нехай він буде постійним, безмірним і неміряним.
    Нових здобутків тобі, Руслане, на благо університету і України!

Головний учений секретар АН ВО України д.м.н., проф., акад. С.І. Табачніков вручає Нагороду Ярослава Мудрого.

Віце-президент АН ВО України, д.м.н., проф. Зозуля І.С. вручає Диплом другої премії журі конкурсу АН ВО України у номінації «Монографія»

А. Шостак, доцент к-ри ТСІМ, член-кореспондент АН ВО України


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook