Корифей вірусології - професор Скибіцький В. Г. відмітив 75-ліття

28 лютого 2017, 13:40

Днями колектив кафедри мікробіології,  вірусології та біотехнології вітав з 75-літтям доктора ветеринарних наук, професора, академіка академії вищої освіти України, заслуженого професора НУБІП України Скибіцького Володимира Гурійовича.
Володимир Гурійович закінчив (1960 р.) з відзнакою Білоцерківський сільськогосподарський технікум і три роки працював на посаді ветеринарного фельдшера у Бородянському районі на Київщині. У 1967 році закінчив Українську сільськогосподарську академію за спеціальністю «Ветеринарія», здобувши кваліфікацію ветеринарного лікаря. Вченою Радою факультету ветеринарної медицини УСГА був рекомендований до навчання в аспірантурі, після успішного завершення якої працював (1967-1970 рр.) директором Диканської районної ветеринарної лабораторії на Полтавщині. З 1970 р. - аспірант кафедри мікробіології та вірусології УСГА, з 1973 по 1976 р. - старший науковий співробітник вірусологічної лабораторії при кафедрі мікробіології та вірусології, з 1976 р. – асистент, з 1980 р. - доцент, з 1996 р. - професор, з 1996 р. - виконувач обов’язків завідувача, а з 1997 р. і по 2016 р. - завідувач кафедри мікробіології вірусології та біотехнології.
Науковими дослідженнями займається з студентських років. За результатами останніх успішно захистив дипломну роботу (1967 р.), кандидатську (1974 р.) та докторську (1994 р.) дисертації.
Тематика наукових досліджень була різнобічною. У кандидатській роботі аналізується роль урогенітального мікоплазмозу великої рогатої худоби, у докторській - ротавірусів - збудників ротавірусної інфекції великої рогатої худоби. Пізніше його дослідження були присвячені вивченню етіології масових шлунково-кишкових захворювань у поросят, розробці засобів діагностики сказу, грипу птахів, респіраторно-репродуктивного синдрому свиней та ін., а також препаратів-імуномодуляторів на базі нативних цитокінів і рекомбінантних інтерферонів, пробіотиків. Він є співавтором 12 препаратів,  впроваджених у практику ветеринарної медицини, 7 патентів на винаходи,  автором монографії «Ротавірусна інфекція великої рогатої худоби» (2004 р.),  навчального посібника з ветеринарної вірусології, співавтором трьох довідників для фахівців ветеринарної медицини, співавтором 8 підручників та навчальних посібників для студентів, що .здобувають кваліфікацію лікаря ветеринарної медицини, співавтором трьох типових програм з навчальних дисциплін, автором і співавтором 205 наукових публікацій.
Постійно виконує громадську роботу. Член двох спеціалізованих рад з присудження наукового ступеня доктора ветеринарних наук, член Державної фармакологічної комісії ветеринарної медицини при Державному комітеті ветеринарної медицини України, експерт ДАКу при Міністерстві освіти і науки України, член чотирьох вчених та методичних рад при НАУ.
Бере активну участь у підготовці фахівців вищої кваліфікації. За його науковим керівництвом успішно захищені 2 докторські та 6 кандидатських дисертацій.
За успіхи у роботі йому було присвоєно у 2002 р. почесне звання  «Заслужений професор Національного аграрного університету». Відзначений медаллю «Ветеран праці» (1987 р.) , знаком «Відмінник освіти України»(1999 р.), Почесною грамотою УААН (2002 р).
Колектив кафедри бажає Володимиру Гурійовичу Скибіцькому міцного здоров'я, натхнення і нових наукових звершень.
                                          

Проф. Яблонська О.В. (за мотивами біографії ювіляра)

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook