Магістри-патоморфологи розпочали свої перші дослідження

28 лютого 2017 року

На кафедрі патологічної анатомії пройшов перший із серії запланованих розтин рептилії, а саме ящірки – бородатої агами.
Інтерес до утримання рептилій в якості домашньої тварини процвітає останні пару десятків років. Але холоднокровні тварини своєрідні і досить примхливі, їм необхідний специфічний догляд та умови утримання, максимально наближені до природного для них середовища. З попитом росте і потреба у спеціалістах ветеринарної медицини, які б могли надати кваліфіковану допомогу, у тому числі патоморфологах, що можуть провести відповідну діагностику. Саме тому особливості патологоанатомічного розтину стали предметом вивчення магістра кафедри патологічної анатомії, майбутнього патоморфолога Агапової Діни Валеріївни.
Розтин рептилій вимагає спеціальних знань і навичок і зовсім іншого підходу, ніж розтин теплокровних домашніх тварин. У такій цікавій та неординарній роботі Діні допомагає її науковий керівник кандидат ветеринарних наук, доцент Колич Наталія Богданівна. На першому розтині були визначені наступні завдання:
•    познайомитися з особливостями зовнішнього вигляду ящірки;
•    звернути увагу на відділи тіла, будову покривів, зовнішню будову очей, зовнішні отвори ніздрів, вушні отвори і т. п.;
•    провести розтин;
•    ознайомитися із загальним розташуванням внутрішніх органів; послідовно розглянути будову окремих систем органів.


Під час розтину були відібрані внутрішні органи ящірки для подальших гістологічних досліджень. Попереду ще ряд розтинів рептилій різних видів та розробка техніки патологоанатомічного розтину рептилій і форми протоколу розтину для цих тварин.
Бажаємо магістру Агаповій Діні Валеріївні та її науковому керівнику цікавих об’єктів для досліджень та творчої наснаги!
 

Координатор з сайту кафедри патологічної анатомії
к.вет.н., доцент Гаркуша С.Є.


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook