Мед не тільки ложкою

23 лютого 2017, 23:09

   “Колись мед був у широкому вжитку, але з того часу, як з’явився цукор, споживання меду дуже зменшилось. Тому зараз особливого попиту на нього нема, а єдиний вихід щодо збуту меду, це переробка його в медове питво. Виготовлений добре мед, як каже проф. Цесельський, значно кращий за дорогі закордонні вина. Тільки треба призвичаїти споживача до цього питва і він відмовиться від усяких сурогатів та шкідливих напитків. Медоваріння особливо великої ваги набуває для наших українських пасічників...” (“Пасіка”, 1926 р. с. 247.)

    Кінець наведеної цитати є добрим підґрунтям для продовження розмови на цю тему у наш час і в стінах кафедри конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України.

   З 11 до 12 лютого на базі навчально-дослідної лабораторії «Голосіївська дослідна пасіка» науково-педагогічні працівники кафедри конярства і бджільництва спільно із громадською організацією «Гільдія медоварів України», провели ХІІІ-й Всеукраїнський науково-практичний семінар та конкурс питних медів. Конкурс показав успішне відродження давніх традицій благородного використання меду і виробів з нього, що є однією з унікальних особливостей пасічникування в Україні. Технології і якість виробленої продукції високо оцінені дегустаційною комісією, у складі якої працювали фахівці кафедри конярства і бджільництва та Інституту садівництва НАН України. Кращі зразки питних (неалкогольних) виробів отримали почесні відзнаки, а окремі медовари запрошені на подібні акції у Волинську, Харківську, Івано-Франківську та інші області нашої країни.

Реєстрація учасників конкурсу

Останні настанови перед початком прийому конкурсних зразків

  За результатами конкурсу дегустаційна комісія відзначила медалями та дипломами найкращих виробників цього благородного напою. При врученні нагород члени дегустаційної комісії відмітили свою враженість у різноманітті номінацій та технологічному напрацюванні. Цей конкурс є своєрідним навчально-методичним заходом, адже в ньому взяли участь як досвідчені медовари, так і початківці, які спробували себе в новому своєрідному напрямку.

Робота дегустаційної комісії

   Паралельно з роботою комісії проводився семінар «Технології виготовлення медових напоїв і інновації у виробництві медової продукції».

    У ньому взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри конярства і бджільництва, а також студенти ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України. Учасники семінару обговорили особливості підготовки води, ягід, фруктів та роботи із дріжджами при виготовленні медових напоїв, розглянули інновації у виробництві медової продукції. А переможці конкурсів поділилися рецептами виготовлення медових напоїв.

Виступ професора кафедри Броварського В.Д.

Жваве обговорення виступу

    Слід зазначити, що у завершальній доповіді голови Гільдії медоварів України Василя Барабаша прозвучали слова подяки ректорату університету і деканату факультету тваринництва та водних біоресурсів, а також співробітникам кафедри конярства і бджільництва за надану можливість проведення заходу, а також допомогу в його організації.

Виступ голови «Гільдії медоварів України» В.С. Барабаша

    Тож проведення таких семінарів у стінах нашого закладу з напрацювання технології переробки меду в питво варте уваги, і є корисним як для студентів відповідного факультету так і для науковців відповідного фаху.

Фото на згадку

     На завершення хочу закінчити словами пісні:

    «Медом і хлібом, з синами і з дідом

     Ми відбудуєм країну

     Разом з бджолою всім нашим роєм

     Славимо ми Україну!!!»

І. Головецький

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook