Засідання гуртка «Селекціонер-генетик» присвячене 110-й річниці з дня народження В. М. Ремесла

23 лютого 2017 року

    20 лютого 2017року відбулося чергове засідання гуртка «Селекціонер - генетик» кафедри генетики, селекції i насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, яке було присвячене 110-й річниці від дня народження всесвітньо відомого вченого-селекціонера, професора, доктора сільськогосподарських наук, академіка ВАСГНІЛ, директора Миронівського науково-дослідного інституту селекції і насінництва пшениці Василя Миколайовича Ремесла.

     На зустріч були запрошені Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, доктор сільськогосподарських наук, професор, автор понад 50 сортів озимої м'якої та твердої пшениці Володимир Васильович Шелепов, доктор сільськогосподарських наук, професор, директор НДІ рослинництва, ґрунтознавства, біотехнологій та сталого природокористування Ганна Миколаївна Ковалишина та представники бібліотеки НУБіП України, які підготували виставку наукових праць, монографій В. М. Ремесла та статей інших вчених про життєвий і творчий шлях Василя Миколайовича.

   Проводив засідання керівник гуртка, завідувач кафедри, доцент Віталій Леонідович Жемойда. Зустріч розпочалась з виступу учасника гуртка, студента магістратури 1 року навчання спеціальності «Селекція і генетика сільськогосподарських рослин»Олександра Мельника, який підготував доповідь про життєвий та творчий шлях видатного вченого-селекціонера Василя Миколайовича Ремесла.

     Володимир Васильович Шелепов поділився спогадами про свій науковий шлях та зустрічі з В.М.Ремесло: «Наприкінці 70-х років Василь Миколайович на зустрічі селекціонерів запросив мене на роботу у Миронівку, але я йому відмовив, сказавши, що в нас різні напрямки роботи, Василь Миколайович відповів: «Всеодно ти будеш в Миронівці».
     І доля розпорядилась так, що з 25 вересня 1985 року я очолив лабораторію інтенсивних сортів пшениці Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла УААН. Також Володимир Васильович згадав видатних селекціонерів, з якими він працював. Приділив велику увагу своїй науковій роботі на Запорізькій Державній обласній сільськогосподарській дослідній станції.

     Творчий доробок вченого налічує понад 240 наукових і науково-популярних праць, серед яких 5 монографій, 42 авторських свідоцтва на сорти м’якої і твердої озимої пшениці. Під науковим керівництвом В. В. Шелепова захищено 9 кандидатських дисертацій.
   Володимир Васильович поділився із студентами-гуртківцями основними проблеми, які виникають в селекційній роботі і шляхами їх вирішення. А також наголосив, що селекціонер повинен любити свою роботу і знати історію.
     Керівник гуртка Віталій Леонідович Жемойда поділився спогадами про те, що у 80-х роках за ініціативи В.М. Ремесла та завідувача кафедри селекції і насінництва УСГА, проф. М.О. Зеленського було організовано школу «Миронівських стажистів»– кращих випускників п’яти ВУЗів бувшого Союзу, які проходили теоретичну підготовку в УСГА, на кафедрі селекції і насінництва, а практичну в інституті. Таке стажування пройшли понад 40 молодих спеціалістів, серед яких нинішні академіки і доктори наук, зокрема: директор ВІР ім. В.І. Вавилова (м. Санкт-Петербург) М.І. Дзюбенко; професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського НУБіП України Г.М. Ковалишина; автор більше 40 сортів пшениці М.П. Чебаков, наукові співробітники науково-дослідних інститутів НААН та НАН Т. Левченко (Зіміна), В. Чернуський, В. Гаврилюк, О. Дергачов, Т. Муха, Т. Вологдіна та багато інших.
     Професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського Ковалишина Г.М. також поділилася спогадами про Василя Миколайовича: «Після закінчення у 1981 р. факультету захисту рослин, свою трудову діяльність розпочала на кафедрі селекції і насінництва під керівництвом М. О. Зеленського як стажист-дослідник з проходженням дослідної роботи в Миронівському інституті пшениці.
     Після закінчення стажування була запрошена на роботу в Миронівський інститут пшениці у відділ захисту рослин. На роботу приймав мене Василь Миколайович Ремесло і визначив напрям наукових досліджень, а саме – створення стійкого селекційного матеріалу пшениці озимої до бурої іржі. Це і послужило мені матеріалом для кандидатської і докторської дисертації».
     Ганна Миколаївна також поділилася спогадами про спільні дослідження з В.В. Шелеповим.

 

     З інформацією, щодо бібліотечного фонду, його використання, особливо інформації про історію аграрної науки вчених аграріїв поділилась головний бібліограф бібліографічного відділу Сердюк Світлана Миколаївна.

    Наступним етапом засідання був перегляд кінофільму про життя В. М. Ремесла. Він дозволив учасникам гуртка побачити не лише основні етапи з життя вченого, а й зрозуміти тяжкість і відповідальність професії селекціонера.

 Асистент кафедри генетики,
селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Юлія Дмитренко

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook