ПІДТРИМКА АГРАРНОГО І СІЛЬСЬКОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ В ПРІОРИТЕТІ ПРОЕКТІВ АГЕНТСТВА США З МІЖНАРОДНОГО РОЗВИТКУ (USAID)

22 лютого 2017 року
м. Київ, вул. Салютна, 2-Б, "КиївЕкспоПлаза"

 

 

 

 

 

  

21 лютого 2017 року відбулася церемонія офіційного відкриття Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») в роботі якої взяли участь викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, доценти Юлія Слива та Наталія Сілонова. На конференції також були присутні студенти спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація».

У рамках заходу відбудилися три основні події: церемонія відкриття Проекту «Агросільрозвиток», презентації керівників основних напрямів роботи Проекту та передаплікаційна конференція «Грантова програма “Підтримка розвитку аграрних МСП”: як подати заявку, запитання і відповіді».

 

Конференція проводилась у рамках серії міжнародних форумів і виставок з питань розвитку фермерських технологій, тепличного господарства та експорту сільськогосподарської продукції, які проходять з 21 по 23 лютого 2017 р. у виставковому центрі «КиївЕксоПлаза».

Проект «Агросільрозвиток» - це чотирирічний проект, що фінансується USAID і впроваджується Кімонікс Інтернешнл. Метою проекту є підтримка стійкого економічного зростання в Україні на широкій суспільній базі на основі підвищення конкурентоздатності та якості управління у аграрному секторі із залученням до нього ширшого спектру учасників економічної діяльності, що дасть змогу забезпечити належні джерела доходів для мешканців сільських територій в Україні.

Загальною метою Проекту «Агросільрозвиток» є розширення ринків збуту та збільшення доданої вартості продукції МСП та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Проект насамперед підтримає такі пропозиції, які слугуватимуть моделями найкращої практики для реплікації та розширення в майбутньому.

Серед поставлених цілей зазначено:

  • заохочення інвестицій у нові технології, модернізацію інфраструктури (післяврожайної діяльності, первинної переробки, зберігання, пакування, сушіння, засолювання, консервування, тощо);
  • удосконалення холодного ланцюга/логістики з метою зменшення втрат після збору врожаю;
  • заохочення інвестицій МСП у розробку нових продуктів, удосконалення процесів/системи збуту, тощо відповідно до вимог ринку;
  • впровадження міжнародних стандартів якості та безпечності сільськогосподарської продукції (стандарти Global GAPHACCP, інші);
  • створення нових та/або розширення напрямків діяльності діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
  • створення нових робочих місць та підвищення продуктивності праці.

Проект «Агросільрозвиток» надає гранти:  малим і середнім підприємствам – виробникам · сільськогосподарської продукції (МСП);  сільськогосподарським обслуговуючим · кооперативам (СОК) та їх об’єднанням;  малим і середнім підприємствам (МСП) в сфері · агропромислового сектору (переробка, логістика, збут, тощо).  галузевим сільськогосподарським асоціаціям.

Кожен грант повинен безпосередньо сприяти і забезпечити досягнення принаймні чотирьох з п'яти зазначених нижче результатів:

  • впровадження нових технологій виробництва, переробки та післяврожайної обробки сільськогосподарської продукції та, як результат, підвищення продуктивності щонайменше на 15%;
  • збільшення частки продукції, що реалізується на організованих ринках, у секторі овочів та фруктів на 5%, молока на 10%, м’яса на 3%;
  • впровадження міжнародних стандартів якості та безпечності сільськогосподарської продукції та забезпечення не менше ніж 50% збуту продукції за міжнародними стандартами;
  • залучення додаткових інвестицій (власні кошти; зовнішні інвестиції; кошти програм державної підтримки та місцевих бюджетів; донорського співфінасування, крім коштів USAID), лізингу або кредитів для придбання нового технологічного обладнання та модернізації свого виробництва у розмірі не менше суми гранту;
  • створення не менше одного нового робочого місця на 10 працюючих, з яких щонайменше половина буде передбачена для працевлаштування жінок та/або представників вразливих груп (тобто груп людей, які наражаються на більш високий ризик бідності та соціальної ізоляції, ніж населення в цілому, таких як етнічні і сексуальні меншини, внутрішньо переміщені особи, інваліди, бездомні, особи, що намагаються подолати зловживання забороненими речовинами. Всі зазначені особи часто стикаються із труднощами, такими як низький рівень освіти, безробіття або зайнятість, що не відповідає рівню кваліфікації, які можуть призвести до ще більшого соціального виключення,).

У церемонії відкриття Проекту взяли участь Посол США Марі ЙовановичМіністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, депутати Верховної Ради України, керівники профільних галузевих асоціацій та учасники форумів.

У своєму виступі пані Посол Марі Йованович наголосила, що сільськогосподарська галузь України може виступити рушійною силою загального економічного розвитку країни та джерелом процвітання її населення. Новий Проект Агентства США з міжнародного розвитку покликаний стати каталізатором інвестицій у нові технології, удосконалення інфраструктури та запровадження систем контролю безпечності харчових продуктів при післяврожайній обробці, первинній переробці, зберіганні, пакуванні, що дозволить сільгосптоваровиробникам створити додану вартість, а споживачам як в Україні, так і за її межами отримати корисну і якісну продукцію. Проект також працює над зниженням бар’єрів, що стоять на заваді розширенню зовнішніх та внутрішніх ринків збуту сільськогосподарської продукції, та на підвищенням конкурентоспроможності продукції та якості управління в аграрній галузі. Це забезпечить кращі можливості для працевлаштування сільського населення та привабливі умови проживання в сільській місцевості України.

Після церемонії офіційного відкриття Проекту пройшла конференція «Проект USAID «Агросільрозвиток»перспективи та можливості».

 

На конференції були представлені можливості, які відкриватимуться перед фермерськими господарствами, малими і середніми сільськогосподарськими підприємствами та кооперативами в рамках різноманітних грантових програм підвищення спроможності, які планує Проект. Крім того, були надані детальні роз’яснення з технічних питань подання заявок для участі в оголошеній Проектом грантовій програмі з підтримки розвитку аграрних МСП.

Юлія Слива,

доцент кафедри стандартизації

та сертифікації с.-г. продукції

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook