Актуальні питання оцінки земель у полі зору землевпорядників

16 лютого 2017 року

У першому півріччі 2017 року на факультеті землевпорядкування проводитиметься низка науково-практичних семінарів, метою яких є обговорення найбільш важливих новел та актуальних питань регулювання земельних відносин. Співорганізаторами цих заходів погодилися виступити відомі професійні об’єднання – Асоціація «Земельна спілка України» та ГО «Асоціація фахівців землеустрою України».

     Перший семінар, присвячений застосуванню оновленої методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, яку у кінці 2016 року схвалив уряд, та новому порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, який відбувся 15 лютого 2017 року, цілком очікувано викликав значний інтерес з боку науковців, а також практикуючих землевпорядників та оцінювачів.

     Відкриваючи захід, ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко привітав землевпорядну спільноту у стінах Університету та відзначив актуальність теми семінару, адже питання нормативної грошової оцінки земель стосуються кожного власника землі та землекористувача, в тому числі й вищих навчальних закладів. І хоча за останні роки університет істотно просунувся вперед у вирішенні своїх «земельних» питань, роботи ще багато. У підсумку своєї доповіді Станіслав Ніколаєнко наголосив, що "система координат" у площині якої трансформуються земельні відносини повинна бути орієнтована, перш за все, на державотворення.

     Декан факультету землевпорядкування, доктор економічних наук Тарас Євсюков виступив модератором заходу. Відверто про проблеми грошової оцінки земель у своїх виступах сказали президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль та голова ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець.

     Експертну дискусію відкрив завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктор економічних наук Андрій Мартин. Окресливши основні проблеми діючої нормативної грошової оцінки сільськогосподарських земель, яка приймалась ще у 1995 році та значною мірою базувалася ще на «радянських» землеоцічноних показниках, він як один із розробників нової методики ознайомив учасників семінару із історією її створення, яка бере свій початок з 2012 року. Доповідач відзначив, що прийнята у 2016 році постанова Кабінету Міністрів України, якою був схвалений новий методичних підхід в оцінці, не позбавлена недоліків. Особливої уваги потребуватимуть питання офіційного затвердження схеми природно-сільськогосподарського районування, забезпечення доступу виконавців робіт до даних ґрунтових обстежень та бонітування ґрунтів. Доповідач проаналізував основні зміни у показниках оцінки у розрізі регіонів, відзначивши, що зменшення нормативної оцінки у окремих областях є доволі суттєвим. Це, з одного боку, підвищить зацікавленість агробізнесу у проведенні нової оцінки, проте виникає ризик зменшення податкових надходжень від плати за землю та виплат орендної плати власникам земельних ділянок.

     Заступник директора з наукової роботи Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя, доктор географічних наук Юрій Палеха, зупинився на новелах нового порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. У своєму виступі він зазначив, що необхідність заміни «тимчасової» методики оцінки, яка була прийнята понад 22 роки тому, назріла вже давно. Доповідач торкнувся болючої проблеми розрахунку базової вартості земель населених пунктів, в тому числі складності одержання об’єктивних даних щодо витрат на облаштування території. Як відомо, значна кількість об’єктів міської інфраструктури є приватною власністю або перебувають в управлінні приватних компаній, які не бажають і не зобов’язані ділитися інформацією із виконавцями землеоціночних робіт. Доповідач також зауважив, що можновладці останнім часом майже не радяться з фахівцями у питанні удосконалення методології оцінки, вносять у нормативну базу не завжди обґрунтовані зміни, тому в обговорюваному порядку оцінки з’явилося багато спірних питань, провідним з яких є питання застосування коефіцієнту функціонального призначення земельних ділянок.

    Представник саморегулівної організації оцінювачів «Спілка оцінювачів землі», Станіслав Горбатович свій виступ почав з історії прийняття Закону України «Про оцінку земель», яким були законодавчо закріплені сучасні види землеоціночних робіт і, в тому числі, нормативна грошова оцінка земельних ділянок.
     Дискусію продовжив голова ГО «Інститут просторового розвитку», доктор економічних наук Юрій Манцевич, який зазначив, що найближчі 30-50 років Україна не матиме можливості перейти до ринкової оцінки земель і продовжуватиме використовувати нормативну. Водночас, він спрогнозував й поступову трансформацію нормативної у масову оцінку земель. Директор Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, академік НААН України, доктор економічних наук Михайло Хвесик наголосив на важливості оцінки земель та її економічному і соціальному ефекті. Не брати до уваги ці особливості не можна, адже нехтування ними може призвести до негативних тенденцій у сфері земле- і природокористування. Професор кафедри земельного кадастру, доктор економічних наук Йосип Дорош відзначив фундаментальну проблему у визначенні ролі нормативної оцінки земель при справлянні плати за землю, адже «працює» грошова оцінка лише в ув’язці зі ставками земельного податку та орендної плати, які визначаються податковим законодавством.

     Після перерви, обговорення значно активізувалося, адже слово взяли представники землевпорядних та землеоціночних підприємств (Василь Сорокін, Ірина Гураль, Василь Бабенюк, Ольга Медведєва, Олег Шиянов та ін.), які адресували Андрію Мартину та Юрію Палесі величезну кількість питань щодо практичного застосування нових підходів у нормативній оцінці земель. Також до обговорення долучився і представник Центру Державного земельного кадастру Антон Тарасенко.

     Усі без винятку учасники семінару відзначили його безумовну корисність. Пропозиції щодо дискусійних питань, які були підняті на семінарі, будуть направлені Кабінету Міністрів України та профільним центральним органам виконавчої влади.
     Слід відзначити, що семінар транслювався у прямому ефірі у Facebook, а відеозапис буде доступний на сайті факультету землевпорядкування НУБіП України.

Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook