Заключний день звітів керівників підрозділів виявився продуктивним

20 січня 2017 року

    20 січня 2017 року. Останній день звітів керівників структурних підрозділів університету відкрив директор навчально-наукового інституту енергетики автоматики і енергозбереження Володимир Козирський. Участь у обговоренні взяли ректор університету Станіслав Ніколаєнко, перший проректор Ігор Ібатуллін, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, учений секретар Оксана Барановська, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко і начальник навчально-методичного відділу Оксана Кліх.

     Володимир Козирський коротко поінформував про структуру інституту і його сьогодення. Колектив веде активну наукову роботу – обсяг фінансування складає 2 млн 200 тис. грн, з яких 900 тис. – позабюджетні надходження, реалізує «Програму енергозбереження 2016-2020 рр.» (наразі зроблено повний аналіз існуючого стану справ, запущено автоматизовані енергетичні пункти тощо). Планується відкриття двох нових спеціальностей – «Системний аналіз» і «Технологія відновлювальної енергетики». Збільшилося число публікацій науковців інституту у міжнародній наукометричній базі SCOPUS.
     Поліпшується матеріально-технічна база (наприклад, відкрита і сертифікована лабораторія фірми «Schneider Electric» з обладнанням на 1,5 млн грн). Студенти ННІ беруть участь у конкурсах наукових робіт (в т.ч. і за кордоном), двоє вихованців інституту стали переможцями ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади, ще 5 – призерами. Молодь постійно відвідує передові підприємства, проходить на них практичну підготовку, і часто отримує пропозиції працевлаштування. Силами студентської будівельної бригади відремонтовано практично всі приміщення 8-го навчального корпусу.

     Є й над чим працювати наполегливіше. Серед побажань колективу – знаходити нові наукові теми у галузі робототехніки, активізувати комерціалізацію патентів і міжнародну роботу, збільшити кількість кандидатських дисертацій, приділити більше уваги контингенту майбутніх студентів, продовжувати профорієнтаційну роботу та активніше наповнювати сайт інституту, більше уваги приділити спортивній роботі.

     Дух в інституті панує гарний, зазначив ректор. А серед завдань – усунути розрив між теоретичною підготовкою і практичним її застосуванням. Студент повинен знати, навіщо йому потрібно вивчити, наприклад, диференційні рівняння і як він їх застосує на практиці. І це стосується всіх інженерних спеціальностей.

     Декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович теж спинився на реформуванні переліку дисциплін. До цього колектив підштовхнуло проведене серед випускників опитування: що б вони зробили для покращення якості знань? Переважна більшість відповіла: оптимізували перелік дисциплін, виключивши застарілі та ввівши ряд нових.
     Значно покращилася наукова і інноваційна робота факультету, на його базі проведено ряд міжнародних конференцій. Розроблені комп’ютерні програми з оптимізації технопарків. Колектив вже традиційно бере участь у всіх профільних виставках. Активно ведеться профорієнтаційна робота. Так, буквально днями у газеті «Хрещатик» вийшла велика стаття про факультет та переваги навчання на ньому.

     Серед перспективних напрямків декан назвав і більш цілеспрямовану підготовку студентів, коли молодь обиратиме не факультет, а конкретних кафедру чи професора. Оптимізували також практичну підготовку. На сьогодні студенти проходять практику на підприємстві «John Deere», надійшли пропозиції схожого характеру і від «HARDI» та «Червої зірки». Крім того, вже на 80% готова нова лабораторія, обладнана компанією «HARDI».

     Відкривши у 2016 році за допомого спонсорів – підприємств «KUHN» і «Червона зірка» – дві сучасні лабораторії, факультет показав майстер-клас співпраці з бізнесом не лише колегам з нашого університету, а й усієї України, відзначив Станіслав Ніколаєнко. Взагалі, повертаючись до інженерної підготовки, слід пам’ятати: ми повинні мислити ширше, бачити нові ніші, які відкриваються. Інженери сьогодні потрібні і у тваринництві, де вони тісно співпрацюють з енергетиками. Все це тісно переплітається, а тому інженерна концепція потребує перегляду. Фахівець повинен бути ще й підприємцем і вміти побачити, де він може застосувати свої знання.

     Серед побажань – підсилення кадрового забезпечення, отримання та комерціалізація патентів, затвердження нових наукових тематик по кожній кафедрі, активніше вести підготовку аспірантів та публікуватися у SCOPUS, проектну роботу (хоча вже зараз конкурс МОН пройшли 2 проекти на суму більше 500 тис. грн), контролювати енергоощадність, більше уваги приділити виховній роботі.

     Представляючи роботу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, його декан Лариса Баль-Прилипко зазначила, що всі показники за останні два роки зростають. Вступна кампанія була успішною, наповнення електронними курсами – 71%, 5 патентів готуються до комерціалізації, колектив брав участь у програмі «Горизонт 2020».

     Перспективи факультету його декан пов’язує із розвитком напрямку «Фізіологія харчування», коли готують фахівців, які за допомогою спеціальних лабораторних досліджень підбирають індивідуально раціон харчування для кожної людини. Крім того, вона впевнена, що необхідно змінити концепцію викладання кількох дисциплін. Насамперед це хімічний блок і основи тваринництва. Болючим питання залишається нестача приміщень для факультету. Але, як зазначив ректор, з введенням в експлуатацію третього корпусу її буде вирішено.
     Серед пропозицій – приділяти більше уваги енергозбереженню, збільшити надходження коштів до спецфонду та публікуватися у SCOPUS.

     Факультет повинен активніше співпрацювати з іноземними вишами, брати участь у спільних міжнародних грантах, ще більше посилити профорієнтаційну роботу, бо конкуренція за абітурієнта зростатиме, наголосив Станіслав Ніколаєнко. Питання ж публікацій у SCOPUS – стратегічне, а тому має бути на першому плані. Динаміка у факультету, без сумніву, є, потрібно лише створити вихід на людину. І тут напрямок «Фізіологія харчування» є дуже перспективним.

     Розпочинаючи діалог з деканом гуманітарно-педагогічного факультету Василем Шинкаруком, ректор наголосив: необхідний вести постійний аналіз новацій в педагогіці, освоювати нових технологій. Адже велика перспектива факультету – його внесок у поліпшення якості освітнього процесу.

     

     За минулий рік на факультеті розширено спектр спеціальностей: додалися «Міжнародні відносини», проведено акредитацію спеціальності «Соціальна педагогіка», зазначив декан. Два роки поспіль ліцензований обсяг спеціальностей «Фіологія» і «Соціальна педагогіка» реалізуються повністю. Наразі 48% студентів факультету – контрактники. Зріс кадровий потенціал. І зараз одне з головних завдань педагогів – акцент на викладанні фахових дисциплін іноземною мовою. Основною ж місією колективу його декан вважає проведення семінарів педагогічної майстерності.
     Колектив поставив собі за мету збільшити позабюджетні надходження і успішно її реалізував, заробивши цього року 3,5 млн грн! Приміром, організовані тут курси іноземних мов, які теж одним з джерел надходжень, отримали популярність і за межами університету. Перспективи ж Василь Шинкарук вбачає у розширенні переліку гуманітарних спеціальностей: підготовці фахівців рекламної справи та поверненні професійної освіти.

     Серед проблем – вже майже традиційно мала кількість публікацій у SCOPUS, а також умови викладання іноземних мов. Для повноцінного заняття викладачеві потрібний кабінет з круглим столом та лінгафонне обладнання. Ці питання, за словами ректора, будуть вирішенні найближчим часом. Станіслав Ніколаєнко наголосив на необхідності вивчати іноземну мову студентам у розрізі їх спеціальності та збільшити індекс Гірша (для чого у факультету є всі можливості). Серед завдань – готувати більше наукових проектів, підсилити ефективність підготовки аспірантів, розвивати дистанційне навчання, в т.ч. і на підготовчому відділенні, продовжувати проведення соціологічних і психологічних досліджень.

     Вчора у ННІ післядипломної освіти в дуже теплій обстановці вручали дипломи випускникам, а сьогодні його директор Марія Кулаєць звітувала про роботу колективу, який очолює. Оцінювати її, за її словами, можна двояко: з одного боку, ніби все вдалося, з іншого – існує чимало проблем. Вона представила структуру інституту, завдання, що стоять перед ним, відзначила, що на одну бюджетну гривню вдалося заробити 1,7.

     Основне завдання інституту – підвищення кваліфікації, підготовка та перепідготовка фахівців з наданням другої вищої освіти. На сьогодні малочисельний, але вельми працездатний ННІ – по суті чи не єдиний має державне замовлення. А це дуже нелегка праця. Минулого року за рахунок держзамовлення було сформовано 66 потоків, кваліфікацію підвищили 4621 чоловік. Але в результаті останніх змін у програмі перепідготовки таких фахівців університет може втратити щонайменше 300 слухачів на рік. Тож принагідно керівництво інституту звернулося до ректора з проханням посприяти у плані внесення пропозицій до закону «Про вищу освіту» щодо програм перепідготовки, надання другої вищої освіти на базі першої повної вищої. Станіслав Ніколаєнко запропонував спочатку чітко сформулювати ці пропозиції з тим, щоб потім внести на розгляд до Верховної Ради. Та зазначив, що інститут потрібен: завдання, які він вирішує, дуже важливі для держави.

     Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук завданням колективу назвав підготовку не просто менеджера, а фармменеджера – спеціаліста, здатного до організації виробничого процесу у сільськогосподарських підприємствах. І така робота з допомогою аграріїв-практиків вже розпочинається. На факультеті приділяють постійну увагу якості освітнього процесу, розвитку матеріально-технічної бази (з допомогою спонсорів відремонтовано 233, 311, 309, 425 аудиторії тощо). Але потребують активізації міжнародна діяльність (з існуючим потенціалом колективу зробити це доволі просто), знову ж таки публікації в SCOPUS (зараз подано 9 статей, хоча по факту за минулий рік надруковано менше). ФАМ – єдиний факультет, де за всіма напрямками підготовки наявні англомовні курси дисциплін. Його представники звернулися до ректора з проханням підтримати реалізацію проекту АгроМВА і знайшли розуміння.

     Мова також йшла про підготовку магістрів-дослідників, інститут кураторства (в реаліях сьогодення він втратив свою актуальність, натомість своєрідним новим трендом стає безпосередній контакт професури з студентами, починаючи з перших курсів), роботу з студентським самоврядуванням, спортивні досягнення тощо.

     Станіслав Ніколаєнко, ставлячи перед колективом завдання на 2017 рік, зазначив, що головним має бути висока якість освітнього процесу, його поєднання з дослідництвом. Було б доцільно розробити кілька проектів, наприклад, організації виробництва у сучасному фермерському господарстві. Та нагадав, що стартапи – це напрямок саме факультету аграрного менеджменту, і його потрібно просувати. Ректор також звернув увагу на консультування бізнесу, забезпечення енергозбереження, покращення виховної роботи тощо. У розвитку факультету помітна позитивна динаміка, але є ще й багато проблем.

     Для факультету інформаційних технологій найпроблемнішим питанням залишається кадрове забезпечення, розпочинаючи свій звіт, зазначила декан Олена Глазунова. В сучасному інформатизованому світі викладацькі кадри ІТ-факультету повинні тримати руку на пульсі прогресу. Адже у цій галузі у світі все змінюється дуже швидко. І відразу висловила ідею: саме для цього факультету потрібно зараховувати якомога більше сумісників з числа фахівців-практиків, а не штатних викладачів, найтісніше співпрацювати з ІТ-компаніями і виробниками технологій.

     Олена Глазунова представила нинішню структуру факультету, географію його студентського контингенту (який, на її думку буде і надалі рости), прозвітувала про повну забезпеченість всіх дисциплін електронними курсами та кількість публікацій у наукометричних базах (з 19 їх число зросло до 28, в т.ч. 10 – у SCOPUS), збільшення фінансових надходжень, заходи з енергоощадності. До речі, у вільний від основної роботи час колектив наших ІТ-ників забезпечив наповнення навчально-інформаційного порталу університету.
     Серед пропозицій колективу факультету прозвучало таке: необхідність створення нових продуктів і їхнє просування, розширення тематик з використанням можливостей колег з інших факультетів університету, актуальність стартапів.

     Підсумовуючи, ректор підкреслив: факультет повинен вміти використовувати свою специфіку та розвиватися, адже він ще дуже молодий.

Ірина Білоус,
Валентин Обрамбальський

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook