Підсумки вступної кампанії, відновлення третього корпусу та якість підготовки магістрів – головні теми грудневого ректорату

27 грудня 2016 року

     27 грудня відбулося останнє в цьому році розширене засідання ректорату. Відкриваючи його, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зупинився на проблемах з відновленням третього корпусу. Освоїти виділені кошти у повному обсязі не вдасться, оскільки через погодні умови неможливо завершити благоустрій території. Незважаючи на це, внутрішні роботи будуть завершені та, починаючи з січня наступного року, ректорат і деякі служби вже будуть розміщені в ньому.

     Звіт про роботу приймальної комісії за 2016 рік представив відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. Більше 16 тисяч абітурієнтів подали свої заяви при вступі до бакалаврату, а 2,6 тисячі – до магістратури. Попри всі труднощі, демографічну, економічну ситуацію, на навчання до університету зараховано 8400 студентів (що на 666 більше, ніж в 2015 році). 45% вступників – з сільської місцевості. 1448 студентів, які вступали до НУБіП, обрали контрактну форму навчання.

     Про результати захисту магістерських робіт у 2016 році та завдання щодо поліпшення їх підготовки на 2017 рік доповів проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Перше, на чому зупинився доповідач, це зменшення до 19% долі контрактників у магістратурі. На рівні минулого року – 16% - кількість випускників, які отримали дипломи з відзнакою. Сергій Кваша навів приклади розкладів занять для магістрів, зазначивши, що велика їх частка відбувається у другій половині дня. Що ж до магістерських робіт, то у цьому році було встановлено співвідношення тем: фундаментальних, інноваційних та неординарних. Факультети і ННІ здебільшого витримали цю пропорцію, і таку практику ми продовжимо в наступному році. Доповідач відзначив, що 33 магістри пройшли навчання англійською мовою. Ректорат прийняв рішення продовжити практику проведення Всеуніверситетської студентської конференції магістрів, портерної презентації дипломного проекту, які будуть опубліковані в спеціальному збірнику, розширити перелік дисциплін, що викладаються англійською, з 2017-2018 навчального року запровадити новий розподіл навантаження, коли перші два семестри триватиме теоретична підготовка, а третій – практична тощо.

Изображение

     Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу, що студент, вивчаючи фундаментальні дисципліни на бакалавраті, не застосовує їх при написанні магістерських робіт. Якщо не зробимо революцію в навчанні, коли все підпорядкуємо практиці, застосуванню знань, - фахівці стануть не потрібними на ринку праці. Бізнес, виробництво перехоплять ініціативу і будуть навчати самостійно, не виключено, що й з наданням диплома. Це надскладна, але посильна задача для нашого колективу. 

Изображение

     У дискусії взяли участь декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович, який запропонував з першого курсу закріпляти студентів за кафедрами, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський, який навів приклад застосування мультифізичних приладів, що не потребують глибоких знань математики чи фізики, декан фатультету конструюання та дизайну Зіновій Ружило, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Продовжити дискусію вирішили в січні 2017 року під час навчання членів ректорату.

    Про результати конкурсного відбору проектів науково-дослідних робіт у 2017 році доповів перший проректор Ігор Ібатуллін. В університеті виконуються 92 наукові теми на загальну суму більше 15,5 мільйона гривень. Для участі у другомуетапі конкурсу проектів на наступний рік НУБіП подав 56 проектів на загальну суму майже 22 мільйони гривень. Це ті зі 118, які пройшли внутрішній аудит. З 10 січня розпочинаємо роботу з підготовки проектів для участі в конкурсі на фінансування в 2018 році.

     Ігор Ібатуллін презентував і проект розміщення навчальних аудиторій та адміністративних служб у навчальному корпусі № 3. Принципово, на чому наполягає керівництво університету, це облаштування у корпусі навчальних аудиторій. Також там розміститься деканат гуманітарно-педагогічного факультету та кілька його кафедр. Зміниться й нумерація кімнат. Станіслав Ніколаєнко доручив першому проректору на наступному засіданні ректорату представити план заповнення вивільнених аудиторій в інших корпусах.
     Ігор Ібатуллін повідомив також про дотримання Правил внутрішнього розпорядку, заходів пожежної безпеки, безперебійної роботи електро- і водопровідної систем та інженерних комунікацій університету під час святкування новорічних та різдвяних свят.

     Виробничо-фінансову програму НДГ «Великоснітинське» представив директор Микола Журавель. У 2016 році, як зазначив він, на виконання основної функції господарства – практичного навчання студентів – тут працювали 1420 юнаків і дівчат. Що ж до виробництва, то в цьому році на 25% зріс врожай зернових, надій молока – більше ніж на 50%. Господарство поліпшило матеріально-технічну базу, придбало нове обладнання. У 2017 році НДГ планує працювати з прибутком і не залучати інвесторів для співпраці.

Изображение

     Про результати обговорення нового великого герба університету та рекомендацію до затвердження його вченою радою доповів проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. З 30 листопада надійшло 34 коментарі з зауваженнями і пропозиціями. Слушні з них були враховані в описовій частині герба та в ескізі. Ректорат схвалив макет за основу, а остаточно його розгляне вчена рада.
     Про підготовку до засідання вченої ради та план заходів на січень 2017 року проінформувала вчений секретар Оксана Барановська. З 16 до 20 січня пройдуть співбесіди з керівниками структурних підрозділів, з 23 до 27 січня – навчання для членів ректорату. З 30 січня по 3 лютого відбудеться стажування. Нагадаємо, що наступний семестр починається 5 лютого.

     Про заходи з виконання ремонтних робіт, дотримання будівельних норм, правил охорони праці та фінансово-господарської дисципліни у навчальному корпусі № 3 доповів проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. З січня розпочнуться пуско-налагоджувальні роботи комп’ютерних мереж. Наразі в корпусі прибирається сміття після відновлювальних робіт. Проректор акцентував увагу на тому, що під час ремонтних робіт дотримані всі правила з охорони праці, будівельні норми та фінансова дисципліна. Валерій Іщенко подякував студентам і викладачам, які брали участь у відновленні корпусу.

     Розглядалися й інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень,
Валентин Обрамбальський 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook