Лаборант кафедри банківської справи Людмила Толкова: 45 років, відданих НУБіП

21 грудня 2016 року

     Університет – це не лише аудиторії, лабораторії і бібліотеки. Насамперед, це люди. Ось вже 45 років працює у нашому колективі лаборант кафедри банківської справи Людмила Толкова. З нею наша сьогоднішня розмова.

– Людмило Халимівно, 45 років в університеті – це фактично півжиття. А як Ви потрапили сюди?
     – Так склалося, що я виросла у першому навчальному корпусі. Там працювала моя мама Тетяна Петрівна Салікова, яка віддала вишу більше 65 років і пішла на пенсію у 83 з посади завідувача лабораторії кафедри фізики. Тож коли настав час обирати місце роботи, вирішила піти її стежкою. Так зовсім молодою 18-річною дівчиною 16 грудня 1971 року потрапила на кафедру економіки сільського господарства, якою тоді завідував професор Ілля Романенко (до речі, сьогодні кафедра носить його ім’я). До виконання своїх обов’язків приступила з деяким острахом: потрапила у колектив, де працювали такі визнані педагоги та науковці, як Леонід Касьянов, Володимир Мертенс і потрібно було показати себе достойно. Тому, пропрацювавши два роки, вирішила вступити за заочне відділення економічного факультету на спеціальність економіста-організатора сільськогосподарського виробництва.
     Згодом перейшла працювати методистом в Інститут післядипломної освіти, де проходили перепідготовку керівники та спеціалісти з усієї України, потім – на кафедру аграрного консалтингу. Зараз працюю лаборантом на кафедрі банківської справи.
     Брала активну участь у спортивному житті рідного факультету: захоплювалася лижним спортом, легкою атлетикою.

– Як за цей час змінилася робота на кафедрах і хто зі студентів запам’ятався найбільше?
     – Коли працювала на кафедрі економіки, на ній постійно навчалися більше десятка аспірантів з різних країн – Азербайджану, Шрі-Ланки, Сірії, Казахстану, Узбекистану. Зараз цього, а жаль, немає.
     З приємністю згадую, як робили свої перші кроки в науці нинішні завідувач кафедри економічної теорії Михайло Рудий і проректор з навчальної та виховної роботи Сергій Кваша, а також проректор Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі Анатолій Клименко. Всі вони були нашими студентами, згодом аспірантами, а потім стали і керівниками. Навчався у нашій аспірантурі і майбутній голова Верховної Ради України Іван Плющ.

– А не хотілося змінити місце роботи?
     – Були цікаві пропозиції і з Міністерства аграрної політики, і з інших університетів, але я по натурі однолюбка і щоразу, зваживши всі за і проти, не наважувалася зробити такий крок.

– А що б побажали рідному університету напередодні його поважного ювілею, адже в наступному році він прийматиме нове студентське поповнення вже в 120-те?
     – Викладачам хотілося б побажати насамперед міцного здоров’я та наснаги для нових наукових звершень. А майбутнім студентам – зробити вірний вибір на користь нашого університету, який сьогодні є одним найдинамічніших в Україні.

Розмовляла Ірина Білоус 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook