А на нашій кафедрі заняття в інноваційній активній формі – норма!

5 грудня 2016, 12:00

 Напрямок навчальної роботи – удосконалення форми проведення занять кафедра оподаткування і страхування почала розвивати багато років тому. За ці роки викладачі всіх дисциплін накопичили цілий арсенал з новітніх форм проведення лекційних і практичних.
Наш девіз: «Навчати і навчатися цікаво» виправдовує себе у повній мірі.
Не може бути великої користі від заняття, яке за багато років в силу об’єктивних обставин втратило «свіжість» і новизну для самого викладача. Найпростіший вихід – оновлення форми подачі матеріалу. Викладач за природою своєю – автор. Він тонко відчуває чим може бути додатково наповнене його заняття, яка форма подачі матеріалу може бути такою, щоб якомога яскравіше цей матеріал запам’ятався студентові. Так з`явилися лекції з дисципліни «Фінанси», які читаються професором Худолій Л.М. і доповнюються практичними працівниками з різних сфер фінансової системи.
7 жовтня 2016 р. відбулося таке заняття на тему «Види та форми страхування», в якому прийняли участь генеральний директор ВІП «Капітал» Толстенко О.Ю. і голова наглядової ради цієї компанії Стецюк В.М. Гості не лише розказали про асортимент фінансових послуг страхових компаній , про функції страхових менеджерів, але і запропонували створити на базі кафедри оподаткування і страхування навчально-тренувальний підрозділ їх компанії.
Такі заняття потребують високого ступеню організації і координації, проте надовго запам’ятовуються студентам, як такі, що теоретичні знання переводять у площину практичних навичок, підтверджують правоту положень і висновків, висказаних лектором, а відтак підвищують довіру до нього та інтерес до його занять. У нас немає пропусків занять без поважних причин, бо студенти з інтересом очікують кожне наступне заняття. При цьому намагаємося тримати інтригу, не повідомляючи студентам, хто буде наступним «співвикладачем» на нашому занятті і у якій формі воно буде проводитися.
Єдине правило, яке має витримуватися протягом всього курсу – студент має бути добре підготовленим на кожне заняття.


Ще більше можливостей для проведення занять у активній формі у наших викладачів на практичних заняттях. Так 11 листопада 2016 р. асистентом, к.е.н. Шевченко Н.Ю. було проведено практичне заняття з дисципліни «Фінанси» на тему «Фінанси підприємств» та «Фінансовий менеджмент» на ІІІ курсі економічного факультету (групи 6,7). До цього заняття студенти готувались довго і ретельно, розділившись на 5 підгруп. Вони готували інвестиційні проекти на розвиток свого бізнесу для представлення їх в інвестиційну компанію з метою отримання фінансування. В цій роботі відпрацьовувались знання щодо формування статутного фонду підприємств, вхідних і вихідних грошових потоків, формування доходів і раціонального витрачання коштів, формування фінансових результатів на підприємстві та ін. Проте головне, чому навчились студенти в процесі цієї колективної роботи, то це взаємодії фінансового менеджера з усіма іншими службами на підприємстві, краще усвідомили свої функції, в т.ч. в процесі пошуку інвестицій. Відповідальності за свої ідеї, вміння у їх захисті додало те, що голова комісії з оцінки студентських проектів був фінансовий менеджер інвестиційної компанії «ФК Факторинг» Байрачний О.Л., який з усією строгістю аналізував якість представлених проектів і визначив кращі з них, враховуючи переваги і недоліки. Окрім набутих навичок студенти ІІІ курсу продемонстрували і свою креативність, готовність відстоювати свої ідеї і вміння працювати в командах заради спільної мети.

На занятті 18 листопада 2016 р. «Фінанси домогосподарств» студенти економічного факультету разом з викладачем Шевченко Н.Ю. мали змогу обговорити тему з точки зору економічних відносин, які реалізуються у родинах, домашніх господарствах, міжособистісних зв'язках, відрізняючись при цьому своєрідністю з погляду одержання доходів, і з погляду формування цільових фондів, і використання коштів. А консультував їх з цього питання фахівець із ведення бюджетів домогосподарств, який мав практику в т.ч. і закордоном к.е.н., доцент Пальчук О.І. Студенти отримали вичерпний коментар як правильно роботи заощадження, куди їх спрямовувати та багато інших порад, включаючи закордонний досвід.


Наступне практичне заняття з дисципліни «Фінанси» на ІІІ курсі економічного факультету, яке відбулося 25 листопада 2016 р., було присвячено темі «Фінансовий ринок». Протягом цього заняття відпрацьовувалося знання щодо функцій і механізмів дії фінансового ринку, як джерела постачання фінансових ресурсів у реальну економіку та розуміння причин виникнення фінансових криз і відповідно дій фінансового менеджера із зниження фінансових ризиків.

 


Це заняття викладач к.е.н. Шевченко Н.Ю. проходила за участю практикуючого фінансового директора КО «Київзеленбуд» Гладуняка Р.М. разом із студентами вони обговорювали роман Т. Драйзера «Фінансист». Шукали причини криз початку минулого сторіччя, аналізували інструменти, які були головним героєм застосовані для збільшення доході, віднаходили паралелі із сьогоднішніми подіями на фінансовому ринку.
На завершення цього (за висловом студентів драйвового) заняття фінансовий директор запропонував найкращим студентам за результатами екзамену попрактикуватися у їх компанії.


На завершення хочеться підкреслити, що інновативність - можливість побачити, що можна змінити будь-де задля досягнення кращого фінансового результату.

Зав. кафедри оподаткування та страхування Худолій Л.М.,
асистент кафедри Шевченко Н.Ю.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook