ДНІ НАУКИ У СТІНАХ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

16 листопада 2016, 10:00

З нагоди Всесвітнього Дня науки, що святкується щорічно 10 листопада, у Києві, Харкові, Львові, Житомирі, Івано-Франківську, Каневі, Одесі вченими різних спеціальностей було проведено численні науково-популярні лекції, наукові демонстрації, екскурсії та майстер-класи.
«Дні науки» – проект популяризації науки, започаткований у 2013 році молодими вченими Національної академії наук України та ГО «Наукова Унія».
Цього ж року вперше до цього масштабного заходу долучилися і вчені Національного університету біоресурсів і природокористування України, щоб продемонструвати всім бажаючим наші здобутки і перспективи, а також довести, що наука – це весело і корисно.
Отже, справжнє свято науки на базі факультету ветеринарної медицини відбулося за підтримки начальника НДЧ Володимира Отченашка, декана факультету ветеринарної медицини Миколи Цвіліховського, директора НДІ здоров’я тварин Дмитра Засєкіна, завідувача кафедри анатомії тварин імені академіка В.Г. Касьяненка Олега Мельника, а також завдяки роботі потужної команди молодих популяризаторів науки на чолі з Катериною Шавановою, Мариною Галат та Оленою Паренюк.


Найбільшою популярністю серед відвідувачів без сумніву користувався музей анатомії нашого університету, який налічує більше 1000 екземплярів та надзвичайно оригінально оформлений. Частина препаратів виготовлена за допомогою полімерного бальзамування – нової методики виготовлення анатомічних препаратів. Доцент Микола Стегней замість запланованих двох екскурсій провів п’ять, аби всі бажаючі змогли побачити унікальну експозицію.


Екскурсія ННВ Клінічний центр «Ветмедсервіс» під керівництвом В’ячеслава Соломона дала уявлення про умови роботи і специфіку праці ветеринарних лікарів. Крім того, цей центр забезпечує навчальний процес практичною підготовкою студентів факультету ветеринарної медицини, а кафедри факультету – клінічно хворими тваринами і біологічним матеріалом, що дає можливість наочно студентам показати і навчити проводити диференціацію хвороб та правильно поставити діагноз. Цікавістю серед відвідувачів користувалися готель для тварин і особливості роботи клініки, а найменших відвідувачів, звичайно ж, зацікавили різні види тварин, які є на факультеті ветеринарної медицини.


Експозицію препаратів кафедри паразитології та тропічної ветеринарії демонстрували студенти англомовної групи підготовки Ксенія Довбиш, Габріела Мілеант і Тетяна Максименко, які працюють над своїми науковими дослідженнями на базі кафедри під керівництвом доцента Марини Галат. Вони надзвичайно цікаво і фахово розповіли про збудників паразитарних хвороб, що широко поширені у світі і Україні та можуть викликати у тварин і людини небезпечні хвороби, такі як ехінококоз, трихінельоз, токсоплазмоз, лейшманіоз, гіардіоз та багато інших. Велика колекція препаратів дозволила унаочнити ці небезпеки.


Окрім екскурсій були прочитані науково-популярні лекції.
Завідувач кафедри радіобіології та радіоекології академік Ігор Гудков прочитав лекцію «Правда і міфи про радіацію», з якої присутні дізналися, що ж насправді сталося у Чорнобилі і як змінилася ситуація у зоні відчуження за останні 30 років, чи така страшна радіація як звикли вважати, і як радіація може нам допомагати.
Старший науковий співробітник Олена Паренюк розповіла про бактерії у нашому тілі, що живуть всередині та на поверхні тіла, як вони працюють заради нас, та чому не треба зловживати антибактеріальними засобами.
Доцент Марина Галат прочитала лекцію «Про паразитів тварин і не тільки», у якій, зокрема, розповіла про токсоплазмоз – поширену хворобу різних видів тварин, чим небезпечна ця хвороба, які шляхи зараження існують, а також методи лікування і профілактики за даної небезпеки.
А у холі 12-го корпусу весь день відбувалися наукові демонстрації  за участі молодих вчених факультету ветеринарної медицини і факультету захисту рослин, біотехнології та екології.
Аспірантка Марина Таран продемонструвала можливості використання портативного хронофлуорометра «Флоратест» для експрес-діагностики фотосинтезу. Прилад дає змогу швидко оцінити рівень впливу природного оточуючого середовища і забруднень на живі рослини. Робота приладу базується на вимірюванні у реальному часі кривої індукції флуоресценції хлорофілу.
Майстер-клас  з дозиметрії, проведений співробітниками кафедри радіобіології та радіоекології Оленою Паренюк та Юлією Рубан, завершився квестом, де кожен бажаючий мав змогу отримати солодкий подарунок. Для цього треба було продемонструвати засвоєні навички користування дозиметром та нанести на карту координати захованих джерел випромінювання.
Молодший науковий співробітник Неля Шпирка продемонструвала життя під мікроскопом, навчила користуватися мікроскопом та показала різноманітні фіксовані препарати.
Асистент кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Наталія Нестерова навчила проводити розподіл різнокольорових пігментів рослин методом паперової хроматографії.
Багатофункціональний прилад DT-8820, що вимірює рівні шуму, освітленості, вологості і температури для комфортного утримання тварин представляв завідувач лабораторії кафедри гігієни тварин та санітарії імені професора А.К. Скороходька Роман Димко. А ще були рослини in vitro з проблемної науково-дослідницької лабораторії фітовірусології та біотехнології та багато іншого.
Загалом більше 200 відвідувачів віком від 1 до 80 років минулої суботи знайшли дорогу до нашого університету та дізналися більше про наукові дослідження.
Сподіваємося, цей захід стане традиційним!

В. Данілов

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook