Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

Кандидат ветеринарних наук, доцент, керівник гуртка:
Бойко Григорій Васильович

 

Студентський науковий гурток «Ветеринарна токсикологія» бере свої витоки з вересня 1941 року, коли після евакуації Київського ветеринарного інституту у місто Свердловськ (нині Єкатеринбург) завідувачем двох самостійних кафедр – фармакології та токсикології – став старший викладач, пізніше (з 1942 р.) – кандидат ветеринарних наук Баженов Сергій Васильович, який і очолював гурток.

Після повернення в Київ у 1948 р. була створена кафедра фармакології і токсикології, яку очолював доцент Баженов С.В. до об’єднання її з кафедрою патофізіології (1957 р.) під керівництвом професора Вашетко М.П.
У 1959 р. знову відбулася реорганізація кафедр, наслідком якої стала кафедра фармакології, патофізіології та паразитології, яку очолював до 1979 р. професор Баженов С.В.
У 1979 р. за пропозицією професора Баженова С.В. завідувачем кафедри фармакології і токсикології було обрано доцента Хмельницького Г.О., нині доктора ветеринарних наук (з 1981 р.), професора (з 1982 р.), члена-кореспондента (з 1990 р.), академіка (з 1993 р.) Національної академії аграрних наук, Заслуженого діяча науки і техніки України (з 1998 р.), директора НДІ здоров’я тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України (з 2001 по 2009 рр.). Григорій Олександрович Хмельницький постійно опікувався студентським науковим гуртком.

З 2006 по 2012 р. гурток  очолював учень Сергія Васильовича Баженова доцент Панько М.Ф.

З 2012 р по сьогодні гуртком опікується Бойко Г.В.
Основний напрямок науково-дослідної роботи, запропонований проф. С.В. Баженовим – дослідження токсичності небілкових сполук азоту (сечовини, нітратів та нітритів) та розробка способів діагностики, лікування і профілактики отруєнь сільськогосподарських тварин, який успішно продовжувався під керівництвом академіка НААН України Хмельницького Г.О.
В останні роки гуртківці кафедри успішно працюють над проблемою мікотоксикозів тварин, дослідженням і впровадженням у виробництво нових протимікробних, протизапальних та імуностимулюючих засобів.

Новини

23 березня 2023

Зарин: що це?

Всі новини

25 квітня 2022
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

Що робити у разі атаки нервово-паралітичною речовиною зарином

18 квітня 2022
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

Як підготуватися до хімічної атаки або аварії

22 березня 2022
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

Як захиститися від викидів аміаку та хлору

9 листопада 2021
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

Чи можуть домашні тварини переносити коронавірус SARS-CoV-2 (COVID-19)

4 жовтня 2021
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

ЧАДНИЙ ГАЗ: ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

3 вересня 2021
Науковий гурток "Ветеринарна токсикологія"

Щоб не трапилось біди

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook