Книжкова виставка «Королева овочівництва – її величність КАПУСТА!»

21 жовтня 2016 року

    Капуста – одна з перших овочевих культур, що вирощується людством. Вважається, що перші грядки капусти з’явилися близько 3 тис. років до нашої ери. У наші дні капуста вирощується по всьому світу, відомо близько 100 її видів, серед яких білокачанна капуста відіграє найважливішу роль.

    За своїми властивостями це дуже цінний овоч. Використовують її в кулінарії, медицині, косметології, а якщо це декоративні види капусти, їх використовують для оздоблення присадибних ділянок.
    Капуста здавна увійшла до нашого раціону харчування як повсякденна страва. Листя капусти білоголової на 80% складається з води. Інші 20% містять азотисті речовини, жири, вуглеводи, лізоцим, цукри, пектин, клітковину, органічні кислоти, фітонциди. Також капуста містить велику кількість вітамінів. Це каротин (провітамін А), фолієва кислота, вітаміни групи В (B1, В2, В6), РР, Е, Р, К, вітамін U (противиразковий фактор). А за вмістом аскорбінової кистоти капуста може змагатись з лимонами та апельсинами. І що дуже важливо, в пізньостиглих сортах вітамін C зберігається майже всю зиму.

    На книжковій виставці представлені праці наших науковців, які займаються вдосконаленням агротехніки вирощування та селекцією капусти. Крім книг, представлені  також наукові статті з періодичних видань.

     Тож запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу виставку в центральній науковій бібліотеці (навчальний корпус № 4, к. № 30)

        До Вашої уваги представляємо опис декількох книг з виставки:

     Жук О. Я.  Капуста білоголова: Селекція та насінництво: монографія / О. Я. Жук,
В. Ю. Жук, А. В. Жук. – Вінниця.: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. – 342 с.

У монографії подано матеріали, в основу яких покладено аналіз наукової інформації та результати власних досліджень авторів, проведених на Київській дослідній станції ІОБ та в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Представлені питання походження, розповсюдження, значення і поживної цінності капусти білоголової. Висвітлені морфологічні ознаки і біологічні особливості рослин, вимоги їх до факторів навколишнього середовища.
Основну увагу приділено удосконаленню методів селекційного процесу, результатам селекційної роботи, особливостям ведення насінництва, основним технологічним елементам вирощування капусти білоголової.
Монографія рекомендується для науковців, викладачів, аспірантів та студентів вищих навчальних закладів аграрного спрямування і виробників.
 

 

    Сучасні технології вирощування овочевих культур : навч. посібник для студентів напряму «Агрономія» агробіологічних спеціальностей вищих навчальних закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації./ В.Б. Кутовенко, І. Г. Міхаліна, В. Т.Гонтар. – К.: Нілан – ЛТД, 2014. – 260 с.
У посібнику висвітлено сучасні технології вирощування овочевих культур. Навчальний посібник призначений для кращого засвоєння матеріалу під час вивчення дисциплін овочівництво, світові агротехнології в овочівництві.
Посібник розрахований для підготовки фахівців із спеціальностей агрономічного напряму ІІІ-ІV рівнів акредитації.

 

 

 

 

 

   Сич З. Д. Овочева екзотика: монографія / З. Д. Сич, І. М. Бобось. – Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД». – 264 с.
Овочеві рослини дуже різноманітні. Представлено нове різноманіття, яке може зробити більш різноманітнішим овочевий стіл українського споживача. Ці рослини легко вирощувати, зберігати, переробляти і споживати у свіжому та переробленому вигляді. В монографії описано морфологічні ознаки, біологічні особливості та агротехнічні аспекти їхнього вирощування. Автори узагальнили досвід вирощування на городах любителів або подали результати власних досліджень.
Розрахована на широке коло читачів, для овочівників, городників, маркетологів, аспірантів, студентів середніх та вищих навчальних закладів.

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook