Відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Ліс. Держава. Гроші. Хто, кому і скільки?»

28 вересня 2016, 18:00
ННІ лісового і садово-паркового господарства

В університеті на базі навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства 28 вересня 2016 року за участю Державного агентства лісових ресурсів України, представників міністерств, провідних науковців, виробничників, експертів програми FLEG Світового банку, ГО «НЕП» відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Ліс. Держава. Гроші. Хто, кому і скільки?» (http://nubip.edu.ua/node/24748), в якому прийняло участь більше 120 експертів.

Метою круглого столу було обговорення проблем, які виникли у зв’язку з відсутністю державної підтримки лісової галузі у 2016 році, що призвело до катастрофічного погіршення економічних показників у лісогосподарських підприємствах півдня та сходу України, які за вісім місяців практично доведені до банкрутства. Спроба реформувати галузь шляхом ліквідації держлісгоспів, створення на їхній основі єдиної державної лісової компанії та відмова від бюджетної підтримки призвели до ситуації, за якої працівники лісової охорони півдня та сходу України від січня не отримують належної заробітної плати і масово звільняються. Через відсутність фінансування були зупинені роботи зі створення нових захисних насаджень на малопродуктивних і деградованих землях, не було можливості здійснювати попереджувальні протипожежні заходи в лісах, що підвищило ризик виникненню лісових пожеж, осередків шкідників і хвороб лісу, які часто призводять до надзвичайних наслідків. Брак належної охорони лісів призвів до збільшення кількості самовільних рубок. Під загрозою дестабілізації довкілля, посиленню водної та вітрової ерозії, деградації сільськогосподарських угідь опинилися сотні тисяч гектарів земель південних та східних областей України.

Учасники круглого столу дійшли одностайної думки, що причинами перерахованих вище недоліків є відсутність бюджетної підтримки лісової галузі у 2016 році.

У результаті обговорення наукових доповідей, обміну думками з проблеми учасники круглого столу приймають наступні рекомендації:

  • Звернутися з проханням до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Голови Верховної Ради України Парубія А.В., Міністра аграрної політики та продовольства України Кутового Т.В., Народних депутатів України відновити фінансування державної програми 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства і захист лісів» в Міністерстві аграрної політики та продовольства України та виділити 700 млн грн., що забезпечить роботу державних лісогосподарських підприємств в південних та східних областях держави.
  • Міністерству аграрної політики та продовольства України та Державному агентству лісових ресурсів України до 01 квітня 2017 року напрацювати та внести проект змін до Податкового та Бюджетного Кодексів з метою створення «Державного цільового фонду ведення лісового господарства», в який направляти 5 % коштів від реалізації продукції в ресурсних лісгоспах та частину відрахування від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.
  • Звернутися з проханням до Голів обласних державних адміністрацій, Народних депутатів України передбачити для південно-східних областей фінансову підтримку з екологічного фонду обласного бюджету.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook