Культурно-просвітницька і спортивна робота

НУБіП України
У нинішньому глобалізованому суспільстві особливої актуальності набула ідея, коли декларується «гуманітарна» особистість ХХІ ст., яка не може існувати поза культурою, як не існує живого організму без властивої йому генетичної інформації. 
Культура є одним з найбільш складних наукових понять і в той же час одним з найуживаніших у повсякденній практиці термінів. Ще в середині XX ст. американські вчені нарахували майже сотню дефініцій культури, що свідчить про складність даної наукової категорії, яка відбиває всю множину відношень і станів суспільства у його взаємодії з людиною і природою. Значна кількість дефініцій саме свідчить про висвітлення певних аспектів цього складного феномену, назва якого культура. Відповідно до декларації ЮНЕСКО (1982р.), культура визначається як комплекс характерних матеріальних, духовних, інтелектуальних і емоційних рис суспільства, що включає в себе як різні мистецтва, так і спосіб життя, основні правила людського буття, системи цінностей, традицій і вірувань. 
Тому значну увагу викладачі кафедри приділяють ролі культурно-просвітницькій, а також спортивній роботі у контексті виховання нинішньої молоді. Адже індикаторами утвердження особистості є не лише набуті знання, самоосвіта, навчання, але й засвоєння елементів культури, норм, цінностей, а також демонстрація власних досягнень на шляху укладання популярного нині портфоліо, що знадобиться у майбутній професійній і творчій діяльності.
Пропопонуємо і Вам переглянути, наскільки насичено-цікаво пролітали позааудиторні години, як формувалася динаміка зростання особистісних перемог майбутніх журналістів. 

СВЯТКУЄМО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

 


Рідна мова – це скарбниця, що зберігає історію і культуру кожного народу, його вчора, сьогодні та завтра. Мову не можливо побачити, до неї не можливо торкнутися, її треба відчувати і любити душею і серцем. Вона успадкована від батьків, рідної домівки, своєї землі. Про це йшлося на святі, приуроченому до Міжнародного дня мови.

Міжнародний день мови https://nubip.edu.ua/node/56745

  

Як розгорталися події за круглим столом «СИЛА МОВЛЕНОГО СЛОВА…», можна переглянути за посиланням https://nubip.edu.ua/node/71353
Також наші студенти на чолі із адміністрацією гуманітарно-педагогічного факультету та викладачами кафедри долучилися до проведення Всеукраїнського диктанту. Щороку у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику, 26 Олександр Авраменко, відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури, читає диктант. І кожний, хто поважає себе, свою батьківщину, з любов’ю ставиться до рідного слова і рідної мови, може випробувати власні сили. Уперше Радіодиктант національної єдності можна було перевірити вже через 15 хвилин після його написання. https://nubip.edu.ua/node/67095
Програми заходів, присвячених Тижню української писемності та мови -   за посиланнями   https://nubip.edu.ua/node/52394 , https://nubip.edu.ua/node/66839
 

МИ ПИШЕМО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

 

  
  
У межах Тижня журналістики відбувались віртуальні подорожі та неймовірні зустрічі з талановитими і неординарними особистостями, які не просто віддані своєму фахові, але обожнюють свою професію і плекають надію на гідну майбутню зміну. Ми познайомились із Єфремом Лукацьким, Заслуженим журналістом України, фотографом, представником Українського бюро світового інформаційного агентства Associated Pres,  який запропонував студентам-журналістам творче завдання і запросив їх до співпраці. Митцеві було цікаво, як зуміють наші вихованці презентувати «власну» історію у фотографії, залучивши родинні архіви. Це був справжній майстер-клас фоторепортера, який має виступати рупором подій (на прикладі Грозного у Чечні, приголомшливих подій Євромайдану, «нічних» метеликів тощо).

Є.ЛУКАЦЬКИЙ ЗНАЙОМИТЬ МАЙБУТНІХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗІ СВОЇМИ РОБОТАМИ

 

 

Ми пишаємось творчою співпрацею з  Національною спілкою журналістів України. Цього разу в НУБіП України відбулась дискусія «Українська журналістика: сучасні виклики та перспективи» наших першокурсників із головою, членом виконкому Європейської федерації журналістів Cергієм Томіленком. Чому потрібно любити свою роботу, на що потрібно налаштовуватися у майбутньому, як ставити перед собою мету і йти до неї – це була нескінченна низка питань майбутньої професійної зміни.

 

 

ДИСКУСІЯ З С.ТОМІЛЕНКОМ

 

А неперевершена майстриня продюсування, Woman Energizer, Лариса Дроздова настільки захопливо розповідала про перспективи професії для юнаків та дівчат, що вони відкривали найпотаємніші дитячі та юнацькі мрії. А навзаєм отримували цінні поради з азів спеціальності та заслуховувались неймовірними історіями тернистого шляху журналіста.

 

Л.ДРОЗДОВА В ОТОЧЕНННІ ПЕРШОКУРСНИКІВ

 

 

Завершився Тиждень журналістики урочистим акордом наукового спілкування однодумців (методичним семінаром «Сучасна українська журналістика в датах і постатях»), які у неймовірному плині часу відчували себе просто щасливими, що вони живуть, мріють, шукають і знаходять, що вони залишаються не лише посадовцями, літредакторами, оглядачами, наставниками, які крізь призму минулого вибудовують майбутнє, плекаючи майбутнє Журналістики.
Наскільки насиченим був Тиждень журналістики, можна переглянути за посиланнями

 https://nubip.edu.ua/node/61621,                                                                                                               
https://nubip.edu.ua/node/61549


У 2017 р. на волонтерській основі кафедрою було започатковано Літню школу журналістики «Кids Happy Press». У освітньому таборі «EuroCamp Happy Press» школярі знайомляться з основами професії журналіста, історією вітчизняної журналістики, етапами редакційно-видавничого процесу.

 

ШКОЛЯРІ ВИКЛАДАЮТЬ СВОЇ МРІЇ НА ПАПЕРІ
 

  

  Чому наші студенти обрали цей творчого фаху – на ці та інші питання намагались відповідати завдяки наскрізній практиці. Суть її у тому, що за кожним факультетським і багатьма університетськими підрозділами закріплені по три студенти, які упродовж року після навчальних занять висвітлювали їх діяльність в університетських ЗМІ і не тільки. Підсумки виконаних студентських робіт заслухано на звітній конференції.

Журналісти звітують перед факультетом 
https://nubip.edu.ua/node/61739,
https://nubip.edu.ua/node/64038
06 червня в Україні відзначається День журналістаЦього святкового дня журналісти-першокурсники звітували перед студентами інших спеціальностей гуманітарно-педагогічного факультету про виконану роботу. У великій аудиторії зібралися майбутні психологи, філологи, дипломати, адже журналістика має багато спільного з кожною з цих професій.
День знань є особливим для першокурсників. Це хвилююче свято, адже з цього дня починається відлік «дорослого життя». Кожен у передчутті чогось нового, неймовірного, незвіданого. Адже попереду багато відкриттів, нових незабутніх вражень, чимало знайомств…
ФОТО НА ЗГАДКУ. ЯКИМИ МИ БУЛИ 1 ВЕРЕСНЯ


 
 
ПОДОРОЖУЄМО І ПІЗНАЄМО СТАРОДАВНІЙ КИЇВ  
Цікаву подорож стежками Києва історичного – одного з найдавніших і найкрасивіших міст Європи здійснили наші першокурсники.

 
 

 

  
А викладачі гуманітарно-педагогічного факультету подорожували Правобережною і Лівобережною Україною: у барвах золотої осені вклонилися Чернігівським князям; травневим ранком прислухались до водоспаду у Буківському каньйоні, що на Черкащині; насолоджувались тихою течією Росі та її неймовірною природою. 

 А чи чули Ви про «Пісенні баталії»? Про них замало чути, їх потрібно бачити! Нестримна боротьба, молодецький запал, сплеск емоцій та почуттів. Це надзвичайне видовищне, яскраве та насичене приємними несподіванками свято в житті alma mater. Конкурс, приурочений Міжнародному дню студента, покликаний виявити кращу пісенну академічну групу шляхом популяризації української пісні.
 
СТУДЕНТИ-ЖУРНАЛІСТИ ВИБОРЮЮТЬ ПРАВО БУТИ КРАЩОЮ ПІСЕННОЮ ГРУПОЮ

 

 
Ніжність, жіночність та невимовна краса. Справжні емоції, від яких бринить сльоза – ось, що спадає на думку після перегляду другого виступу журналістів із українською народною піснею «Ой у вишневому саду». 
 
ТАК ЗВОРУШЛИВО УМІЮТЬ СПІВАТИ ЛИШЕ НАШІ ДІВЧАТА

 


  Майбутнім журналістам дуже поталановило: багато цікавих і неординарних зустрічей з тими, хто творить нашу історію. Ось деякі із них:

  Парламентські журналісти із НУБіП України

 https://nubip.edu.ua/node/69538
 
Журналісти-першокурсники у Книжковій палаті України 
 
Зустріч із очільником Національної спілки журналістів України СергіємТоміленком
 
Максим Кідрук, автор науково-фантастичної літератури, який працює у жанрах тревелогу та технотрилеру, є популяризатором науки, мандрівником, завітав до журналістів
 
Український художник Іван Марчук, якого порівнюють із Пабло Пікассо, Сальвадором Далі, Павлом Філоновим, і називають «маестро найвищого престижу», «Рембрандтом наших днів», відкриваючи у столичному мистецькому просторі ARTAREA свою виставку «Секрети геніальності», запросив наших колег. 
 
Студенти відвідали прем’єрний показ фільму про Василя Стуса «Заборонений»
 
Журналісти вшанували пам’ять великого режисера Вадима Чубасова
https://nubip.edu.ua/node/68614
 
Ми – часті гості на телевізійних каналах. 
 
«Прямий» транслював телепередачу «18+», в якій брали участь студенти-журналісти 2 курсу
 
Проводили практичні заняття на телеканалі «NewsOne»
 
Знайомились із командною роботою фахівців телеканалу «ZIK»
  
Ми були учасники зустрічі «Фінансування енергетики в Україні: «Зелене» майбутнє вже незабаром». Спеціально для «Українського радіо» журналісти другого курсу нашого університету підготували сюжет про екологію.
 
Ось погляньте, як відбувались наші майстер-класи:
https://nubip.edu.ua/node/57702
 
Також студенти навчаються монтувати ролики про видатних людей – М. Рильського, Л. Українку, Г. Сковороду – у яких демонструють сучасному глядачеві тогочасний Київ, його вулиці, затишні сквери, пам’ятні місця.
 
Ми відвідали виставки 
 
долучившись до культурно-мистецьких та просвітницьких екскурсій, ушанували Небесну сотню, вклонилися героям Революції Гідності – наймасштабнішій події в новітній історії України, у якій відстоювалися права кожного з нас, громадян Незалежної України.
 
 А військово-патріотичні змагання до Дня козацтва (Покрови) Учасниками цього дійства були представники усіх факультетів університету, вони змагалися у стрільбі, бігу з перешкодами, армрестлінгу,  неповному збиранні і розбиранні автомату Калашникова та спорядженні його магазину патронами, киданні гранат, перетягуванні канату тощо.  
 
МИ ВПРАВНО ТЕНУЄМОСЬ

 

А взимку усі без винятку викладачі кафедри на чолі із адміністрацією факультету активно задіяні у Спартакіаді здоров’я https://nubip.edu.ua/node/55589

 

УСІ НА СТАРТ!

 
НАШІ СПОРТСМЕНКИ-ВОЛЕЙБОЛІСТКИ 
 
 

 

 

Ми дуже раділи перемозі Людмили Смик на Чемпіонаті Європи з радіоорієнтування і щиро вітали молоду спортсменку та її тренера; уболівали за нашу баскетбольну команду; тренувалися на стадіоні – До звитяг! До перемог!       https://nubip.edu.ua/node/64628
До Дня захисника України, яке традиційно святкують 14 жовтня, на стадіоні Національного університету біоресурсів і природокористування України серед студентів І-ІІ курсів відбулися військово-спортивні змагання «Патріот НУБіП України». https://nubip.edu.ua/node/65302
До Міжнародного дня студентського спорту відбулися масштабні спортивні змагання: установлено рекорд України з наймасовішого шахового турніру.

 


 

До нових успіхів, зі сподіваннями на нові перемоги ми упевнено крокуємо у завтрашній день.

 

Ірина Вакулик, доцент кафедри журналістики 

та мовної комунікації

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook