Ректорат розглянув готовність університету до нового навчального року

23 серпня 2016 року

     23 серпня відбулося розширене засідання ректорату. На ньому розглядалися різні сторони готовності вишу до нового навчального року. Перш, ніж перейти до порядку денного, ректор Станіслав Ніколаєнко повідомив, що учора підписано договір на відновлення робіт у третьому корпусі на 22 мільйони гривень. Крім цього, він зазначив, що з друку вийшло видання «Вони прославили університет», в якому йдеться про славні сторінки минулого і сьогодення нашої alma mater. Всі охочі зможуть ознайомитися з книгою на факультетах та ННІ.

 

     Перше ж питання порядку денного стало своєрідним підсумком цьогорічної вступної кампанії, яка видалася досить напруженою, зокрема, з об’єктивних причин. Як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, про недоліки вступу направлені відповідні листи міністрам освіти, аграрної політики та продовольства, а також віце-прем’єр-міністру з гуманітарних питань. Тож про основні, але ще не остаточні її результати (ще сьогодні триває зарахування на заочну форму навчання контрактників та йде набір на другу вищу освіту) проінформував відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. За його словами, більшими у порівнянні з минулорічними є показники прийому заяв, кількість зарахованих на навчання за умов договору та до магістратури. Проте менше маємо зарахованих бакалаврів. Серед позитивного доповідач відзначив кількість вступників на базі міжкафедральних лабораторій, повністю виконане держзамовлення по магістратурі, яке, до речі, зросло на 359 місць. Мова йшла і про якісні показники вступу. Зокрема, Віктор Шевчук назвав ті спеціальності, на які студенти прийшли з найвищими балами за результатами ЗНО. Це – філологія, право та біотехнологія. 

 

     Наступне питання стосувалося готовності матеріально-технічної бази університету до нового навчального року. Про те, як виконали поставлені ще два місяці тому завдання декани, директори і завідувачі кафедрами, проінформував проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Він зазначив, що не всі керівники справилися з цією задачею, та відмітив ті корпуси, де виконаний значний обсяг ремонтних робіт. Це, насамперед, – №№ 1,8,6 та №12. Оскільки поліпшення матеріально-технічної бази в студентських гуртожитках – це пріоритет №1, то мова йшла також про стан справ у них. Проректор назвав взірцевою роботу в 11-му. Величезний обсяг робіт проведено у шостому, великогабаритні ремонтні роботи – у восьмому, ремонт місць загального користування – в десятому. До 1 вересня завершать облаштування чоловічої душової у п’ятому, жіноча ж повністю готова. Валерій Іщенко також запевнив, що університет повністю готовий до осінньо-зимового періоду.

     Незважаючи на наявні позитивні зрушення і пророблену роботу, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що є ще маса проблем, які потребують негайного вирішення. Наприклад, ремонт місць загального користування в деяких корпусах, утеплення у 6-му та 12-му.

     Ректорат вкотре розглянув і питання енергозбереження. Витрати енергоресурсів за останніх півроку проаналізував директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський. Якщо планово споживатимемо електроенергію, зазначив він, матимемо дефіцит більше, ніж 2 мільйони гривень. Окрім того, робота профільного відділу є, м’яко кажучи, незадовільною. Зазначене та інше вимагає кардинальних змін в управлінні енергоспоживанням. Ураховуючи це, Володимир Козирський запропонував створити автоматизовану систему комерційного обліку енергоресурсів, яка дозволить оперативно моніторити протягом дня використання електроенергії та мінімізує людський фактор. Ще одна пропозиція, яку озвучив доповідач, стосувалася створення центру енергоменеджменту. 

     Про готовність до нового навчального року інформувала також начальник навчального відділу Оксана Зазимко. Вона представила проект графіку навчального процесу. Перший семестр триватиме 15 тижнів і завершиться 17 грудня заліковим тижнем. Наступного дня розпочнеться екзаменаційна сесія. Другий семестр стартує орієнтовно з 6 лютого. Однак про всяк випадок викладачам слід бути готовими до дистанційного навчання. Здійснено вже і розподіл студентів на академічні групи. На бакалавраті відбулося їх скорочення. Але це в цілому по університету. Деякі факультети, навпаки, наростили контингент. 1 вересня студенти нового набору отримають залікові книжки та студентські квитки, додала вона. До видачі комплектів навчальної літератури готова і наукова бібліотека. На запитання ректора про стан виконання наказу щодо наповнення електронного освітнього середовища та розробку електронних навчальних курсів, доповідач зазначила, що процес ще триває. 

     Директор студмістечка Сергій Стецюк акцентував увагу на готовності гуртожитків. Поточні роботи виконано, кімнати для першокурсників підготовлено, констатував він. Однак хотілося б поліпшити роботу меблевого цеху, адже нагальною залишається потреба у виготовленні ліжок для першого гуртожитку.

     Станіслав Ніколаєнко наголосив на дотриманні і забезпеченні в студентських гуртожитках порядку і дисципліни. Для цього має запрацювати як слід система студентського самоврядування, щотижня повинні здійснювати контроль декани та директори. Кожен студент має знати: за порушення дисципліни – виселення. 

     Про готовність служби закладів харчування до нового навчального року доповів її директор Богдан Дубас. За його словами, 1 вересня запрацюють 10 закладів. Буде поновлено роботу у гуртожитку №8, у корпусах №№ 4, 1, 12 – гаряче харчування, відкриються кілька відкритих майданчиків. Аби поліпшити роботу закладів, проведено косметичні ремонти, укомплектовано кадрами підрозділи, щоправда, якісний їх склад потребує підсилення, розширено асортимент страв, розроблено меню комплексних обідів. І цінова політика при цьому прийнятна, додав доповідач. Заступник декана факультету інформаційних технологій Олексій Ткаченко висловив прохання здійснювати розрахунки у закладах харчування за допомогою терміналів. Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко запропонувала організовувати сніданки. Активну участь в обговоренні взяли також проректори Сергій Кваша, Вадим Ткачук, радник ректора Дмитро Войтюк, голова благодійного фонду Євген Томін. Станіслав Ніколаєнко наголосив, що заклади харчування мають тісно співпрацювати з навчально-дослідними господарствами з метою забезпечення перших продукцією власного виробництва, передусім, овочевою. Та доручив Богдану Дубасу, Вадиму Ткачуку і Ларисі Баль-Прилипко напрацювати за тиждень план кардинальних кроків щодо концепції діяльності служби. До цієї роботи мають активно долучитися й університетські профспілки.

 

     Наступне питання стосувалося наукової складової, адже на часі – подання проектів науково-дослідних робіт на конкурс в МОН України. Тож перший проректор Ігор Ібатуллін проінформував, що нашими науковцями розроблено 123 проекти, що на третину більше, ніж торік. Лідером тут є гуманітарно-педагогічний факультет. За результатами попереднього розгляду від базового закладу рекомендовано 52. Тож чекатимемо результатів їх експертизи на профільних секціях у міністерстві. 

     Потому начальник навчального відділу Оксана Зазимко проінформувала про результати проведення «Школи першокурсника». А директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко представив концепцію проведення Дня знань. Програмою свята передбачено привітання першокурсників на факультетах, відкриття пам’ятників на Алеї слави, парад першокурсників, святкові урочистості, екскурсії для студентів, батьків та гостей, спортивні змагання і святкову дискотеку. Репетиції стартують 25 серпня, генеральна репетиція відбудеться 31 серпня о 14:00 годин на стадіоні.

     Учений секретар Оксана Барановська доповіла про підготовку до розширеного засідання вченої ради за участю завідувачів кафедрами, яке відбудеться 26 серпня о 10:00 годин в ауд. № 228 навчального корпусу №10. Вона повідомила, що засідання транслюватиметься в режимі онлайн, до його початку вийде черговий випуск «Університетського кур’єру». Сьогодні на офіційному сайті НУБіП буде опубліковано проект рішення вченої ради. Також Оксана Барановська повідомила про нагородження співробітників університету 31 серпня о 12:00 годин в ауд. № 69 навчального корпусу № 1. Щодо плану роботи на вересень, то, крім конференцій та інших статутних заходів, заплановано 6 вересня зустріч ректора зі старостами груп 2-4 курсів. 

     Ректорат розглянув й інші питання життєдіяльності університету.

Ольга Наконечна 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook