Професор Альфонс Бальманн поділився секретами управління науковими проектами

8 липня 2016 року

     Цього тижня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України з лекцією «Управління науковими дослідженнями, орієнтованими на результат: досвід і виклики після 20 років ІАМО» виступив професор, доктор економічних наук Альфонс Бальманн, директор Інституту агарного розвитку в Центральній та Східній Європі ім. Лейбніца (ІАМО, Німеччина).

     На сьогодні Інститут ІАМО це незалежна науково-дослідна установа, що є членом наукового товариства «Gottfried Wilhelm Leibniz e.V.». Штат співробітників інституту сформовано з представників 20 національностей і налічує 75 дослідників та 35 осіб, що здобувають ступінь PhD. На сьогодні 6 українців працюють в ІАМО, чотири з яких є випускниками Національного університету біоресурсів і природокористування України (економічного факультету та факультету аграрного менеджменту). 

     Окремо проф. Бальманн зупинився на системі формування бюджету інституту ІАМО. Нині бюджет Інституту становить 4,5 млн євро ( з яких 2,5 млн – надходження від науково-дослідних проектів та грантів). 
     За індексом цитованості співробітники інституту ІАМО досягли значних успіхів, що за даними сайту www.researcherid.com (Thomson Reuters) показує наступний графік:

     Індекс цитованості напряму впливає на оцінку досягнень ІАМО експертної комісією, що, в свою чергу, визначає загальну оцінку діяльності інституту і напряму впливає на систему бюджетоутворення інституту. Тому це є одним з найголовніших завдань, що ставлять перед собою співробітники Інституту. 

     Професор Бальманн відверто розказав про стратегічні напрями розвитку досліджень науковців інституту ІАМО на 2016-2022 рр., а саме: 
             - Політика та інституції;
             - Використання природних ресурсів;
             - Заходи щодо розвитку та існування сільських територій;
             - Організація сільського господарства;
             - Ланцюги формування доданої вартості в сільському господарстві
та розкрив суть кожного з напрямів .
     Він також приділив значну увагу питанням щодо управління науковими дослідженнями в Німеччині загалом та в інституті ІАМО, зокрема. Ним було зазначено, що управління дослідженнями має відбуватись професійною командою та організацією процесу з обмеженою бюрократією, мінімізованою ієрархією та самовідповідальністю всіх учасників процесу. Щодо залучення дослідників до спільних проектів, то проф. Бальманн зазначив, що в першочерговою вимогою є кваліфікація та якісні характеристики самого дослідника. Інститут має значні можливості для підтримки молодих талановитих дослідників.

     Професор Альфонс Бальманн окремо зупинився на важливості участі науковців у міжнародних проектах та спільнотах.
     В аудиторії були присутні як співробітники НУБіП України, так і представники НААН України та ННЦ «Інститут аграрної економіки».
    Захід організовано за підтримки Німецько-українського агрополітичного діалогу, Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Ради роботодавців факультету аграрного менеджменту НУБіП України.

Олена Ковтун,
координатор міжнародних програм
факультету аграрного менеджменту 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook