Сільськогосподарська та лісова радіологія – 30 років після Чорнобилю

7 червня 2016 року

     3 червня 2016 року на базі українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології НУБіП України відбулася Міжнародна конференція «Сільськогосподарська та лісова радіологія – 30 років після Чорнобилю», приурочена 30-річчю з дня заснування інституту.

     У зв'язку з аварією на Чорнобильській АЕС і відсутністю в Україні наукової установи, яка займалася б питаннями сільськогосподарської радіології, наказом голови Держагропрому СРСР від 3 червня 1986 року в Києві створено українську філію Всесоюзного НДІ сільськогосподарської радіології. У 1991 році на його базі засновано Український НДІ сільськогосподарської радіології.
     З 2004-го він є структурним науковим підрозділом нашого університету і його мета полягає у проведенні науково-дослідної роботи з проблем екології та проблем, пов’язаних із наслідками Чорнобильської катастрофи у сфері сільськогосподарського виробництва.
     Нині інститут – головний виконавець Державної програми ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за розділом «Сільгоспрадіологія».

    За поставарійний період вченими інституту опубліковано понад 650 наукових праць, з них більше 100 методик, рекомендацій, пропозицій з організації ведення сільськогосподарського виробництва на територіях, забруднених радіоактивними речовинами, якими керуються структурні підрозділи Міністерства аграрної політики України, працівники радіологічних служб на рівні областей, районів, господарств. Розроблено концепцію ведення сільськогосподарського виробництва на забрудненій території країни на період до 2010 року, програми реабілітації вилучених з землекористування територій тощо. А для найбільш критичних населених пунктів – технічні проекти, які гарантують одержання продукції, що відповідає діючим вимогам.

     Праці інституту широко відомі за межами України. Так, наукові співробітники постійно виступають із доповідями на міжнародних та національних конференціях, виконують проекти за програмами співробітництва між КЄС і СНД, в рамках франко-німецької ініціативи, з УНТЦ та з низкою провідних європейських інститутів.

 

     Власне пленарне засідання розпочалося з вітальних слів першого проректора Ігоря Ібатулліна та начальника науково-дослідної частини Володимира Отченашка.

     Учасники конференції взяли участь у цікавих наукових дискусіях та прослухали доповіді провідних науковців у галузі радіоекології: Гудкова І.М., Ландіна В.П., Орлова О.О., Білоуса А.М., Лященка С.О., Зіля В.П., Можара А.О., Надточія П.П. та інших.

     Завершилася офіційна частина змістовною доповіддю директора Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, Валерія Кашпарова «30 років... Працюючи для відродження».

     Підсумовуючи доповіді учасників, хочеться відмітити величезний досвід і виконану впродовж 30 років роботу з подолання наслідків жахливої катастрофи на ЧАЕС у 1986-му. І перспективи реабілітації забруднених земель з метою повернення постраждалих територій до господарського використання таки є. Це вкотре підтвердила наукова спільнота на тематичній конференції.

Костянтин Махно 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook