Семінар з охорони праці

25 травня 2016, 22:23
Києво-Святошинський район Київській області

  19 травня 2016 р. у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Києво-Святошинському районі Київській області відбувся науково-виробничий семінар на тему: «Запобігання професійним ризикам і стресам на виробництві».
  Цей захід було проведено з метою:
– доведення до спеціалістів з охорони праці сучасних підходів щодо визначення виробничих ризиків, їх врахування під час розроблення заходів з охорони праці та навчання з охорони праці;
– поширення передового досвіду працеохоронної роботи, поліпшення організаційної роботи з питань охорони праці і соціального страхування від нещасних випадків.
  Для участі у роботі семінару було запрошено 25 спеціалістів з охорони праці підприємств Києво-Святошинського району Київської області. До організації семінару долучилися викладачі кафедри охорони праці та інженерії середовища Національного університету біоресурсів і природокористування України (завідувач кафедри О.Войналович, доценти Т.Білько, Т.Зубок, Є.Марчишина, асистент С.Голопура).
  Під час семінару було заслухано кілька доповідей викладачів кафедри, спрямованих на висвітлення основних напрямків поліпшення функціонування системи управління виробничими ризиками та запобігання професійним стресам. Законодавство з охорони праці європейських країн передбачає, що за рівень працеохоронної підготовки відповідає роботодавець, а підвищенню працеохоронної культури всебічно сприяють державні та громадські установи. Цей же принцип закладено і в українське законодавство, але на відміну від країн Євросоюзу роботодавці в Україні часто ним нехтують, що відображається на професійному ризику, який формують організаційні та психофізіологічні причини, зумовлені низьким рівним працеохоронної культури на всіх щаблях управлінської вертикалі – від керівника підприємства до робітника.
  Зважаючи на те, що у 2016 р. Всесвітній День охорони праці пройшов під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик», на семінарі було детально проаналізовано методи виявлення передстресового стану працівників, учасникам запропоновано анкети для оцінення їх рівня опору стресу (доцент Є.Марчишина).


  Але основну увагу було приділено проведенню тренінгів з питань охорони праці. Так, учасникам було запропоновано розібрати близько 20 характерних прикладів виробничих і невиробничих нещасних випадків та проаналізувати їх обставини, адже правильна класифікація та облік нещасних випадків дають змогу об'єктивно оцінити рівень безпеки праці на виробництві (асистент С.Голопура).
  Інший тренінг стосувався дій робітників та посадових осіб підприємства у разі нещасного випадку, виконання робіт підвищеної небезпеки та технологічних процесів. Учасникам семінару було запропоновано розташувати у належному порядку дії керівників (посадових осіб та спеціалістів з охорони праці) підприємства у разі організації виконання робіт, що можуть призвести до виробничих нещасних випадків, чи під час їх розслідування (доцент Т.Зубок).
  Певні пункти у запропонованих учасникам семінару переліках дій було записано як помилкові, що спричинило жваве обговорення.
Наприкінці семінару доцент Т.Білько провела практичний тренінг «Надання першої домедичної допомоги потерпілим на виробництві». Цей тренінг викликав найбільшу зацікавленість, адже було на практиці продемонстровано, як виявити ознаки життєдіяльності організму потерпілого, зупинити кровотечу наявними засобами, знерухомити частини тіла для його подальшого переміщення та ін.
 Після закінчення семінару його учасники одностайно відмітили нестандартність і практичність проведення заходу та можливість застосування продемонстрованих підходів у роботі спеціалістів з охорони праці.
  Учасникам семінару для забезпечення роботи було видано пакети, куди було вкладено комп’ютерний диск з навчальними анімаційними фільмами з питань охорони праці, блокнот та кулькову ручку із символікою НУБіП України, проспект механіко-технологічного факультету. То ж проведення семінару можна розглядати як складову частину профорієнтаційної роботи кафедри.
         

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook