Вимога часу

11 квітня 2016 року

         Максимально зблизити теорію й практику. З цією метою з настанням весни у студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів активізується практичне навчання поза аудиторією, безпосередньо з об’єктом вивчення – бджолою медоносною (Apis mellifera).

Щороку вивчати дивовижний світ медоносної бджоли на кафедру приходить близько 300 студентів денної та заочної форми навчання. Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів; харчових технологій та управління якістю продукції АПК; агробіологічний; ветеринарної медицини; захисту рослин, біотехнологій та екології; ННІ лісового і садово-паркового господарства та ННІ післядипломної освіти, що впливає на ефективність роботи майбутніх спеціалістів. Так наприклад готуючись до агрономічної діяльності вони опановують знання з медоносних рослин, запилення ентомофільних культур, вчаться визначати потребу в бджолиних сім’ях та утримувати їх. А студенти факультету захисту рослин після знайомства з медоносною бджолою усвідомлюють, що при порушенні правил застосування отрутохімікатів під час обробки сільськогосподарських рослин можна завдати великої шкоди як медоносним бджолам, так й іншим диким запилювачам і цим знизити очікувані врожаї. На відміну від студентів рослинників майбутні ветеринарні лікарі вивчають продукти бджільництва, оцінюють їх якість, особливості технології одержання з тим, щоб споживач мав до столу цінні як в лікувальному, так і профілактичному відношенні мед, бджолине обніжжя, пергу, прополіс, маточне молочко та інші продукти бджолиного гнізда.

         Ширше і глибше пізнають бджолиний світ студенти факультету технології виробництва та переробки продукції тваринництва. Вони отримують знання з бджільництва протягом всіх років навчання. На початках знайомляться з анатомією медоносної бджоли, на далі – фізіологією, живлення, санітарію, сучасне обладнання та освоюють технологію виробництва продуктів бджільництва. Однак справжні фахівці з бджільництва і технологи з одержання таких цінних продуктів виходять після опанування магістерської програми «Технології продуктивного використання потенціалу бджолиної сім’ї».

        Для освоєння студентами знань факультет має в Голосієві свою матеріальну базу. Практичні заняття проходять у лабораторії, яка забезпечена необхідним обладнанням, приладдям. Зокрема, є мікроскопи, з допомогою яких пізнається цікавий світ життя бджолиного організму, досліджуються його паразити, будова квіток та нектарників. Завдяки використанню технічних засобів навчання зміст занять значно поглиблюється. При вивченні зовнішньої та внутрішньої будови тіла бджоли використовуються оригінальні електрифіковані стенди, які сприяють кращому зоровому сприйняттю навчального матеріалу. Розгляд тем з медоносних рослин супроводжується демонстрацією гербаріїв та живих медоносних рослин, яких вирощують на колекційних ділянках, що розміщені поряд з лабораторним корпусом. Студенти особисто доглядають за рослинами, ведуть спостереження і облік цвітіння медодаїв в природі, складають графік та створюють індивідуальні гербарії.

       Зручне розміщення бджолиних сімей дає можливість студентам в активний період сезону проводити заняття безпосередньо біля вулика. Студенти ознайомлюються з гніздом бджолиної сім’ї, правилами роботи з бджолами, технікою огляду й оцінкою стану сім’ї, визначення кількості розплоду, якості матки, наявності кормових запасів тощо, відповідно до теми заняття. В холодний період студенти із зацікавленням відвідують зимівник та оцінюють, у якому стані бджолині сім’ї. У випадку виявлення негараздів мають практичну можливість надати допомогу неблагополучно зимуючим сім’ям. Зважаючи на добре забезпечену матеріально-технічну базу кафедри, студенти впродовж навчального року мають можливість спостерігати за ростом та розвитком бджолиних сімей від проведення першого весняного огляду до осінньої ревізії, а при виконанні випускної роботи під керівництвом науково-педагогічних працівників самостійно проводити на бджолиних сім’ях дослідження. Також при написанні курсових та дипломних робіт студенти мають можливість користуватись багаторічними зібраннями періодичних видань з бджільництва.

        Читання лекцій та лабораторно-практичних занять відповідно до навчальних програм супроводжується демонстрацією мультимедійним проектором фотографій та показ відеофільмів, які унаочнюють вивчення таких тем як: промислова технологія виробництва продукції бджільництва, хвороби бджіл та способи їх лікування, механізація в бджільництві, огляд та оцінка стану бджолиних сімей, виведення та штучне осіменіння бджолиних маток.

         На кафедрі бджільництва створений і постійно поновлюється експонатами навчальний музей. В ньому зібрана велика кількість пасічного інвентарю та обладнання, як старовинного, виготовленого власноруч ще першим завідувачем кафедри В.А. Нестерводським, так і сучасного, переданого для унаочнення українськими виробниками (фірми “Меліса”, “Ось”), та привезеного з інших країн (США, Китаю, Республіки Корея, Ізраїлю, Росії).

         Особливо цінна в музеї колекція медів, зібрана не лише з усіх куточків України, але й передана у різні роки студентами і бджолярами. Створена багата колекція продукції бджільництва, яка останніми роками інтенсивно поповнюється зразками різних видів упаковки.

         Найбагатша в Україні колекція ботанічних сортів меду, обніжжя з майже тридцяти видів рослин, зразки прополісу та іншої продукції бджільництва сприяють освоєнню студентами матеріалу з технології виробництва продукції бджільництва.

         Науково-педагогічні працівники кафедри беруть активну участь у міжнародних конгресах, виставках. Постійно поповнюють навчальний матеріал новими даними з теорії, практики, технічного оснащення та технологічних розробок в галузі бджільництва. Щорічно курс занять корегується з введенням в програму нових даних науки і практики в галузі бджільництва.

Отже, кафедра створює всі умови для отримання студентами сучасних знань і готує висококваліфікованих фахівців для галузі бджільництва. Запрошуємо до навчання в Київ.

             Адже пасічникування, як писав М. Сумцов, настільки чисте й шляхетне, що люди з примітивною душею не візьмуться за нього.

 

 

І. Головецький

О. Лосєв

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook