Студенти-агробіологи набувають практичний досвід з овочівництва

8 квітня 2016 року

   Овочівництво в Україні є однією з провідних галузей сільськогосподарського виробництва, метою якої є забезпечення населення високоякісними овочами. Майбутній спеціаліст протягом навчання має набути глибоких знань з біології овочевих культур, технологій їх розмноження та вирощування екологічно допустимої товарної продукції для свіжого споживання та переробної промисловості.

   Особливого значення для підготовки фахівців з агрономії в умовах глибоких реформ, які відбуваються в аграрному секторі України набуває їх практична підготовка, яка є невід’ємною складовою частиною навчального процесу. Саме під час навчальної та виробничої практики майбутні фахівці набувають уміння застосовувати теоретичні знання до виконання стандартних елементів технології вирощування культур, отримані під час вивчення теоретичного курсу дисципліни.

    Для набуття студентами агробіологічного факультету глибоких знань і умінь щодо виробництва овочевої продукції активно використовується наукова та виробнича база виробничих підрозділів НУБіП України, в т.ч. «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В. Музиченка».

    Кафедрою овочівництва було придбано насіння основних овочевих культур та завдяки об’єднанню зусиль науково-педагогічних працівників і керівництва виробничого підрозділу, 06 квітня проведено сівбу холодостійких культур: моркви – 0,51 га (Нантська харківська, Шантене червоне серце, Лагуна F1), буряка столового – 0,70 га (Бордо харківський, Зепо F1, Боро F1), цибулі ріпчастої – 0,90 га (Штудгард). Крім того, висіяли петрушку для отримання зелені (Гігантела) та насіння капусти білоголової пізніх строків достигання (Харківська зимова, Ленокс F1) на розсаду в розсаднику відкритого ґрунту.

    Доцент кафедри овочівництва Федосій І.О. ознайомив студентів з овочевими новинками від передових насіннєвих компаній (ТОВ «Бейо Україна», ТОВ «Рійк Цваан», ТОВ «Клоз Тезьє»), насіння яких використовували для сівби. Майбутні фахівці вкотре переконались, що вирішальним фактором в овочівництві є інтенсивні технології вирощування, у яких важливе місце займає сорт або гетерозисний гібрид для різних напрямів споживання та технологій вирощування.

     Студенти II курсу агробіологічного факультету на навчальній практиці змогли побачити увесь процес сівби насіння овочевих культур, а саме власноруч налаштувати сівалку СО-4,2 та визначити норму висіву насіння. Водночас студентів навчили визначати норму висіву насіння за оптимальною кількістю рослин на одиницю площі та кількістю насінин в одному грамі, використовуючи дороге насіння гетерозисних гібридів овочевих культур. Студенти вивчили способи передпосівної підготовки насіння для отримання рівномірних посівів, в т.ч. сівбу дрібнонасінних овочевих культур разом із мінеральними добривами, маячними культурами, січкою та ін. Крім того, студенти разом із асистентом кафедри овочівництва Матвієнком А.І. контролювали рівномірність висіву насіння, глибину його загортання та густоту насінин на 1 м погонний, щоб в майбутньому забезпечити оптимальну густоту рослин.

      Головний агроном Воробей Ф.О. навчив студентів проводити передпосівну підготовку ґрунту під овочеві культури (вирівнювання площі, передпосівна культивація залежно від глибини загортання насіння та ін.). Акцентував увагу на внесення ґрунтових гербіцидів (Стомп і Гезагард), які вносились під основний та передпосівний обробіток ґрунту, на норми та строки внесення препаратів.

   Для закріплення теоретичних знань студентів з питань овочівництва у період від сівби насіння (висаджування розсади) до збирання врожаю передбачається використовувати наукову й виробничу базу НДП «Плодоовочевий сад». 6 квітня на овочевому полі студенти разом із співробітниками кафедри овочівництва (зав. лабораторією Леонтьєва О.А., доцент Бобось І.М.) заклали колекцію сортів і гетерозисних гібридів коренеплодів (морква, пастернак, петрушка листкова, петрушка коренеплідна, селера листкова, селера коренеплідна); цибулі ріпчастої, зеленних культур (листкова гірчиця, крес-салат, рукола, нігела, огіркова трава, кріп, фенхель, коріандр, салат, шпинат, змієголовник); висіяли насіння сортів різних видів капуст в розсадник. Водночас закладені дослідження з вивчення площі живлення гуньби сінної за ініціативною темою: «Обґрунтування та розроблення технологій вирощування нових овочевих культур».

      Початок плідний, який вселяє надію на успіх! Майбутнім фахівцям є чому вчитись і над чим працювати.

В.о. завідувача кафедри овочівництва, доцент Бобось І.М.,
доцент кафедри овочівництва Федосій І.О.


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook