Learning for life. I Профорієнтаційний форум "Профорієнтація. Освіта. Майбутнє"

25 березня 2016 року

    Абсолютно несподівано відкрила для себе різні погляди на таке звичне для кожного НПП слово "профорієнтація" завідувач кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей Оксана Іванова, відвідавши І Профорієнтаційний форум "Профорієнтація. Освіта. Майбутнє: Шлях, який обираємо" в першу чергу як мама старшокласниці, але й підчерпнула й як викладач вишу багато цінних і корисних речей (ідеї та матеріал для роздумів). Спікерами на форумі були дуже різноманітні представники: громадських організацій, керівники бізнес-проектів, власники компаній, керівники різних центрів (освітніх, розвитку, проектів, трендів тощо).                  

           Програма була дуже насиченою і складалася з двох частин: презентації спікерів та майстер-класи практиків-коучів.

Ключова і наскрізна ідея, яка дещо мене шокувала, - навчання в Україні потребує кардинальних змін! Цього вимагає роботодавець і вважає, що індустрія на три кроки попереду класичної вузівської освіти. Звичайно, не вивчаючи глибоко питання вищої освіти, закінчивши навіть не минулого року вищий навчальний заклад, не усі володіють достатньою й вичерпною інформацією про можливості, які сьогодні дає університет студентові, зокрема НУБіП України: подвійні дипломи, стажування за кордоном, виробничі практики у великих компаніях тощо. Але усі учасники форуму а також абітурієнти та їх батьки потребують уже сьогодні більшого: тісного ланцюжкового  зв'язку: школа-університет-виробництво, щоб кожен випускник, закінчуючи університет, мав якісну практичну освіту, навчання в сучасних лабораторіях на сучасному обладнанні, достатньо практики на виробництві і, головне, робоче місце, затребуваність на ринку праці.

Отже, де в чому критика є конструктивною й потребує перегляду програм та акцент на практичній значущості кожної професії, а також тісну спрівпацю з роботодавцями не лише на паперах, а в реальному житті, щоб як у романі Erich Segal "Love story" для кожного випускника було як мінімум три пропозиції з конкурентноспроможною заробітною платою. І все це в наших руках. І ми робимо для цього рішучі кроки.

Насиченими, якравими, цікавими та корисними стали майстер-класи тренерів, які надихнули школярів, дали величезну кількість необхідної інформації, тестували, визначали, спрямовували...                                                                        

Щиро вдячна організаторам (креатив-центру "Простір розвитку особистості" та її засновнику Наталії Чуприні) та співорганізаторам проекту (голові ГО "Ліга розвитку науки" Віктору Тиркало, академії ДТЕК та її представнику Олені Мірошніченко, директор Центру спрямованого розвитку iDevelopment Алевтині Седоченко та усім іншим спікерам і коучам) за вичерпну інформацію, за надихаючі ідеї, за небайдужість до майбутнього молоді і країни і сподіваюся на подальшу плідну співпрацю з сучасним і відповідаючим викликам часу НУБіП України.                                                                   

Завідувач кафедри, канд.пед.н., доцент

Оксана Іванова

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook