Зустрічі у Таращі

10 березня 2016 року
м.Тараща

ЗУСТРІЧІ В ТАРАЩІ

Як і кожен з багатотисячної родини Національного університету біоресурсів і природокористування України я пишаюся рідним університетом і тому із радістю скористалася можливістю розповісти про нього у Таращі. У це тихе містечко Київщини запросили представників університету на зустріч із директорами шкіл Таращанського району на нараді у районному методичному кабінеті під керівництвом начальника відділу освіти і науки Тетяни Василівни Якубовської.

У своєму виступі я постаралася ознайомити освітян із здобутками нашого університету, можливостями, які надаються студентам для опанування актуальних спеціальностей. Як представниця кафедри культурології гуманітарно-педагогічного факультету я розповіла не тільки про напрямки підготовки фахівців, а й про роботу щодо розкриття творчих здібностей студентів, художні колективи та їх творчі здобутки. Намагалася акцентувати увагу не тільки на конкретних фактах і цифрах та правилах прийому, які доступні на сайті, а й передати ту творчу атмосферу, яка панує в університеті і надихає студентів на досягнення в навчанні, зацікавлення наукою і практичним опануванням майбутнього фаху.

 

Та особливо цікаво було познайомитися безпосередньо із нашими потенційними студентами-учнями шкіл Таращі..

 

Спочатку я відвідала ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів, світлими коридорами якої провела мене секретар  Валентина Валеріївна Даценко. З якою любов’ю і турботою розповідала вона про життя школи! Уже з порога поринаєш у дуже приємне навчальне середовище – живі рослини і квіти, творчі роботи учнів та вчителів, цікаві стенди та стіннівки. Скрізь чисто та охайно. А на перервах лунає веселе щебетання школяриків. Одразу помітно, що директор Бурківська Людмила Федорівна разом із колективом докладає всіх зусиль, щоб у школі було все добре, не зважаючи на нелегкі часи, які переживає нині Україна.

 

Оскільки одна із моїх улюблених дисциплін, які я викладаю,  - це  декоративна флористика, то не випадково у кабінеті директора, в коридорах школи мою увагу привернули цікаві флористичні композиції, і я була рада познайомитися із лаборантом – керівником гуртка «Прикрась свій дім» Оксаною Володимирівною Степченко. Виявилося, що ці твори виконують під її керівництвом молодші школярі.  І ми зайшли до них у клас, потрапивши на урок математики Людмили Григорівни Коваль.

 

Не тільки прекрасний педагог і майстер, а й справжній митець - учитель трудового навчання Микола Васильович Прядко розповів про залучення школярів до творчості. Його авторські вироби вражають вишуканістю.

 

Заряджали оптимізмом щасливі і натхненні обличчя школяриків на уроці музики, яких надихала  Тетяна Миколаївна Клименко.

 

Екскурсія продовжилася в бібліотеці, де привітно зустріла її завідуюча - Ніна Григорівна Бурлій. Видно, що бібліотека «жива», в ній панує творча атмосфера. Навіть не хотілося залишати це світле приміщення, а схотілося забути про все на світі, взяти книгу з полиці і полинути і цікаві пригоди, як у дитинстві…

Та звичайно найбільше я чекала на зустріч із старшокласниками. Учитель української мови та літератури Даценко Алла Василівна заохотила своїх вихованців ставити запитання, і тому бесіда із учнями 11 класу виявилася змістовною. Учні із цікавістю подивилися презентацію та відео про університет. Розповідь також ілюструвалася інформацією з сайту НУБІП України, адже комп’ютер на вчительському столі має вихід в інтернет.

 

Так само позитивні враження я отримала і після перебування у Гімназії «Ерудит».

 

Викликає захоплення ентузіазм вчителів, які не шкодують ні часу, ні зусиль для своїх учнів, своєї рідної школи. З великою приємністю я поспілкувалася з Катериною Олександрівною Якименко - класним керівником 11 класу, учителем англійської та іспанської мов.

 

Виявилося, що Катерина Олександрівна ще й сприяє творчому оформленню школи, доносячи до школярів вічні істини у цікавій для дітей формі. А на ці та інші здобутки надихає колектив гімназії її директор Олена Володимирівна Рипотень.

 

Прикметно, що мені пощастило на зустрічі із колегами-філологами. Крім згаданої вище Даценко Алли Василівни зі школи №2, у гімназії я поспілкувалася з учителем української мови та літератури Альоною Миколаївною Кулініч та вчителем зарубіжної літератури Ганною Миколаївною Котлярчук. При нагоді я розповіла, що кафедра культурології регулярно організовує творчі зустрічі з українським письменниками, а професором кафедри є видатний поет, Народний артист України Вадим Крищенко.

 

Учениці гуманітарної підгрупи 11 класу зі своєю провідницею у світ мови і літератури -  Альоною Миколаївною Кулініч.

 

Вдалося і посидіти за шкільною партою на уроці у зарубіжної літератури у Ганни Миколаївни Котлярчук разом з учнями 10 класу.

 

Після спілкування із «ліриками» я зустрілася із «фізиками» - побувала в гостях в учителя фізики Віктора Анатолійовича Чави та його учнів 11 класу. У цьому кабінеті ми теж підключилися до сайту НУБІП. Особливий захват викликала фотографія, на якій поруч із ректором Станіславом Миколайовичем Ніколаєнком учні впізнали свою добру знайому - випускницю ЗОШ №2.

 

Учениці 11 класу та їх наставниця - Катерина Олександрівна Якименко

Поїздка до Таращі подарувала не тільки цікаві зустрічі і нові знайомства. Мені вдалося погуляти тихими вуличками, помилуватися чудовими краєвидами.

 

Передчуття весни

Після відвідин шкіл міста Таращі залишилися дуже теплі враження. Самовіддана злагоджена робота освітян району – це приклад того, що не зважаючи на негаразди в державі можна і потрібно працювати, отримуючи при цьому вагомі результати. Тому зразу помітно, що в Таращі працюють самовіддані освітній справі люди. Зрозуміло також, що без підтримки керівництва району важко було б досягти таких здобутків.

Взаємодія вищої та середньої школи через безпосереднє спілкування викладачів, учителів, учнів та студентів є дуже важливою і корисною для всіх. Тому хочеться висловити подяку організаторам лютневої зустрічі в Таращі, зокрема начальнику відділу освіти і науки Таращанської РДА Тетяні Василівні Якубовській та провідному фахівцю Топчій Світлані Іванівні, а також керівнику підготовчого відділення НУБІП України Оксані Михайлівні Багацькій, співробітниці Христині Олегівні Корх,  декану гуманітарно-педагогічного факультету Василю Дмитровичу Шинкаруку, його заступнику Ігорю Михайловичу Буцику та зав. кафедри культурології Ірині Зіновіївні Майданюк.

 

Доцент кафедри культурології, кандидат філологічних наук Ярина Пузиренко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook