Мови – це важливо!

18 лютого 2016 року

 21 лютого представники всіх націй і народностей у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято запроваджено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулася 1999 року в Парижі, для вшанування пам'яті загиблих захисників бенгальської мови в Республіці Бангладеш, де 21 лютого 1952 року влада придушила протест проти урядової заборони на використання в країні рідної мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосила 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

ЮНЕСКО тлумачить поняття «мова» не лише як засіб спілкування, але й як культурну спадщину. Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, стверджують дослідники ЮНЕСКО, проте половина з них під загрозою зникнення.

Мови – це важливо! Саме цей вислів ЮНЕСКО обрала гаслом Міжнародного дня рідної мови.


Із нагоди Міжнародного дня рідної мови на гуманітарно-педагогічному факультеті відбувся захід, що в ньому, крім гуманітаріїв, узяли участь студенти агрономічного, економічного факультетів, факультетів аграрного менеджменту і землевпорядкування. Організатор заходу – кафедра української та класичних мов.


Безмежну силу слова демонстрували присутнім читці поезій як українських класиків, так і авторських творів – Валентин Савченко, Євгеній Туль, Богдан Любінецький і Денис Паламарчук. Завдяки Яні Харковець глядачі змогли відчути красу, колорит і відтінки білоруської мови. Можливість насолодитися ритмічністю, мелодійністю арабської мови подарував Юсеф Хешам, декламуючи вірш про кохання.


Наймолодший учасник заходу Максима Балалаєв, учень 3 класу, презентував поезії Василя Симоненка та Ліни Костенко.


Свято супроводжували пісенні композиції про мову, Україну, українські символи у виконанні Ольги Шевченко, сестер Закурдаєвих, Ярослави Ахрамєєвої, Людмили Сорочук, Жанни Павленко, Ірини Лисак, Вікторії Гончаренко, Елеонори Данілової, Ірини Нуждіної, Ольга Нікуліної, Поліни Рябоконь, Вікторії Чехівської, Дарини Мишко.


Не оминули учасники свята і тему війни – із з внутрішнім ворогом: своїм страхом, своєю байдужістю, своїм "моя хата з краю", своїм консерватизмом, порушену у пісенному творі «Не твоя війна» у виконанні Богдани Матусь.


Завершилося свято патріотичним пісенним зверненням до присутніх:

Не стидайся – то твоя земля,
Не стидайся – то Україна,
Добре там, є де нас нема,
Стань для батька нормальним сином.

Сподіваємося, що свято Міжнародного дня рідної мови стане пам’ятною подією у житті студентства.

Наталія Костриця,
завідувач кафедри української та класичних мов,
Оксана Тепла,
доцент кафедри


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook